About yo2

Този автор все още не е попълнил своите детайли.
So far yo2 has created 489 blog entries.

ПРАЗНИК НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ В БИБЛИОТЕКАТА

Традиционният японски Празник на цъфналите вишни – О-ханами, бе отбелязан за 14-и път в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Както всяка година от 2004-а насам, той се провежда със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и събира приятели и почитатели на японските традици и култура у нас. Сред тях бяха и ученици, изучаващи японски език в столичните 138 СОУ “Васил Златарски” и 18 СОУ “Уилям Гладстон”.

Празникът започна в Централното фоайе, украсено подобаващо от Школата по икебана „Сога”. Поздравителни думи към гостите отправиха Н.Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в Република България, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, и Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет.

Гостите се насладиха на песни за О-ханами, изпълнени от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а след това бяха поканени под разцъфналите вишни в градината пред Националната библиотека. Там всички имаха възможност да наблюдават демонстрация със самурайски мечове и традиционна чайна церемония на членове от школата “Урасенке”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-23T12:03:57+00:00 23.04.2018|Събития|

ЛИТЕРАТУРНОТО ТУРНЕ НА ИВИНЕЛА САМУИЛОВА ЗАПОЧНА ОТ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Обичам да скитам из Родината, да се любувам на красотите й, да се ровя в историята й и да се потапям в дълбоката й душа.” Думите са на писателката Ивинела Самуилова, която бе гост на 27-ото издание на Клуб „Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Именно оттук започна и литературното турне на авторката и Издателство „Хермес”.

Досега и шестте книги на Ивинела Самуилова са отличени с най-стойностната награда – признанието на читателите. Истински фурор предизвика романът й „Бабо, разкажи ми спомен”, избран  за „Любима книга на България” за 2016 г. А в края на миналата година тя бе отличена от Столичната библиотека като един от петимата най-четени български автори.

Преди две седмици, писателката издаде седмата си книга, озаглавена „Пътеписи за душата на България”. В нея са включени 15 разказа, в които прозира вдъхновяващото й отношение към живота.

Ивинела е нашият гид по исторически и духовни места, запленява ни с описания на удивителна природа, разказва ни истински истории и преживявания”, сподели с публиката отговорният редактор на книгата Ивелина Балтова.

Читателите я обичат! Издателство „Хермес” и Ивелина Самуилова взаимно си повярваха. Очакваме продължение на тази толкова хубава книга”,  добави Стойо Вартоломеев, управител на издателството с 27-годишна история.

Оригинална в изказа си, сладкодумна и очарователна, Ивинела Самуилова спечели публиката в Националната библиотека и отново стигна до истинската врата: „Единствената, която трябва да бъде отворена – тази на душата!”

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-20T15:27:04+00:00 20.04.2018|Клуб "Писмена", Събития|

СВЕТОВНИ ОБРАЗЦИ НА EXLIBRIS ГОСТУВАТ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Оригинали на exlibris-творби, създадени от художници от цял свят, могат да се видят в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Откритата вчера експозиция “ЕКЛЕКТИКА: СВЕТОВНИ ОБРАЗЦИ НА EXLIBRIS показва в компресиран вид съвременното развитие на специфичната художествена миниатюра през новото хилядолетие. Всички изложени творби са участвали в Международния конкурс за exlibris, чийто домакин от 2005 г. досега е Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе. В състезанието, което всяка година е с различна тематика, са участвали художници от различни творчески школи в 51 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

В богатия художествен фонд на Русенската библиотека има специален отдел за exlibris. Със своите 3500 оригинала колекцията е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на конкурса селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света. В софийското й представяне са включени творби от почти всички издания на форума. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Индия, Япония, Хонг Конг.

Миниатюрните графични изображения са посветени на знакови събития в България и по света като 100-годишнината от рождението на единствения български Нобелов лауреат за литература – русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, както и членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и др. Темите на други издания на конкурса са били свързани с река Дунав, с историята и културното наследство, със свободата, любовта, еротиката и др.

Част от наградените творби сега могат да се разгледат върху 12 табла и в 6 витрини в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата бе открита от зам.-директора доц. Антоанета Тотоманова и директора на РБ „Любен Каравелов” – Теодора Евтимова.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-20T11:22:16+00:00 20.04.2018|Изложби|

ОПЕРНА ПРИМА, ГОСТИ ОТ КИТАЙ И СТУДЕНТИ УЧАСТВАХА В РАБОТИЛНИЦАТА ПО РЕСТАВРАЦИЯ НА НБКМ

Изключителен интерес предизвика работилницата “Основни книговезки практики и ръчна реставрация на хартия”, организирана вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе посветена на Международния ден за опазване на културното наследство, а опита си споделиха специалистите от Реставраторския център Наталия Владинова, Ана Евстатиева, Нели Чавдарова, Ваня Люцканова, Ина Мутафова и Радостина Ангелова. С тяхна помощ участниците в работилницата реставрираха повредени страници от книги, научиха как се шият печатни коли и как се подвързва книжно тяло.

В сутрешното занимание се включиха студенти от първи до четвърти курс на Националната художествена академия с преподавател Силвия Варадинова, а във вечерното ателие – оперната прима Габриела Георгиева, нейният 8-годишен син Алекс и гости от Китайския културен център в София. Заниманията привлякоха и професионалисти от БАН, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и Химико-технологичния и металургичен университет.

Паралелно с работилницата бе подредена и тематична изложба. Събитието, открито от зам.-директора д-р Марчела Борисова, е част от културната програма за 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-19T18:06:02+00:00 19.04.2018|Събития|

ЗАСТРАХОВАТЕЛИ СТАНАХА ДОБРОВОЛЦИ В БИБЛИОТЕКАТА

13 експерти от българския клон на застрахователната компания „Ей Ай Джи” положиха доброволен труд в Националната библиотека. Младите хора имаха възможност да работят в направление „Обслужване на потребители”.

С много ентусиазъм те се включиха в пренасянето, разместването и подреждането на  част от библиотечния фонд с периодични издания.  Четири от дамите помагаха в обезпрашаването на колекциите от справочни издания.

В знак на благодарност зам.-директорът д-р Марчела Борисова връчи на доброволците от “Ей Ай Джи” безплатни читателски карти.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-18T08:50:02+00:00 18.04.2018|Събития|