About bobby

Този автор все още не е попълнил своите детайли.
So far bobby has created 63 blog entries.

ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ НА ГОСТИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Посланикът на САЩ в София – Н.Пр. Ерик Рубин, беше на гости в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” заедно със своята съпруга Никол Симънс и съветника по обществените въпроси Брайън Стъмлър. Посещението беше приятелски жест и израз на уважение от страна на американските дипломати към една от най-големите и значими културни институции на България.

По време на разговора си с директора доц. д-р Красимира Александрова и служители на НБКМ те се запознаха с историята, сградата и колекциите на Библиотеката. Особено впечатлени останаха от разказа на доц. Елена Узунова от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” за Енинския апостол (XI век) и от досега си с най-стария паметник на кирилица.

Тримата дипломати говорят много добре на български език и предпочетоха разговорът да се води без преводач. Посланик Рубин и съпругата му Никол са тук от 2016 г., обичат да пътуват и вече познават много от забележителностите на България. На раздяла те подариха на НБКМ луксозен албум с архитектурните шедьоври в Чикаго, а доц. Александрова върна жеста с плакет с изображение на светите братя Кирил и Методий, дигитално копие на личния бележник на Васил Левски и календар за 2018 г. със средновековни географски карти от фонда на Библиотеката.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-29T17:24:32+00:00 29.03.2018|Събития|

КАРТИНИ НА ДЕЦА ОТ 10 СУ КРАСЯТ ФОАЙЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Изложба с картини на възпитаници от столичното 10 СУ “Теодор Траянов” с профил изобразително изкуство е подредена на партерния етаж в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). 26-те експонирани творби (графика, живопис, компютърна графика) са на ученици от пети до дванадесети клас с преподаватели Анита Георгиева и Румен Добрев.

Талантливите деца бяха поздравени от доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, и от Нели Филипова, директор на 10 СУ. На събитието, посветено на патронния празник на училището, присъстваха народните представителки Мария Илиева и Ирена Анастасова, както и Вилма Доминикова от Регионално управление на образованието – София.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-02-16T16:21:07+00:00 16.02.2018|Събития|

ЕНОТЕКАТА ВЛЕЗЕ В БИБЛИОТЕКАТА

С дегустация на качествени вина от български изби бе открита изложбата “Енотека и Библиотека (…за виното от летописите на времето)” в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията е създадена съвместно с Регионалната библиотека “П. К. Яворов”, където вече гостува през декември 2017 г.

“Енотека и Библиотека” разгръща идеята за многоликото присъствие на напитката на боговете, отразено чрез страници на ръкописи, старопечатни книги, вестници и други документи от фондовете най-вече на Националната библиотека – разказва един от авторите на изложбата, гл. ас. д-р Бояна Минчева, завеждащ отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в НБКМ. – Посетителите ще имат възможността да се потопят в отминали епохи, да си припомнят ключови моменти от българската история и да проследят настроението на средновековни книжовници, вдъхновени или поразени от въздействието на виното. От страниците на ранния периодичен печат ще оживеят полемиките между въздържатели и ценители, а практиката на старите народни лечители ще потвърди неговото запазено място в аптеката на българина през вековете.”

Чрез тринадесет богато илюстрирани пана и оригинални издания, подредени в шест витрини, са представени важни етапи от винопроизводството. Акцент в изложбата са кадрите от “Служебник” (гръцки) от 1650 г., изящните изображения (инициали) на Потир с Христовата кръв от страниците на един от най-богато украсените ръкописи във фонда на НБКМ – “Служебник” (гръцки) от 1736 г., молитви за гроздобер и против вкисване на виното в “Зайковски светогорски требник” от втората половина на XIV век, народни рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от “Болгарска граматика” на Неофит Рилски (Крагуевац, 1836), страници от Бельовски дамаскин (1776) и др.

За посетителите ще бъде интересно да видят и първото българско периодично издание на селскостопанска тематика – “Ступан” (излиза от септември 1874 г.), което проследява целия цикъл на винопроизводството от грижата за гроздето, през гроздобера до направата и съхранението на готовата продукция; “Руйно вино” – независим вестник за защита правата и интересите на питиепродавците и лозарите (София, 1929);Готварска книга” от Петко Р. Славейков (Цариград, 1870), първото печатно ръководство за правене на вино на български език от 1873 г., албума “Траките и виното” от Иван Маразов (Русе, 2000 г.) и др.

Включени са и материали, които разглеждат сравнително качествата на българските вина и тези от известни европейски държави винопроизводителки. Не липсват съвети за разнопосочната употреба на виното, извлечени от “старобабската” мъдрост. Или както казва Плиний Стари, “In vino veritas” (Naturalis historia 14, 141).

С думи към присъстващите на откриването на изложбата се обърнаха директорите на двете библиотеки – доц. д-р Красимира Александрова и Мария Бенчева. Сред госите на събитието имаше депутати, членове на Обществения съвет към НБКМ, писатели, журналисти и др.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-02-15T18:17:30+00:00 15.02.2018|Събития|

„ПЪТЯТ НА СЪРЦЕТО” И МАДЛЕН АЛГАФАРИ

Писател, поет и преводач, преподавател и психотерапевт. Певица и танцьорка, майка и съпруга! Разнолика и обаятелна – Мадлен Алгафари беше февруарският гост на Клуб „Писмена” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в навечерието на 14 февруари, когато с вино и любов празнуват хората от всички възрасти. Мадлен избра точно тази дата, за да сподели с нас своя Път-живот в поетична форма. Защото „Пътят на сърцето” е Добър път”, убедена е тя.

През  2003 г. излиза от печат първата й стихосбирка, озаглавена „Мира нямам”, а три години  по-късно – „Вяра имам”. През 2007 г. Мадлен вече вярва, че „Всички можем да летим”, три години по-късно посвещава „Приказки за пораснали деца” на тези, които съчетават в себе си невинност и зрелост. Неистовият „Глад за истински неща” на Алгафари намира израз  в едноименния сборник от 2011 г. Психотерапевтът у нея ни предизвиква „Да се разболяваме качествено” и сами да избираме вярната посока – към болестта или към… здравето?! А как емоционалното невежество ни разболява? Отговор дава книгата й от 2015 г., озаглавена „Чувствам, следователно съм”.

Мадлен Алгафари уверено крачи по своя Път-живот. А извървяното е „Пътят на сърцето”! В зимната вечер тя ни предаде това, което й каза Пътят.

“Всички можем да летим” беше нейното послание към публиката в края на поетичната вечер. Красивата песен прозвуча в дует с певеца и композитор Хайгашод Агасян.

Текст: Стефка Рангелова

Интервю с Мадлен Алгафари

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-07T14:46:44+00:00 14.02.2018|Клуб "Писмена", Събития|

УЧЕНИЦИ ОТ КРЕСНА РАЗГЛЕДАХА ИЗЛОЖБАТА “140 Г. КРЕСНЕНСКО-РАЗЛОЖКО ВЪСТАНИЕ”

Гимназисти от СУ “Св. Паисий Хилендарски” в Кресна посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) в последния ден на тематичната изложба “140 години Кресненско-Разложко въстание”. Тя беше експонирана в Централното фоайе на сградата като съвместен проект с и Община Кресна и предизвика сериозен интерес сред читателите и обществеността.

Александър Мошев, експерт от Българския исторически архив в НБКМ, разказа на учениците за събитията, провокирани от подписването на Берлинския договор (юли 1878 г.), и за трагичното потушаване на Кресненско-Разложкото въстание. След това момчетата и момичетата, на част от които им предстоят кандидатстудентски изпити, разгледаха Библиотеката и бяха запознати с дигиталния достъп до нейния фонд.

Изложбата “140 години Кресненско-Разложко въстание” предстои да бъде експонирана и на различни места в Пиринския регион.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-02-13T15:26:35+00:00 13.02.2018|Събития|