ЦЕНИТЕЛИ НА ПОЕЗИЯТА АПЛОДИРАХА АКСИНИЯ МИХАЙЛОВА В НБКМ

Българката Аксиния Михайлова, която през 2014 г. спечели най-престижната френска награда за поезия „Гийом Аполинер”, бе специален гост на литературната поредица “Галерия на думите” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Космополитната й личност и стиховете й събраха ценители на изящното слово на имповизирана творческа вечер, сред които бяха поетите Валентина Радинска, Георги Константинов и др.

Приятелите на Михайлова превърнаха събитието в своебразен неин портрет. “За Аксиния, която се разпростира не според чергата, а според мечтите си” бе озаглавила словото си Валентина Радинска. Достойно е, когато поет говори за друг поет с уважение и без творческа завист. “За мен това е деликатна и проникновена поезия, поезия на уловените и нежно описани мигове, докато “гълъбът на душата е в чакалнята на света”… Тя притежава понякога странна, дори мрачна метафоричност, някои стихотворения ми напомнят старинни офорти или стихотворения в сепия, с приглушена светлина в тях. Защото се четат с очите на душата и на тях не им е нужна обикновената дневна светлина”, каза Радинска. И допълни:

“Бих казала, че има и определена кинематографичност в поезията на Аксиния, една сюжетност, която обичайно е толкова ярко описана, че се запечатва в съзнанието. Като ето това:

“..един мъжки вятър се втурва към мен,

издува роклята ми и ме отнася

върху високите тераси на август,

откъдето мога да гледам сянката ти,

която ме приближава от всички страни…”

Мисля, че като повечето от нас, чрез своите стихове Аксиния се учи да обича себе си, залутана някъде из “самотите на неделните следобеди”, когато “ветровете се бавят” (…) Една безспорно силна, дълбока и красива поезия – такава е за мен поезията на Аксиния.” 

Водещата на вечерта Ана Боянова припомни най-значимите моменти от творчеството на Михайлова като поет, преводач и преподавател. Тя е автор на шест поетични книги на български език, стиховете й са превеждани в чужбина и са й донесли множество национални и международни награди.

“Аксиния умее да пуска своите хвърчила в небето на Словото, докато „гълъбът на душата” й се блъска в стъклото на ежедневието – казва Ана Боянова. – Тази жена се облича в усмивка до петите чак, въпреки горчилката (…) И ни убеждава, че животът няма синоним. Някой може ли да я опровергае?”

Изпълненията на арфа от Зорница Гечева и чашите с вино допълниха романтичното настроение на вечерта.

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров

2017-12-04T12:11:28+03:0004.12.2017|Галерия на думите, Събития|

„ТРАФИКАНТ НА ВРЕМЕ”, ИЛИ ТРАФИКАНТЪТ НА СЛОВО

Новата поетична антология на Румен Шомов – “Трафикант на време” (ИК “Пламък”), бе представена снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Събитието е част от програмата на Литературната поредица “Галерия на думите”, съвместна инициатива с Анго Боянов и Издателско ателие “Аб”.

Вечерта бе открита от поета и издател Георги Константинов. Сред гостите бяха актьорът Сава Георгиев, който прочете няколко стихотворения от Румен Шомов, и поетесата Рада Александрова, която представи част от своя предговор към книгата. Вълнуващо беше и експозето на водещата на вечерта Ана Боянова, посветено на талантливия автор:

“Какво да кажеш за поет, чийто поглед вижда снежинките като четирилистни детелини, а къщите – превърнати в ангорски котки?! Какво да кажеш за творец, който търси нови и нови творчески доказателства, че се е родил и очаква в своята пещера влъхвите?! Румен Шомов – човек от „страната на пеперудите“; човекът, който с умение свири „на море, на облаци, на ветрове и бури“; човекът, който осъзнава, че както другите човеци, е „дете, чиято плюшена играчка прекомерно е пораснала“.

Той признава: „сам съм си оазис, кладенец, камилата и пясъка“. И ако потъне в пустинята – отговорността си е изцяло негова.

Той е мидата, която отглежда бисера – а самият бисер ще премине през изпитанията на времето, ще претърпи множество метаморфози, уж ще изчезне от мимолетното си битие, но някъде из Вселената ще драсне отпечатъка на своето присъствие и Румен Шомов ще може да заяви: „Аз бях тук.“

Надява се, че по мистрията, с която гради живота си, ще бъде открита поне „люспа Божие злато“.

И докато все някой се намира – вместо Одата на радостта да пее „Одата на завистта“ – авторът, „игла, след игла“ – като таралежа, ще нанизва тънката нишка в гоблена на Словото, защото го умее; защото в това е Смисълът.”

Изпълненията на китариста Милен Джуров – “Ноктюрно” от Росен Балкански и “Астуриас” от Исак Албенис, придадоха допълнителна романтика на събитието. А самият Румен Шомов също чете стихове и сподели свои спомени. Вечерта, разбира се, завърши с автографи и разговори на чаша вино.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-10-18T11:46:12+03:0018.10.2017|Галерия на думите, Събития|

МЛАДИ МУЗИКАНТИ ГОСТУВАХА НА “ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ” В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

“Музикални сфери” се нарича новият проект в рамките на поредицата “Галерия на думите”, осъществявана съвместно от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Издателско ателие “Аб”. В него ще бъдат представяни талантливи млади музиканти. В първото издание на “Музикални сфери” на 28 март гостуваха трима пианисти, лауреати на международни конкурси.

Светлин Христов започва своя творчески път в Музикалната гимназия в родния си град Русе. Завършва Националната музикална академия „Любомир Пипков” (НМА) с три специалности, след което усъвършенства изпълнителското си майсторство в Москва. Снощи той изпълни произведения от Сметана, Скрябин и собствена композиция. “Музицирането на Светлин е с мисъл, фантазия, нежност и изненада”, коментира проф. Ростислав Йовчев.

Пианистката Елица Мирчева е родена в Шумен, завършва НМА и една година специализира в Германия. Споделя, че музиката е нейният живот и най-голяма мечта, че България е в сърцето й и не би я напуснала. Тя изпълни две произведения от Брамс.

Кристиан Тодоров бе най-младият от тримата пианисти в първото издание на “Музикални сфери”. Той е ученик от осми клас на Софийската математическа гимназия. Участва в редица конкурси и получава най-високи оценки от професионално жури и публика. На въпроса с какво предпочита да се занимава в бъдеще – математика или музика, той отговори, че музиката е неговият път. Изпълни две произведения от Сергей Рахманинов и Андрей Стоянов.

2

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-30T10:44:05+03:0029.03.2017|Галерия на думите, Събития|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА И „ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ“ ПРЕДСТАВИХА НОВАТА КНИГА НА ЛИЛИЯ ЯНЕВА „ЗАРОДИШ”

Поетичната книга на Лилия Янева – “Зародиш”, бе представена на 1 март в литературната поредица “Галерия на думите”, съвместен проект на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”  и Издателско ателие “Аб”.

Творец, професионален музикант и преподавател, авторката е отдадена и на словесни занимания. Създала е стотици тристишия в характерния японски стил хайку. Лилия Янева пише поезия на мига, силно свързана с духовността, природата и околния свят:

 

„ да гледаш
дървото в листата –
като да гледаш човек
в очите.
мир”

 

“Хайку е начин на живот. Спокойствие, мир и душевност”, сподели изкушената от писането оперна певица. Гостите на събитието бяха приятно изненадани от творби от Рихард Вагнер и Парашкев Хаджиев, изпълнени от Лилия Янева. Музикалният съпровод на пиано бе на нейния съпруг Роберто Сатта. Специален гост бе известният музикант и педагог проф. Ростислав Йовчев.

„Най-ценното нещо в живота е, ако някой те разбира”, каза поетесата, а на финала зарадва събралите се почитатели и приятели с автографи.

X 0

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-02T19:20:09+03:0002.03.2017|Галерия на думите, Събития|

Вечер на виното и любовната поезия в Националната библиотека

На 14 февруари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя Вечер на виното и любовната поезия. Събитието бе третата поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”.

Гостува поетесата Виолета Христова, автор на седем книги с поезия, носител на национални литературни награди, между които „Георги Братанов”, „Мара Белчева“, „В полите на Витоша“ и др. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език, включени са в десетки български антологични издания. Под нежните звуци на класическа музика поетесата представи свои творби, посветени на любовта.

Събитието беше модерирано от г-н Анго Боянов. Доц. Красимира Александрова поднесе почитанията си към Виолета Христова.

Поетесата прочете избрани творби от стихосбирката си „…каза тя. И слезе от небето”, издадена от Издателско Ателие Аб. Те предизвикаха силен емоционален отклик в публиката, която надхвърляше 60 души. Краят на вечерта бе посветен на хубавото вино. Г-н Филип Димитров, собственик на бутиковата винарна Light Castle, запозна гостите със своите вина, носители през последните две години на златни и сребърни медали на световни изложения. Присъстващите имаха възможността да опитат и сами да оценят достойнствата на еликсирите на винарна Light Castle.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-16T13:15:24+03:0016.02.2017|Галерия на думите, Събития|

Представяне на новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог”

На 25 януари Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”  и „Галерия на думите” представиха новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог”.

Приятели и гости поздравиха поета и му пожелаха да продължи да търси истината и смисълът на живота. От своя страна Румен Попстоянов сподели какво е за него поезията – „Поезията е тишина – вътре в теб и около теб” и прочете стихове от поетичната си книга.

Гостите на събитието бяха приятно изненадани от музикални изпълнения на цигулка поднесени от Стефан Самарджиев от Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, който заслужено получи аплодисменти от гостите.

За финал на срещата поетът прочете своето стихотворение „Молитва”, с което поздрави гости и приятели и подари книги с автограф. 

Следващата среща с любими автори и интелектуалци по съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през месец февруари 2017 г.

Фотогалерия

2017-02-06T15:07:06+03:0026.01.2017|Галерия на думите, Събития|

Бойко Ламбовски представи „Аутисо” в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 14 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя втората поред поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”. Гостува поетът Бойко Ламбовски, който представи последната си стихосбирка „Аутисо”, публикувана от Издателска къща „Жанет-45”.

Бойко Ламбовски твори повече от четири десетилетия, а от неговата поезия струи любов, философски размисли, романтика, ирония и самоирония. Поезията му има широк диапазон. Водеща тема е любовта и уважението към езика, предадено чрез неговото многообразие и лексикално богатство. Или както шеговито сподели поетът: „Ролята на творците е да почистват ръждясалите думи и чрез своите творби да ги превръщат в лъскави и нови слова”.
Още в началото поетът благодари на Националната библиотека за гостоприемството, като сподели, че за него тя е своеобразен пазител на националната и интелектуална памет на литературоцентрично общество като българското. Именно затова „Националната библиотека има важната роля да бъде свързващото звено между миналото, настоящето и бъдещето”.

Авторът прочете в началото стихотворението си „Лъвска победа”, което е включено в неговата първа книга. Написал го е 18-годишен. Последваха стихове от „Аутисо”, поднесени в дух на самоирония и шега, което предизвика топли и положителни емоции. Бойко Ламбовски самоиронично сподели, че със стиховете от новата си книга „приканва гостите да видят колко много си е развалил стилът на писане”.

Приятно изненадани от нежните музикални изпълнения на цигулка, поднесени професионално от 9-годишната Василия Владимирова, възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков”, гостите възторжено я аплодираха.

Приятели на поета споделиха спомени, истории и мисли от миналото. Те му пожелаха да продължава да твори, защото писателите имат мисия да пазят и развиват българския език. За важната роля на поетите г-н Анго Боянов направи интересно сравнение: „Големите поети знаят къде да сложат думата, така както опитните зидари, след като вдигнат камъка, знаят къде точно да го поставят”.

Следващата изява на съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през януари 2017 г.

g0

Save

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-06T16:25:14+03:0016.12.2016|Галерия на думите, Събития|

Представяне на книгата „Монолог на един самотен махмурлия” на Борис Китанов

На 29 ноември Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”  и Издателско ателие Аб представиха книгата на Борис Китанов „Монолог на един самотен махмурлия”.

С представянето на книгата стартира  вторият сезон на съвместната инициатива на Националната библиотека и Издателско ателие Аб, изразена в проекта „Галерия на думите” за осъществяването на интересни срещи с любими автори, музикални творци и видни интелектуалци.
Гостите на събитието бяха приветствани от зам. директора на Националната библиотека доц. д-р Антоанета Тотоманова. Цялостната дейност на автора беше представена от г-н Анго Боянов, който сподели, че се надява на едно добро сътрудничество с Националната библиотека, което да доведе до реализирането на много и интересни за публиката събития. Редакторът на книгата г-жа Дора Велева поздрави Борис Китанов и каза, че това е книга „Възклицание от първата страница до последния ред…”. Тя е второ преработено издание, като първото е издадено с тираж едва 100 броя, които са се оказали твърде недостатъчни за всички желаещи да я притежават. Книгата е особен вид литература, безжанрова, която ни представя философските теории и изповеди на автора, неговата богата култура и житейски опит.

Гостите на събитието се насладиха и на музикалните изпълнения на цигулка на проф. Йосиф Радионов, който поздрави Борис Китанов и му пожела дълголетие и още много нови книги.

Авторът разчупи стереотипа, като не чете откъси от своята нова книга, а разказа интересни случки от живота си. Разказа за своите детски мечти и желания, за студентския си живот и творческия път в документалното кино. Борис Китанов благодари на всички приятели и гости за тяхното присъствие и ги зарадва с автографи.

2017-02-06T16:21:48+03:0029.11.2016|Галерия на думите, Събития|

Литературна поредица „Галерия на думите“. Представяне на поета Георги Константинов

На 26 май в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя последното издание на литературната поредица „Галерия на думите”. Водещ на събитието отново беше издателят Анго Боянов, а официалният гост – поетът Георги Константинов.

В началото на събитието А. Боянов приветства събралата се четяща и пишеща публика и представи накратко специалния гост. Г. Константинов e роден през 1943 г. в Плевен. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, а през годините е бил зам.-главен редактор на в. „Народна младеж”, главен редактор на сп. „Родна реч” и главен редактор на сп. „Пламък”. Първата си книга публикува още през 1967 г., като до момента има над 40 издания – основно поезия, но също така детски книги, пътеписи и др. Носител е и множество национални награди.

Г. Константинов откри вечерта със стихотворението си „Похвално слово”, посветено на светите братя Кирил и Методий. Поетът представи на гостите творби от последните си две стихосбирки, някои от най-популярните си произведения и завърши тематично своя рецитал с известното си стихотворение „До световния комитет по геохигиена”:

На

От лошия шанс и добрия,

от бляскав живот и несрета,

от вас и от него самия –

пазете поета!

 

Музикален поздрав към Г. Константинов отправи инж. Евгени Дамянов, който изпълни на китара песни по негови произведения. На пиано прозвучаха изпълнения от Мариам Хамдан на творби от Панчо Владигеров и Исак Албенис.

В рамките на литературната вечер Г. Константинов прие още много благопожелания от своите гости и отговори на отправените му въпроси:

„Никога не съм писал текстове за песни, но много композитори се вълнуват от моите стихове.”

„Думите са част от мен и аз съм част от тях.”

„Животът ми не е поезия, но поезията е моят живот.”

В края на събитието водещият А. Боянов пожела успех на автора, когото в духа на поетичната вечер определи с цитати от негови стихотворения: „никога унил”, „труден за рисуване” и „годен за общуване”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-02-02T10:25:24+03:0026.05.2016|Галерия на думите, Събития|