“КНИГИ, ПОСОКИ, ПУБЛИКИ” ГОСТУВА В БРАТИСЛАВА

Една от най-интересните експозиции на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – “Книги, посоки, публики”, гостува в Братислава по повод майските празници на духовността и националната ни просвета и култура. Тя бе открита в Българския културен институт (БКИ) в словашката столица от двамата директори – доц. д-р Красимира Александрова и Ваня Радева.

Специални гости бяха посланикът на Република България в Словакия, Н.Пр. Йорданка Чобанова и пълномощният министър Виктория Меламед, представители на други дипломатически мисии, на българската общност и на културни институции в града. “Благодарим за изключителната възможност да се докоснем до съкровищата на Националната библиотека” – това и още много подобни послания, записани в почетната книга на БКИ, свидетелстват за интереса към експозицията, посветена на безценните колекции на НБКМ с ръкописи, старопечатни книги и исторически документи.

Предстои гостуване на “Книги, посоки, публики” в Банска Бистрица и други словашки градове.

Фотограф: Андрей Требатицки

2018-05-21T12:56:29+00:00 21.05.2018|Събития|

СЪЮЗЪТ НА ПЕЧАТАРИТЕ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Агенция “Ропринт” на Емил Петков и агенция “Елидис” на Лиляна Танчева са тазгодишните носители на годишните награди на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ). Отличията бяха връчени снощи на церемония в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Победителите в двете категории – “Печатар на годината” и “Търговец на годината”, получиха своите статуетки (миникопие на Гутенберговата преса), от председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, г-н Петър Кънев.

Наградите на Съюза на печатарската индустрия в България се присъждат от 14 години насам. За четвърти път домакин на церемонията е Нациоалната библиотека, което я превръща в традиционен партньор на събитието. Поздрав от името на институцията към наградените отправи директорът доц. д-р Красимира Александрова.

В знак на благодарност за доброто сътрудничество председателят на Управителния съвет на СПИБ – Красимир Илиев, и главният секретар инж. Румен Трифонов обявиха, че Съюзът ще дари средства за реплика на Гутенбергова преса за откриването на Музей на книгата в НБКМ. Тя ще бъде изработена от Диян Павлов-Джими, създател на Творителница “О’Писменех!” – Плевен. Той е и автор на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която беше открита след церемонията в Западно фоайе на Библиотеката. Експозицията, гостуваща по идея на главния редактор на сп. “Полиграфия” – Екатерина Николова, ще бъде отворена за посетители до 24 май, включително. 

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-18T12:00:16+00:00 18.05.2018|Събития|

ТОНЯ БОРИСОВА ПРАЗНУВА 50 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА В НБКМ

Поетесата, актриса и изпълнител на народни песни Тоня Борисова покани приятели и почитатели на вечер, посветена на 50-годишнината от началото на творчестките й изяви на сцена. Тя изнесе музикално-поетичен спектакъл, в който представи откъси от най-новата си книга “Път от светлина в безкрая” под акомпанимента на пианиста Светлин Христов. 

Тоня Борисова е родена на 13 ноември 1952 г. Завършила е българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и кинопедагогика във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. Има над 400 публикации в литературния и периодичен печат, по нейни текстове са композирали  Марин Големинов, Александър Йосифов, Кирил Стефанов, Стефан Диомов и др. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, сръбски, руски, португалски, турски и други езици.

Поетесата е наследница на Захарий Стоянов – факт, който Национална библиотека отбеляза с малка експозиция с издания от автора на “Записки по българските въстания”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-18T13:16:23+00:00 18.05.2018|Събития|

СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ В НБКМ

Среща около “кръглата маса” събра вчера директорите на регионалните библиотеки в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). По покана на директора доц. д-р Красимира Александрова, провокирана от Националната библиотечна седмица (14 – 18 май), колеги от цялата страна имаха възможност да споделят успехите и проблемите си пред представители на Министерството на културата и на Комисията по културата и медиите в Народното събрание.

Основният извод от изминалата година е красноречив – 2 757 456 са общо читателските посещения в Националната библиотека и 27-те регионални библиотеки у нас. Значително нараства броят на виртуалните потребители, което подчертава необходимостта от ускорено развитие на дигиталните библиотечни ресурси.

Освен заетостта си по традиционните услуги, НБКМ и регионалните библиотеки подпомагат работата на 3000 читалищни книгохранилища, както и на общинските администрации при организиране на редица културни събития от местен и национален мащаб. Преди началото на срещата бе открита изложба с информация за всички 28 институции, участващи в Националната библиотечна седмица.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-16T11:42:26+00:00 16.05.2018|Събития|

“ЗЛАТНО ПЕРО” И ПРИЗ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ В КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ ЗА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

24-ма дейци на културата и институции в сферата на духовността ще получат “Златно перо” навръх Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Сред тях е и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха учредителите на престижните отличия “Кантус Фирмус”, галерия „Макта” и “Classic FM радио”. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония от 17:00 ч. на 24 май в покритото пространство на столичното Ларго (пл. “Независимост”). Призът представлява брошка във формата на писец и е изработен от чисто злато.

По традиция изборът на носителите на “Златно перо” се осъществява от специално назначена комисия. Наградата за Националната библиотека е по повод 140-годишнината от нейното основаване и е оценка за работата на екипа на институцията за опазване на българската книжовна и културна традиция. Сред тазгодишните носители на “Златно перо” са още СУ “Св. Климент Охридски”, композиторът Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата Слава Рачева, писателката Рада Москова, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, художникът Христо Йотов, актьорът Юлиян Вергов и др.

Дни преди 24 май Националната библиотека получи още едно признание. Институцията е първият носител на новоучредената Награда за инвестиция в областта на културния туризъм по повод Европейската година на културното наследство, 2018. НБКМ спечели с проекта си за дигитализация на тефтерчето на Васил Левски, посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Целта на отличието, учредено от МТИ “Културен туризъм 2018” е да стимулира усилията за съхранение и възстановяване на културното наследство.

2018-05-15T13:47:52+00:00 15.05.2018|Събития|

КРЪГЛА МАСА В ПАМЕТ НА ПРОФ. ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

Кръгла маса на тема “Богомилството като жива памет” бе организирана вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Дискусията бе посветена на видния учен и преподавател в УниБИТ – проф. д.фил.н. Георги Василев.

След приветствието на проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, и встъпителното слово на акад. Васил Гюзелев, в кръглата маса участваха учени и специалисти, за които проф. Георги Василев е пример за професионализъм и почтеност. Проф. д-р Кристина Върбанова-Денчева посвети изказването си на научно-изследователската и преподавателската работа на известния учен. С доклади в дискусията се включиха още проф. д.н. Йорданка Захариева, доц. д-р Николай Михайлов, Александър Мошев (архивист от НБКМ), Емилия Кикарина (служител на НБКМ и докторант в СУ “Св. Климент Охридски”) и др.

Проф. д.фил.н. Георги Василев, който ни напусна през 2017-а, завършва френска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Основател е на Центъра за изследване на богомилството в УниБИТ и посвещава десет години на преподавателска работа в бакълавърските и магистърските програми на университета. Има стотици публикации в престижни български и световни издания, включително студии и 10 монографии, оценени високо от учени в Европа и САЩ. За научната общност у нас той е символ на истински будител и аристократ на духа.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-05-16T12:57:48+00:00 15.05.2018|Събития|

„НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ДАРЯВА” НА ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК

11 май – денят на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекарите, бе отбелязан по нестандартен начин от работещите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). След традиционното поднасяне на цветя пред паметника на първоучителите, което този път се случи в навечерието на празника, целодневните ни инициативи преминаха под мотото „Националната библиотека дарява”.

В сутрешните часове част от екипа и директорът доц. д-р Красимира Александрова се включиха в кампанията „Нова гора” на Столичната община. С помощта на специалисти лесовъди библиотекарите засадиха 140 акациеви фиданки в района на Суходол. Броят им не е случаен, а е посветен на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека, която отбелязваме през 2018 г. Посланието също е специално – да върнем на природата поне малка част от дърветата, използвани за милионите книги и документи, съхранявани в библиотечните ни фондове. Зам.-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване”, г-жа Йоана Христова, посети разрастващата се бъдеща гора край София и поздрави библиотекарите за празника.

Следобед благотворителната кампания на НБКМ продължи с предоставяне на дарения (книги) на Народно читалище „Иван Вазов – 1928” в Нови хан и на Дома за стари хора в Банкя. След отправена молба по време на разговор с дипломати от посолството на Ирак в София бе подготвено и дарение за възстановяване на разрушената от бомбардировките библиотека в Мосул.

В празничния ден част от екипа на НБКМ посети Националната художествена галерия и Регионалния исторически музей – София.

Фотографи: Стефан Рангелов и Николай Марков

2018-05-11T23:35:31+00:00 11.05.2018|Събития|

“АРЕНА”-ТА НА МАЯ ВАПЦАРОВА

Най-новата, трета по ред стихосбирка на Мая Вапцарова бе представена пред многолюдна аудитория в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.  Томчето “Арена”, илюстрирано от художника Жорж Трак, се появява на бял свят благодарение на Издателство “Захарий Стоянов”. То е от редките случаи, в които читателите се срещат с поетичтния талант на авторката, известна по-скоро като есеист, преводач и режисьор на повече от 100 документални филма.

“Тази книга е сурова, предизвиква съзнанието на читателя, тя го провокира, дразни го, служи за събуждане на малцината и без това будни люде”, коментира издателят Иван Гранитски. Според него Мая Вапцарова носи духа на борбеност и непримиримост, енергията, таланта и революционния заряд на именития си родственик, поета Никола Й. Вапцаров, а поезията й “отчетливо, до болка откровено, показва нейните нравствени изповеди и съмнения, психологическите измерения на вярата и на обезкуражаването”. Доказателство, разбира се, са стиховете от “Арена”:

 

“Поезията не е опиум 
за приспиване на страстни дами. 
И не доказва сбръчканите слави 
дори на младите лица. 
Поезията е по-скоро 
остра въпросителна! 
Натрапчива 
и убедителна,
виси в душата като окачено копие, 
като бесило, като кръст.”

 

Мая Вапцарова прие поздравления от многобройни свои приятели почитатели, сред които бяха актьорите Мария Статулова, Георги Златарев и Николай Атанасов, поетът режисьор Иля Велчев и депутатът Петър Мутафчиев, спомоществовател за издаване на книгата.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-05-08T16:54:33+00:00 08.05.2018|Събития|

ШЕПА ЖИВОТ – ЗРЪНЦЕ ЩАСТИЕ

Книгата „Шепа живот – зрънце щастие” (Издателско ателие “Аб”) от Ширин Салимова бе представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Творбата е написана по два действителни случая и носи автобиографични елементи. Едва 20 процента от историите са плод на художественото въображение на Салимова.

Във фокуса на повествованието са световният проблем за домашното насилие, страхът да признаеш, че си жертва, както и хората, отдали частица от себе си, за да мотивират страдащата да се защити и преодолее проблема. Тази книга е за жената с главно „Ж”, която се бори за живота си и за благото на децата си. Мнозина читатели ще намерят между редовете себе си, а вероятно и отговори на въпроси за собствения си живот.

Мария,  най-добрата приятелка на авторката, е живият катализатор за издаването на “Шепа живот – зрънце щастие”. Гостите на софийската премиера на книгата видяха и видео, в което тя споделя болката от видяното страдание. Поздравления към Ширин Салимова отправи и издателката Ана Боянова, която подчерта своеобразния й начин на разказване – споделяне на личната съдба като контрапункт на живота на лелята на авторката, Емире.

Друга линия на разказа заемат емигрантството и носталгията, тъй като след раздялата със своя съпруг Ширин заминава за Испания. В книгата тя описва седемте години, в които й липсват родният дом, дъщерите и родината.

„Много смелост ми трябваше да призная пред себе си и пред хората, че съм малтретирана жена, жертва на домашно насилие. Децата не заслужават да живеят в такова семейство. Трябва да се говори за този проблем, защото той е световен и засяга хора от всички етноси, възрасти и социални групи. Никой не заслужава да живее така”, казва Салимова. Откъси от нейната литературна изповед прочете актрисата Тезджан Ферад – Джани. А на финала внучките на авторката – Ани, Маги и Ива, поздравиха своята баба с песента „Я кажи ми, облаче ле бяло”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-27T15:48:48+00:00 27.04.2018|Събития|

ПРАЗНИК НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ В БИБЛИОТЕКАТА

Традиционният японски Празник на цъфналите вишни – О-ханами, бе отбелязан за 14-и път в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Както всяка година от 2004-а насам, той се провежда със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и събира приятели и почитатели на японските традици и култура у нас. Сред тях бяха и ученици, изучаващи японски език в столичните 138 СОУ “Васил Златарски” и 18 СОУ “Уилям Гладстон”.

Празникът започна в Централното фоайе, украсено подобаващо от Школата по икебана „Сога”. Поздравителни думи към гостите отправиха Н.Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в Република България, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, и Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет.

Гостите се насладиха на песни за О-ханами, изпълнени от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а след това бяха поканени под разцъфналите вишни в градината пред Националната библиотека. Там всички имаха възможност да наблюдават демонстрация със самурайски мечове и традиционна чайна церемония на членове от школата “Урасенке”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-23T12:03:57+00:00 23.04.2018|Събития|