Представяне на нова книга, организирано от „Галерия на думите”, Анго Боянов – 25.01.2017 г.

Untitled-6_curv-page-001

АНГО БОЯНОВ:

РУМЕН ПОПСТОЯНОВ: „ОСТАВА ПЪТЯТ ДА СЕ ИЗВЪРВИ“

Повод за тези редове е новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог“ / Издателско ателие Аб/. Тя е посветена на двама негови приятели и събратя по перо, напуснали този свят през изминалата 2016 година – поетът Петър Манолов и писателят Димитър Д. Димов – Водния дух. Премиерата на книгата е на 25.01.17 г., 18 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Авторът ще бъде гост на поредицата „Галерия на думите“. В неговата компания ще научим нещо повече за бога в нас и за вселенския Бог, за поезията в нас и около нас.

Кой е Румен Попстоянов? Самобитен поет, който не се блазни от светлините на прожекторите, нито от суетата за медийни изяви. Друга светлина озарява неговата душа и неговата мисъл. Той отдавна е разбрал, че изворът на поезията е съзерцаването в тишина и усамотение. Иследва този път повече от три десетилетия. Неговата Via dolorosa е ясно очертана и в новата му книга:

Венецът трънен е оплетен.

Човекът даже е посочен.

Остава Пътят да се извърви.

Книгите му – повече от десет – са неизменен дар за приятелите му и за много изкушени от словото му ценители. Румен Попстоянов не се натрапва със сепващи поетични крясъци, нито с фрапантни изяви на поредния „безсмъртен“ поет. Смиреността му отдавна е покорила егото и е дала простор на чистите помисли, които стигат до поетични откровения. Стиховете на поета ни въвеждат в света на самотния човек, попаднал се между природните стихии и природните красоти, но и попаднал в един не толкова привлекателен свят, какъвто е днешния. Между тях трепти мисълта – вечно уповаваща се на онази светлинка от душата, която можем да наречем „частица от Бога“.

Темите в книгите на Румен Попстоянов илюстрират лутанията на зрелия човек, на моралния човек, озовал се в окото на сполетялата го и несвършваща буря, евфемистично наречена от политиците „преход“.

За да защитя думите си за Румен, ще предложа редове от неговите книги, сгъстени до такъв предел, че да зазвучат било като сентенции, било като афоризми, а в по-дългите си творби – като философски заключения с белега на днешния изнервен ден.

Ето:

„Камъкът не чувства нужда

нищо да доказва.“;

 

„И тишината има своя тишина,

която пази съкровено.“;

 

„Когато истината ти е отказана,

откажи се и от лъжата.“;

 

„В биографията си

дъждът ще пише

„Бил съм облак“.“;

 

„Ръката ми е само продължение

на твойто тяло.“

 

Тих поет е Румен Попстоянов – тишината е самият плащ на неговото творчество. Чужд е на поетичните еквилибристики и безкрайно точен в поетичните си изводи. Това прави книгите му добре обмислени, плътни и медитативни. Откровенията му са дълбоки и ненатрапчиви. Той е разбрал: „мълчанието се учи още в утробата“ и се е убедил, че „човекът само сянката на този свят е“. А „духът, който злостно препуска из тялото и отчаяно изхода търси“ е същият този Дух, превел автора през Страданието, за да се стигне до желан резултат.

Save

2017-01-26T15:00:01+03:0030.12.2016|Архив "Предстоящи..."|

Обявяване на обществена поръчка по чл. 20, ал.3, т.2 от ЗОП с предмет: „Избор на оператор за отпечатване и доставка на ваучери за храна със средства от фонд СБКО за 2017 г. за служителите на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

2019-07-30T16:46:49+03:0023.12.2016|Профил на купувача|

Премиера на международния научен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE”

На 20 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен международният енциклопедичен интердисциплинарен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE (Нишката на Ариадна)”.

Сборникът е в чест на юбилея на акад. проф. Александра Куманова и 65-годишнината от основаването на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Събитието бе отбелязано със среща-разговор и дискусия за приноса на научния труд при разкриването на ризомата на познанието и в частност на целите на международната библиография. Опусът е в резултат от работата на 147 автори от 12 страни. На присъстващите бяха представени рецензии, прочетени от самите им автори.

По време на срещата присъстваха официални гости от посолството на Ислямска Република Иран, дипломати, представители на католическата общност, ръководството и преподаватели от УниБИТ, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, директорът на Централната библиотека на БАН и много други.

Всички произведения са публикувани в сборника на езика, на който са написани – български, руски, украински, полски, немски, френски, английски. „GLORIA BIBLIOSPHERRAE” се открива от уводен раздел, в който са представени поздравленията, отправени към акад. проф. Александра Куманова от институции и организации. Втората част съдържа интервю с проф. Александра Куманова и нейна автобиография. Текстовете в сборника са съпроводени от свой справочно-информационен инструментариум, което е в подкрепа на дълбочината и приноса за библиографската култура.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T14:32:22+03:0020.12.2016|Събития|

Обявяване на обществена поръчка по чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП с предмет: „Закупуване чрез доставка на машина за обезпаразитяване на книги за нуждите на Национална библиотека «Св.св. Кирил и Методий»

2019-07-30T16:51:09+03:0020.12.2016|Профил на купувача|

Премиера на книгата на МИЛКА ПЕТРОВА-КОРАЛОВА „Сама по света“

На 19 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата „Сама по света” на Милка Петрова-Коралова, излязла по повод на 110 години от рождението й. Събитието бе тематично продължение на откритите вече две представителни литературни изложби – „Емил Коралов, неконформистът” и „Милка Петрова-Коралова, скиталката, дъщеря на света” в Национална библиотека. Модератор на премиерата бе г-жа Румяна Пашалийска, книгата беше представена от проф. Николай Аретов.

Талантливата писателка Милка Петрова-Коралова е била една изключително образована, културна и модерна жена. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружеството на детските писатели и на Клуба на жените писателки, тя е автор, редактор и издател на книги за деца и юноши. Идеята за романа-пътепис „Сама по света” се заражда от нейните пътувания по света. Тази самобитна и необичайна книга за пътешествията на една млада българка, която опознава света, съдържа послания за изначалната свобода на човешкия дух, за безкористната помощ между хората, за превеса на доброто над злото. Всичко това е пречупено през погледа на малкото момиче – скиталката, дъщеря на света.

В новото издание е спазен оригиналния текст на „Сама по света ”. Илюстрациите са взети от последното издание от 1948 г., включително и корицата, която е на художника Владимир Коренев. Оттогава досега книгата не е печатана повече. Новото издание е дело на Издателска къща „Коралов и Сие”.
Като шепот от миналото – с прочувствено четене на избрани откъси от книгата, актрисата Ани Василева пренесе гости и приятели в далечни земи и светове, изпълнени със смели приключения, общуване с герои от различни националности. „Книга без бариери, с много светлина и оптимизъм, ухаеща на чистота”, сподели арх. Елена Петрова-Генчева за юбилейното издание на „Сама по света”.

Емилия Коралова и Любомир Коралов, дъщеря и син на Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова, благодариха на Националната библиотека за сърдечното отношение и съдействие, както и на всички гости на премиерата, уважили двамата именити творци. Г-н Любомир Коралов сподели, че Националната библиотека е своеобразна трибуна за предаването на ценни житейски послания, именно чрез книгите, които са подтик на младите хора, напуснали България, да носят в сърцата си любовта към родината си, да помислят и решат как и защо трябва да се завърнат обратно в нея. Така, както винаги се е завръщала и младата пътешественичка от „Сама по света”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T16:32:45+03:0019.12.2016|Събития|

Представяне на кн. 5 на сп. „Библиотека”, посветена на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова

На 16 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен пети брой на списание „Библиотека”, посветен на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, автор на капиталния труд „Яворов и Македония”.

Редакторът на списанието сподели, че това е едни от най-дълго подготвяните броеве, в който са включени интересни и приносни публикации от изтъкнати автори. Това е първият брой на списанието, който излиза с ново художествено оформление.

Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова е дългогодишен архивист, ръководител и изследовател в Българския исторически архив на Националната библиотека. Високите й професионални постижения и успехи дават тласък и посока за развитие на младото поколение архивисти. Колеги и приятели споделиха спомени от съвместната им работа с юбилярката и я поздравиха, като й пожелаха на добър час и още по-богат сборник за следващия й юбилей. Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова сърдечно благодари на всички гости и ги поздрави с откъс от стихотворението „Нощ” на П. К. Яворов.

2016-12-19T17:44:13+03:0019.12.2016|Събития|