About yo2

Този автор все още не е попълнил своите детайли.
So far yo2 has created 513 blog entries.

“КНИГИ, ПОСОКИ, ПУБЛИКИ” ГОСТУВА В БРАТИСЛАВА

Една от най-интересните експозиции на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – “Книги, посоки, публики”, гостува в Братислава по повод майските празници на духовността и националната ни просвета и култура. Тя бе открита в Българския културен институт (БКИ) в словашката столица от двамата директори – доц. д-р Красимира Александрова и Ваня Радева.

Специални гости бяха посланикът на Република България в Словакия, Н.Пр. Йорданка Чобанова и пълномощният министър Виктория Меламед, представители на други дипломатически мисии, на българската общност и на културни институции в града. “Благодарим за изключителната възможност да се докоснем до съкровищата на Националната библиотека” – това и още много подобни послания, записани в почетната книга на БКИ, свидетелстват за интереса към експозицията, посветена на безценните колекции на НБКМ с ръкописи, старопечатни книги и исторически документи.

Предстои гостуване на “Книги, посоки, публики” в Банска Бистрица и други словашки градове.

Фотограф: Андрей Требатицки

2018-05-21T12:56:29+00:00 21.05.2018|Събития|

АТРАКЦИЯ С ПЕЧАТАРСКАТА ПРЕСА НА ГУТЕНБЕРГ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Стотици посетители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” от вчера се наслаждават на демонстрациите с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изроботена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Създателят на копието на оригиналната преса от 15 век – Диян Павлов-Джими, посреща гостите на Библиотеката, облечен в ефектен костюм от епохата. А с дългата си бяла брада изглежда като преродил се в наши дни Йоханес Гутенберг.

Джими е сладкодумен разказвач, който не само споделя истории около създаването на първата печатарска преса, а и повежда слушателите си на своеобразен “поход на буквите” през хилядолетията. Разказите му придружават информацията от авторската му изложба “Преди Гутенберг и след това”, открита вчера в Западното фоайе на Библиотеката. С помощта на 50 табла и множество предмети, свързани с писаното слово, експозицията проследява появата и развитието на различните писмености, както и на средствата, начините и материалите за писане – от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и съвременната пачатарска техника.

Диян Павлов – Джими е свободен артист и работи по изложбата повече от 10 години. Той е създател и на Творителница “О’Писменех!” в град Плевен, редовно посещавана от ученици и туристи. Пред тях той изнася цял спектакъл, в който сменя различни костюми според писмеността и материалите, за които разказва. Независимо дали е Цай Лун, Йоханес Гутенберг или Константин-Кирил Философ, на финала просветителят от 21 век задължително получава продължителни аплодисменти.

Демонстрациите на Диян Павлов-Джими в Националната библиотека ще продължат до 24 май. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост той ще посреща гостите между 12:00 и 14:00 часа, веднага след официалното тържество, организирано от Столичната община пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-18T17:02:03+00:00 18.05.2018|Изложби|

СЪЮЗЪТ НА ПЕЧАТАРИТЕ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Агенция “Ропринт” на Емил Петков и агенция “Елидис” на Лиляна Танчева са тазгодишните носители на годишните награди на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ). Отличията бяха връчени снощи на церемония в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Победителите в двете категории – “Печатар на годината” и “Търговец на годината”, получиха своите статуетки (миникопие на Гутенберговата преса), от председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, г-н Петър Кънев.

Наградите на Съюза на печатарската индустрия в България се присъждат от 14 години насам. За четвърти път домакин на церемонията е Нациоалната библиотека, което я превръща в традиционен партньор на събитието. Поздрав от името на институцията към наградените отправи директорът доц. д-р Красимира Александрова.

В знак на благодарност за доброто сътрудничество председателят на Управителния съвет на СПИБ – Красимир Илиев, и главният секретар инж. Румен Трифонов обявиха, че Съюзът ще дари средства за реплика на Гутенбергова преса за откриването на Музей на книгата в НБКМ. Тя ще бъде изработена от Диян Павлов-Джими, създател на Творителница “О’Писменех!” – Плевен. Той е и автор на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която беше открита след церемонията в Западно фоайе на Библиотеката. Експозицията, гостуваща по идея на главния редактор на сп. “Полиграфия” – Екатерина Николова, ще бъде отворена за посетители до 24 май, включително. 

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-18T12:00:16+00:00 18.05.2018|Събития|

ТОНЯ БОРИСОВА ПРАЗНУВА 50 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА В НБКМ

Поетесата, актриса и изпълнител на народни песни Тоня Борисова покани приятели и почитатели на вечер, посветена на 50-годишнината от началото на творчестките й изяви на сцена. Тя изнесе музикално-поетичен спектакъл, в който представи откъси от най-новата си книга “Път от светлина в безкрая” под акомпанимента на пианиста Светлин Христов. 

Тоня Борисова е родена на 13 ноември 1952 г. Завършила е българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и кинопедагогика във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. Има над 400 публикации в литературния и периодичен печат, по нейни текстове са композирали  Марин Големинов, Александър Йосифов, Кирил Стефанов, Стефан Диомов и др. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, сръбски, руски, португалски, турски и други езици.

Поетесата е наследница на Захарий Стоянов – факт, който Национална библиотека отбеляза с малка експозиция с издания от автора на “Записки по българските въстания”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-18T13:16:23+00:00 18.05.2018|Събития|

Уважаеми читатели,

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ви предоставя възможност за ползване на дигитално копие на списание „Гранитоид известия” 1932-1938 г. (колекция
Продължаващи издания 1878 – 1944 на Дигиталната библиотека). Научно-техническото списание е издание на Българското акционерно дружество „Гранитоид” за електрически, индустриални и минни предприятия. Съдържа технически статии, професионални въпроси и отговори с илюстрации.

Изданието е дигитализирано по Дарителска програма „Осинови книга” благодарение на финансовата подкрепа на г-н Андрей Букурещлиев. Националната библиотека изказва искрената си благодарност към дарителя.

2018-05-16T13:53:45+00:00 16.05.2018|Новини|

СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ В НБКМ

Среща около “кръглата маса” събра вчера директорите на регионалните библиотеки в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). По покана на директора доц. д-р Красимира Александрова, провокирана от Националната библиотечна седмица (14 – 18 май), колеги от цялата страна имаха възможност да споделят успехите и проблемите си пред представители на Министерството на културата и на Комисията по културата и медиите в Народното събрание.

Основният извод от изминалата година е красноречив – 2 757 456 са общо читателските посещения в Националната библиотека и 27-те регионални библиотеки у нас. Значително нараства броят на виртуалните потребители, което подчертава необходимостта от ускорено развитие на дигиталните библиотечни ресурси.

Освен заетостта си по традиционните услуги, НБКМ и регионалните библиотеки подпомагат работата на 3000 читалищни книгохранилища, както и на общинските администрации при организиране на редица културни събития от местен и национален мащаб. Преди началото на срещата бе открита изложба с информация за всички 28 институции, участващи в Националната библиотечна седмица.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-16T11:42:26+00:00 16.05.2018|Събития|