НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТИ ЗА ЛЕВСКИ В БЛАГОЕВГРАД

Автентични документи от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) за живота и дейността на Васил Левски бяха подредени в Регионалния исторически музей в Благоевград по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола. Иложбата от 11 табла под наслов “Посветен на Отечеството” беше представена от Александър Мошев, архивист в Българския исторически архив на НБКМ, и открита със слово на Елена Чалгънова, уредник в музея.

Ученици от трети клас в местното V СУ „Георги Измирлиев” рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Левски”. На събитието присъстваха Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава, ученици от XI училище „Христо Ботев” в Благоевград, директори на културни институции, туристи от Македония и множество граждани.

“ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” ГОСТУВА ВЪВ ВЕЛИНГРАД

“Посветен на Отечеството” – пътуващата изложба, която Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) създадена по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, в момента може да се разгледа във Велинград. Тя беше експонирана първо в местното Средно училище “Васил Левски” и открита от д-р Камелия Божилова, архивист в отдел “Български исторически архив” на НБКМ. А до 14 февруари ще бъде отворена за посещение в сградата на Общинското читалище “Св. св. Кирил и Методий – 1905”, което е и инициатор за гостуването на изложбата в навечерието на 145-ата годишнита гибелта на Апостола.

Това е шанс за повече хора да се докоснат до ценни библиографски документи за човека, посветил себе си и целия си живот на Отечеството, отбелязват медиите във Велинград. Централно място в експозицията заемат Протоколът от заседанията на Общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК), проведено в Букурещ от 29 април до 4 май 1872 г., фотография на Васил Левски с участници във Втората българска легия и печат на БРЦК.

ДУПНИЦА ПОСРЕЩНА ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО”

“Посветен на Отечеството” – пътуващата изложба, подготвена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) за 180-годишнината от рождението на Васил Левски, беше подредена в град Дупница. Откриването й бе с кратко слово на г-жа Валентина Алексиева – главен библиотекар към Народно читалище “Зора – 1858”.

Александър Мошев, архивист в “Български исторически архив” на НБКМ, разкри подробности от експозицията и подчерта значението на документалното наследство на Апостола на свободата за цялостното изследване на неговия живот и дело. Специалистът представи и дигиталната версия на личния бележник на Васил Левски, изработена от екип на Националната библиотека.

Кратка поетично-музикална програма изнесоха третокласници от ОУ “Св. Климент Охридски” в града. На събитието присъстваха множество жители и представители на медиите в Дупница. Изложбата ще продължи до 25 октомври, след което ще поеме към Стара Загора.

ИЗЛОЖБА ЗА ЛЕВСКИ В ПРАЗНИЧНАТА СЕДМИЦА НА ДОБРИЧ

Тази седмица Добрич тържествено отбелязва 77 години от своето завръщане в пределите на свободна България (25 септември). Само два дни след официалното честване в Регионалната библиотека “Дора Габе” в добруджанския град бе почетено и делото на Апостола на свободата.

Пътуващата изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”, създадена от експерти на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), бе открита в присъствието на многобройна публика. Сред гостите бяха и библиотекари от цялата страна, събрали се на семинар в Добрич. Специално приветствие към всички отправи Невяна Христова, директор на РБ “Дора Габе”.

По време на представянето на експозицията доц. Любомир Георгиев от НБКМ подчерта ключовото значение на историческите свидетелства, съхранявани в Българския исторически архив в Националната библиотека, за разбирането на личността и идеите на Васил Левски. Донка Василева, краевед от местната библиотека, разкри интересни факти за работата на Апостола като учител в село Еникьой, Северна Добруджа. Тя прочете откъси от спомени на възрожденци, според които той е посещавал и Добрич по време на своята мисия.

НБКМ дари дигиталната версия на личния бележник на Апостола, която е на разположение на читателите и посетителите в РБ “Дора Габе”. Изложбата ще може да се разгледа там до 12 октомври.

 

„ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” ГОСТУВА В ЛОВЕЧ

Пътуващата изложба „Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” през следващите две седмици може да се разгледа и в Ловеч. До 24 септември експозицията, създадена от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, ще бъде отворена за посетители в местната Художествена галерия.

Гостуването е организирано от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”. Таблата, представящи важни свидетелства за Апостола на свободата, са умело съчетани с картини на известни български художници, посветени на неговото дело.

„Посветен на отечеството” бе открита с думи от Веселина Мончева, директор на Регионалната библиотека, и зам.-кмета Венцислав Христов. Експертът от НБКМ д-р Камелия Божилова представи документите от 11-те табла на експозицията. По желание на организаторите и публиката тя изнесе и кратка беседа за тефтерчето на Васил Левски – за неговото съхранение, дигитализация и книжни издания. Събитието бе уважено от служители на библиотеката, галерията и музеите в Ловеч, както и от местни жители.

ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” ГОСТУВА В ХАСКОВО ДО КРАЯ НА АВГУСТ

До края на месеца в Хасково ще може да се разгледа експозицията “Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Създадена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” като пътуваща изложба, сега тя запознава жителите и гостите на града с документални материали за живота и делото на Апостола на свободата.

11-те тематични пана са разположени във фоайето на Регионалната библиотека “Христо Смирненски”, която допълва “Посветен на отечеството” с паралелна изложба на книги, сборници, статии от периодични издания, графики и снимки, представящи живота и делото на Левски. Специалнен акцент е поставен върху пребиваването на Дякона в Хасковския край, включително чрез спомени на съвременници.

Изложбата бе открита от д-р Камелия Божилова от Националната библиотека и от Кирилка Страшникова, директор на РБ “Христо Смирненски”. Сред гостите бяха Добри Беливанов, кмет на община Хасково, библиотечни и музейни експерти, местни жители. 

Досега “Посветен на отечеството” бе представена във Варна, Враца, Силистра, Дулово, Кърджали, Габрово, Монтана, Велико Търново и др. С откриването й в Хасково започва вторият етап от нейното пътуване из страната, което ще продължи през цялата 2017-а, в която честваме 180-годишнината от рождението на Апостола.

 

 

ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ И УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В КАРЛОВО

Новото дигитално издание на личния бележник на Апостола на свободата, изработено от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, бе представено в Карлово от д-р Руслан Иванов от отдел “Български исторически архив” на НБКМ. Това се случи в рамките на Националната научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение”, проведена на 22 и 23 юни 2017 г. В родния град на Дякона се събраха музейни експерти от страната, академични преподаватели, архивни и библиотечни специалисти, които имаха възможността да видят ценния документ от различна гледна точка.

На 25 юни в къщата музей на Левски в Карлово бе проведен открит Урок по родолюбие, посветен на неговия живот. Д-р Руслан Иванов разказа на учениците за революционната дейност на Апостола и за документите, които се пазят за него в Националната библиотека. По време на урока децата от училище “Христо Проданов” представиха свои проекти, свързани с националния герой. Част от учениците правят филм, а  останалите пишат книга за Апостола.

 

Изложбата „Посветен на Отечеството“ в град Велико Търново

На 19 юни д-р Камелия Божилова от НБКМ откри изложбата „Посветен на Отечеството“ в град Велико Търново. 

Събитието започна с реч на д-р Иван Александров (директор на Търновската библиотека „П. Р. Славейков“), слово на проф. Анчо Калоянов – носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2017г. Пред широката публика, д-р Камелия Божилова получи специални поздравления и книги, като подарък за библиотеката, от екипа на Търновската библиотека „П. Р. Славейков“.

ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” ВЕЧЕ Е В МОНТАНА

Пътуващата изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) вече може да се разгледа и в Монтана. Тя бе открита вчера във фоайето на Регионалната библиотека „Гео Милев” със слова на нейния зам.-директор Кети Костадинова и на заместник областния управител Цветко Цветков.

Експозицията, съдържаща единадесет табла с документални материали за живота и делото на Апостола на свободата, бе представена от ас. д-р Камелия Божилова, архивист в отдел „Български исторически архив” на НБКМ. Сред първите посетители бяха много ученици, специалисти от Държавния архив в Монтана, Траяна Ценова от Общинския комитет “Васил Левски” и др.

“Посветен на Отечеството” ще остане в града до средата на юни, след което ще отпътува към Велико Търново.

 

 

 

НОЖЧЕТО НА ЛЕВСКИ Е ПОКАЗАНО С ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” В ГАБРОВО

Личното ножче на Апостола на свободата, което се съхранява в Регионалния исторически музей – Габрово, е експонирано заедно с пътуващата изложба „Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Тя се организира от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и в момента има спирка в старопланинския град със съдействието на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов”.

Експозицията бе открита доц. д-р Румен Ковачев от отдел „Ориенталски сбирки” на НБКМ. В нея са представени експонати от личния архив на Дякона и фотодокументална част от неговото наследство. До края на юни “Посветен на отечеството” ще гостува и в Монтана и Велико Търново.

Levski-Gabrovo-IMG_5966