АКТЬОРЪТ ИВАН МИТЕВ СЪБРА ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР В КНИГА

“Театърът, наречен “Надежда” е озаглавил своя 600-страничен изследователски труд актьорът Иван Митев. Книгата, събрала историята на Великотърновския театър, е посветена на 120-годишнината от рождението на легендарния Константин Кисимов и беше представена официално в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Премиерата е част от съпътстващата програма на тазгодишния Софийски театрален салон и се проведе с подкрепата на Съюза на артистите в България. Сред гостите бяха неговият председател Христо Мутафчиев, Васил Вълчев, директор на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, Мирела Иванова, драматург на Народния театър “Иван Вазов”, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, театрали и ценители на сценичното изкуство.

В продължение на пет години Иван Митев събира, проучва и систематизира фактите и събитията, белязали театралната трупа в старопресторния град. Актьорът изследовател дълго се е ровил и в Държавния архив, където се съхранява голяма част от историята на театъра. В обемния том откриваме спомени и разкази, архивни фотоси и документи, много от които се публикуват за първи път.

В книгата си Иван Митев проследява периода от първите театрални представления в града и създаването на театрална трупа още преди Освобождението до изграждането на днешната сграда на театъра през 1971 г. Разказва за ролята на прочутото търновско читалище „Надежда”, за големи имена в българския театър, за първата специално построена театрална зала у нас и за нейната уникална завеса, сътворена от чешкия художник Ото Хорейши… Идеята на автора е да събере историята на Великотърновския театър в поредица от четири книги. Втората вече е готова – “Хроники от едно театрално столетие (1870-1970)”, фотоалбум в съавторство с Георги Василев. В момента Митев работи по материала за третата и четвъртата книга.

Най-интересните моменти от “Театърът, наречен “Надежда” бяха превърнати в импровизиран спектакъл от нейния автор и колегата му актьор Детелин Кандев. Особено вълнуващи бяха разказите за присъствието на Васил Левски на едно от първите театрални представления във Велико Търново, както и за ролята на Константин Кисимов за утвърждаваето на местната трупата. На финала на вечерта Иван Митев, Детелин Кандев и директора Васил Вълчев получиха като подарък от Националната библиотека дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, изработено за 180-годишнината от рождението на Апостола.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-22T16:56:23+00:00 22.03.2018|Събития|

ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА С НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

Истинско тържество на духа в Националната библиотека в навечерието на Световния ден на поезията (21 март) – скъп гост в поредното издание на Клуб „Писмена” беше големият български поет Недялко Йорданов, а повод за жадуваната среща ни даде новата му книга „67 сутрини”. Тя се появи точно преди месец на книжния пазар с логото на издателство „Милениум”. Съдържа 67 стихотворения, писани от поета на един дъх в 67 ранни утрини, споделени и оценени веднага от далечни и близки фейсбук приятели.

Изключителен, популярен и обичан творец е Недялко Йорданов. Автор на повече от 30 стихосбирки, документални книги, сатирични сборници, книги и пиеси за деца и възрастни, автор на телевизионни постановки и филми. Пиесите му са преведени и поставяни в Русия, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Белгия, Франция, Япония, а гласът му звучи от грамофонни плочи и компактдискове.

Прозвуча и тази вечер. „Някога, някога, толкова някога, колкото девет лета, на някаква уличка...” – запя с носталгия любимият на няколко поколения поет под акомпанимента на Хайгашод Агасян. Искрена и благодарна беше публиката, сред която бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, политиците проф.Огнян Герджиков, доц. Минчо Христов и Александър Томов, журналистът Кин Стоянов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и още много ценители на изящното слово на автора на “Не остарявай, любов” и “Песен за надеждата”.

„За нас е удоволствие и чест, че работим с творец като Недялко Йорданов и че днес имаме достоен партньор в лицето на Националната библиотека”, каза Анелия Узунова, PR на издателство “Милениум”. А на финала на вечерта – автографи, цветя и снимки.

И… глътка вино. С пожелание посланието на големия поет към всички нас “...в килера на душата арестувай Тъгата си… Живей усмихнат… Силен… Ярък!” да се превърне в реалност.

Текст:Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-21T14:59:57+00:00 21.03.2018|Клуб "Писмена", Събития|

КНИГА ЗА ДИПЛОМАТА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ БЕ ПРЕДСТАВЕНА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Монографията на д-р Йордан Желев “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” съвсем очаквано събра в Заседателната зала на Националната библиотека изтъкнати учени от Института за исторически изследвания и Института по балканистика с център по тракология при БАН, архивисти от Държавна агенция „Архиви”, както и хора, които се интересуват от миналото на град Сливен.

Д-р Табаков е известен като автор на „Опит за история на град Сливен” – класически образец за краеведско изследване. Неговата дипломатическа кариера, обществената му дейност, епистоларното и документално му наследство обаче досега не са били предмет на специално изследване. Представената в Библиотеката книга успешно запълва празнината в информацията за краткия, но необичайно съдържателен житейски път на учения.

Монографията “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” е четвърто издание на столичното Народно читалище “Кузман Шапкарев – 2009”. Книгата е посветена на 100-годишнината от кончината на видния бългрски дипломат, юрист международник и един от най-изявените изследователи на регионалната история у нас. Тя съдържа биографичен очерк, библиография и дипломатически документи, пряко свързани с дейността на д-р Табаков.

Авторът – д-р Йордан Желев (историк и началник отдел в Централния държавен архив София на Държавна агенция “Архиви”), акцентира върху кариерата на учения като служител в българските легации в Лондон, Рим, Цариград и в други градове. Николай Поппетров от БАН подчерта в изказването си, че едно от главните достойнства на книгата е изчерпателната биобиблиография. Висока бе и оценката на проф. Николай Жечев за прецизната и задълбочена работа на съставителя на книгата д-р Йордан Желев.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-20T10:57:18+00:00 20.03.2018|Събития|

ТЕАТРАЛ НАПИСА ХУМОРИСТИЧНА ТЕОРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Книгата “Записки по българските истории” от Димо Дешев бе представена пред ценители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Подзаглавието „Хумористична теория за нашия народ” веднага подсказва съдържанието – истината за нас през очите на шегата. Или както казва самият автор, това са „драсканици, писаници и смехории” на тема България и българите през вековете. Пример? Ето един от многото, събрани върху 140 страници текст, илюстриран с карикатури на Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев:

“… за кратко време “тайно и полека” сме построили не една и две, а няколко Българии (…)

Едната България със сигурност ще да е на тия, дето имат – имат пари, имат власт, имат разкош, имат имунитет, имат ни и нас (когато пожелаят).

А Другата е на тези, дето нямат – нямат парно, нямат право, нямат братовчеди, нямат РМД-та, нямат спеставяния от закуските си (ако въобще закусват)!?

Има и Трета България – на тия, дето гледат отстрани, люпят семки и псуват – и едните, и другите, и “себе си дори”!”

Авторът Димо Дешев е театрал. Твърди, че често режисира “смешни пиеси, а понякога сам пише комични текстове, които други режисьори поставят на сцената – в останалото време наблюдава страната и света и дипли разни забавни, иронични и сатирични нещица, които си и записва”. Именно така се ражда книгата „Записки по българските истории”. В послеслова си към нея писателят Емил Андреев казва: “Всичко, писано от Димо Дешев през годините, носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихрания и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак ни остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастност, въпреки безобразията на времето…

“Записки по българските истории” е от каталога на издателство „Захарий Стоянов”, а авторът е сред изявените режисьори от Драматично-кукления театър “Иван Радоев” в Плевен. Затова не бе изненада присъствието на политика Румен Петков и проф. Любомир Халачев, на артистите от трупата Надя Новоселска и Веселин Плачков, придружаван от певицата Мариана Попова, както и на много приятели на Димо Дешев от творческите гилдии.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-19T16:26:18+00:00 19.03.2018|Събития|

УЧЕНИЦИ ОТ 125 СУ “БОЯН ПЕНЕВ” ОСИНОВИХА РЪКОПИС НА СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” днес се включиха в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. Със събраните от тях повече от 1400 лева ще бъде удължен животът на четири ценни книжовни паметника от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”:

  • Поучения и словосказания (първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г.
  • Два екземпляра от първото печатно издание наЦарственик или история българска от 1844 г.
  • Студията “Значението и задачата на нашата етнография” на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.

На кратката церемония присъстваха директорът на училището Венелина Николова, зам.-директорът Деница Вълова и учениците от 8 “а” клас на 125 СУ, от които тръгна идеята за включване в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. На 12 януари 2018 г. те бяха на посещение в Националната библиотека и се запознаха с работата на специалистите в Реставраторското ателие. Впечатлени от досега си със стари ръкописи, учениците решиха да се наредят сред осиновиителите. С дарените от тях средства споменатите по-горе книги ще бъдат реставрирани и съхранени в специално изработени кутии.

Нона Петкова, архивист в отдел “Ръкописи и старопечатни книги” и координатор на “Осинови книга”, запозна гостите с историята и състоянието на четирите книги, както и с развитието на програмата от 2009 г. досега. Доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, благодари на младите осиновители и техните преподаватели за затрогващия жест и подари на училището дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, създадено в Библиотеката по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Всеки от присъстващите осмокласници получи като подарък екземпляр от книгата “20 съвременни български разказвачи” (издание на KPMG в България).

Програмата “Осинови книга в НБКМ” датира от 2009 г. Досега в нея са се включили около 30 лица и институции. Сред осиновените книги са “Борилов синодик” от 14 век, “Втори Слепченски поменик” (1792-1832), “Житие и чудеса на св. Георги” (18-19 век), “История славянобългарска (Царственик; Белочерковски препис, 1843) от Паисий Хилендарски, “Четириевангелие” (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан, 1658 г.) и др.

Освен сумата, предназначена за програмата “Осинови книга”, децата от 125 СУ “Боян Пенев” дариха на НБКМ и издания от личната библиотека на патрона на училището с негови ремарки по страниците. Те също се нуждаят от реставрация, затова следващата стъпка на учениците е да съберат необходимите средства за нея. Жестът на децата е трогателен и вдъхновяващ, безценен пример е не само за техните връстници.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-16T17:25:58+00:00 16.03.2018|Събития|

БРАМС И ЦВЕТЯ ЗА КНИГАТА “КОГАТО ВРЕМЕТО БЕШЕ БЕЗСМЪРТНО” В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Една актриса и нейната биографична книга “Когато времето беше безсмъртно” събраха снощи театрали, музиканти, художници и десетки приятели на Роза Николова в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. За мнозина тя е любимката на децата и на родителите от “Мечо Пух”, “Котаракът с чизми”, “Омагьосаният файтон” и прочее приказни истории, които заедно с Мирослав Цветанов разказват в Театър 199 и “Ателие 313”, в галерии, в зоопарка и на много сцени по света. Двойка и в живота, през 1988 г. те създват своя Малък куклен театър “Слон”, в който сега е “въвлечен” и синът им, младият пианист и композитор Пламен Цветанов. Именно на 30-ия рожден ден на трупата бе посветена и снощната премиера – първото от поредицата събития за кръглата годишнина, чиято кулминация ще бъде през септември с новия воден спектакъл “Малкият принц” (след изключителния успех на “Райската птица”).

“Когато времето беше безсмъртно” (издателство “Златно ключе”) е емоционална изповед за детството и за след това. Написана е сякаш на един дъх върху листчета, събрани в имповизиран театрален спектакъл между кориците на книга. В нея има и действия, и интермедии, и антракт, и епилог. Има сантиментално пътуване в миналото и спомени за скъпи хора, има запечатани за цял живот усещания, ухания и гласове, има и смях, и тъга… Интелигентно четиво, илюстрирано с прекрасните рисунки на художичката Диляна Николова и поднесено с уважение към всеки, който избира да прочете споделеното от една пишеща актриса. Книгата е с посвещение “на Пламен” и на всички герои в нея. Синът, разбира се, върна жеста с вълнуващо изпълнение на концерт за пиано от Брамс, а част от героите и гостите – с облак от цветя.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-08T16:29:11+00:00 08.03.2018|Събития|

МИГЪТ НА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

“Божествен и безбожен,
усмихнат и тревожен,
възможен и несбъднат,
мигът на любовта
долита,  без да пита.”

 

В навечерието на Международния ден на жената – 8 март, в 25-ото издание на Клуб „Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” гостува един изключителен и чувствителен поет, за когото Животът се отъждествява с Любов! Повече от 50 години той „с усмивка стопля всяко слово”, неговата „любов е в безкрая единствена”, а мигът е вечност!

На любовта Георги Константинов посвещава много стихотворения. Около 200 от тях са се превърнали в незабравими поп- и рокпесни, а 100 са включени в антологията „Миг като вечност”, достигаща до нас чрез  Издателска къща „Хермес”. Десислава Добрева – PR на издателството, поздрави автора за любовната книга и заяви, че е „чест да се работи с него”.

Поетът, писателят и публицистът Георги Константинов  предизвиква нашия интерес през годините с всяко свое произведение. „На мен ми провървя на читатели. Моите стихотворения са по-популярни от самия мен!”, сподели пред публиката Георги Константинов и с таланта на актьор, дълбоко и съкровено рецитира своите стихотворения, прекъсван многократно от бурни аплодисменти.

Певецът Тодор Върбанов-Върбан (от рокгрупите  „Диана Експрес”, „Спринт”, „Импулс”) изпълни две от най-обичаните български песни по стихове на Георги Константинов – „Лоша черта” и „Миг като вечност”. Годините прелитат. Любовта може всичко, „чувството расте”, а обичаният поет неумолимо зове:

Ден ме обичай още – още ден ще живея…
Век ме обичай още – още век ще живея.”

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-07T14:43:39+00:00 07.03.2018|Клуб "Писмена", Събития|

БЪДЕЩИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕИСК ПОСЕТИ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Италианският журналист, политически анализатор и експерт по социалните въпроси Лука Хавиер посети вчера Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. След броени дни той ще заеме председателския пост на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) към Европейския съюз, но беше на работно посещение в България в качеството си на настоящ ръководител на Група III в институцията.

Лука Хавиер има специални интереси към културата и литературата на различните народи, затова след срещата си с президента Румен Радев пожела да се запознае с част от съкровищата на НБКМ. Зам.-директорът доц. Антоанета Тотоманова и доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление “Опазване на ръкописно-документално наследство”, представиха на госта изложбата “Зората на свободата”, открита в Библиотеката в навечерието на 3 март. А д-р Бояна Минчева, завеждащ отдел “Ръкописи и старопечатни книги”, запозна Лука Хавиер с най-старата славянска кирилска печатна книга в колекцията на НБКМ – “Осмогласник” (Цетине, 1494 г.), и с първата печатна книга с новобългарски езикови елементи “Абагар” на Филип Станиславов (1651 г.). Интерес предизвикаха и миниатюрните издания на Френско-английски речник (края на XVIII – началото на XIX век), на молитвата “Отче наш” в превод на седем езика (Мюнхен, 1959 г.) и др.

Лука Хавиер бе придружаван от д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бъдещ зам.-председател на Европейския икономически и социален комитет с ресор “Бюджет”.

2018-03-08T13:20:52+00:00 07.03.2018|Събития|

НБ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ПОСВЕТИ ИЗЛОЖБА И КОНЦЕРТ НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Точно 140 години ще се навършат утре от паметния ден, в който през 1878 г. името България отново се появява на картата на Европа. Независимо от всички условности и събития, последвали Санстефанския мирен договор, независимо от споровете дали това е най-подходящата дата за национален празник на всички българи, 3 март е денят, в който повече от столетие отдаваме почитта си към смелите мъже и жени от различни държави, отдали живота си за каузата на един страдащ народ. Спомняме си за тях и сега.

Поклон за опълченците ни, за руските, финландските и румънските воини, осеяли с телата си земите около Стара Загора, Шипка, Плевен, София…

На тях е посветена и изложбата “Зората на свободата” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, открита в Централното фоайе от директора доц. д-р Красимира Александрова и доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление “Опазване на ръкописно-документално наследство”. В тематичната експозиция са представени архивни материали от фонда на културния институт (книги, гравюри, снимки и др.) за Руско-турската война (1877-1878) и подписването на Санстефанския мирен договор. Сред акцентите в изложбата са оригинални документи, които разкриват подробности за хода на бойните действия и за българското опълчение. Например в изпратената на 18 юли 1877 г. Телеграма на каймакамина до мютесарифа на Видин се съобщава за струпване на “неприятелски руски войски”, включващи 60 000 войници и артилерия.

В специална витрина е изложено и т.нар. Пенсионно дело на Никола Корчев, с което знаменосецът и един от спасителите на Самарското знаме кандидатства за поборническа пенсия. От него изследователите съдят за съдбата на оцелелите опълченци след Освобождението на България.

В други осем витрини, върху табла и на специално поставен екран могат да се видят книги, фотоси, дигитализирани документи и каритини, отразяващи годините от Априлското въстание до края на войната. Сред тях са и произведения на американския журналист Джанюариъс Макгахан и на британския политик Уилям Гладстон, както и творби на художниците Владимир Димитров-Майстора, Петър Морозов и Димитър Гюдженов.

Преди откриването на “Зората на свободата” гости на Националната библиотека бяха повече от 300 деца от цялата страна, възпитаници на школи от Арт компания “Нови звезди”. Кулминацията на тяхната патриотична инициатива и концерт беше масовото изпълнение на стихотворението “Аз съм българче” и на песента “Питат ли ме де зората”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-02T13:28:37+00:00 02.03.2018|Изложби, Събития|

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕБЛИДА ПОСЕТИХА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Дванадесет членове на ЕБЛИДА – Европейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации, посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. С помощта на експертите гл. ас. Бояна Минчева, Мария Кършийска, доц. Любомир Георгиев и зам.-директорите доц. Антоанета Тотоманова и д-р Марчела Борисова гостите се запознаха със сградата и колекциите на институцията, с инсталираната наскоро камера за обезпаразитяване на документи по системата “Аноксия”, както и с пътуващата експозиция “Книги, посоки, публики”.

Представителите на ЕБЛИДА бяха в София по повод провеждането на Кръгла маса на тема “Авторско право и библиотеките”. По време на форума бе приета декларация, озаглавена “Европа има нужда от своите библиотеки”, в която се казва:

Европейските правителства и институции трябва да включат културата в следващата Многогодишна финансова рамка, като по този начин гарантират, че опазването и популяризирането на документалното културно наследство в аналогов и цифров формат ще бъде подкрепено в необходимата степен чрез бюджета и законодателството на всяка страна.

(…) Европа трябва да извърши адекватна на съвременното развитие реформа в авторското право, която подкрепя учещите, създателите и иноваторите на бъдещето, а не негативните пазарни механизми на миналото.

(…) Европа трябва да оцени потенциала на библиотеките като обучителни центрове за умения, особено в областта на цифровата, медийната и информационната грамотност и да осигури тяхното пълноценно и ефективно участие в европейските инициативи за социално и регионално развитие.”

2018-02-28T15:34:11+00:00 28.02.2018|Събития|