Премиера на международния научен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE”

На 20 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен международният енциклопедичен интердисциплинарен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE (Нишката на Ариадна)”.

Сборникът е в чест на юбилея на акад. проф. Александра Куманова и 65-годишнината от основаването на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Събитието бе отбелязано със среща-разговор и дискусия за приноса на научния труд при разкриването на ризомата на познанието и в частност на целите на международната библиография. Опусът е в резултат от работата на 147 автори от 12 страни. На присъстващите бяха представени рецензии, прочетени от самите им автори.

По време на срещата присъстваха официални гости от посолството на Ислямска Република Иран, дипломати, представители на католическата общност, ръководството и преподаватели от УниБИТ, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, директорът на Централната библиотека на БАН и много други.

Всички произведения са публикувани в сборника на езика, на който са написани – български, руски, украински, полски, немски, френски, английски. „GLORIA BIBLIOSPHERRAE” се открива от уводен раздел, в който са представени поздравленията, отправени към акад. проф. Александра Куманова от институции и организации. Втората част съдържа интервю с проф. Александра Куманова и нейна автобиография. Текстовете в сборника са съпроводени от свой справочно-информационен инструментариум, което е в подкрепа на дълбочината и приноса за библиографската култура.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T14:32:22+03:0020.12.2016|Събития|

Премиера на книгата на МИЛКА ПЕТРОВА-КОРАЛОВА „Сама по света“

На 19 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата „Сама по света” на Милка Петрова-Коралова, излязла по повод на 110 години от рождението й. Събитието бе тематично продължение на откритите вече две представителни литературни изложби – „Емил Коралов, неконформистът” и „Милка Петрова-Коралова, скиталката, дъщеря на света” в Национална библиотека. Модератор на премиерата бе г-жа Румяна Пашалийска, книгата беше представена от проф. Николай Аретов.

Талантливата писателка Милка Петрова-Коралова е била една изключително образована, културна и модерна жена. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружеството на детските писатели и на Клуба на жените писателки, тя е автор, редактор и издател на книги за деца и юноши. Идеята за романа-пътепис „Сама по света” се заражда от нейните пътувания по света. Тази самобитна и необичайна книга за пътешествията на една млада българка, която опознава света, съдържа послания за изначалната свобода на човешкия дух, за безкористната помощ между хората, за превеса на доброто над злото. Всичко това е пречупено през погледа на малкото момиче – скиталката, дъщеря на света.

В новото издание е спазен оригиналния текст на „Сама по света ”. Илюстрациите са взети от последното издание от 1948 г., включително и корицата, която е на художника Владимир Коренев. Оттогава досега книгата не е печатана повече. Новото издание е дело на Издателска къща „Коралов и Сие”.
Като шепот от миналото – с прочувствено четене на избрани откъси от книгата, актрисата Ани Василева пренесе гости и приятели в далечни земи и светове, изпълнени със смели приключения, общуване с герои от различни националности. „Книга без бариери, с много светлина и оптимизъм, ухаеща на чистота”, сподели арх. Елена Петрова-Генчева за юбилейното издание на „Сама по света”.

Емилия Коралова и Любомир Коралов, дъщеря и син на Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова, благодариха на Националната библиотека за сърдечното отношение и съдействие, както и на всички гости на премиерата, уважили двамата именити творци. Г-н Любомир Коралов сподели, че Националната библиотека е своеобразна трибуна за предаването на ценни житейски послания, именно чрез книгите, които са подтик на младите хора, напуснали България, да носят в сърцата си любовта към родината си, да помислят и решат как и защо трябва да се завърнат обратно в нея. Така, както винаги се е завръщала и младата пътешественичка от „Сама по света”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T16:32:45+03:0019.12.2016|Събития|

Представяне на кн. 5 на сп. „Библиотека”, посветена на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова

На 16 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен пети брой на списание „Библиотека”, посветен на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, автор на капиталния труд „Яворов и Македония”.

Редакторът на списанието сподели, че това е едни от най-дълго подготвяните броеве, в който са включени интересни и приносни публикации от изтъкнати автори. Това е първият брой на списанието, който излиза с ново художествено оформление.

Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова е дългогодишен архивист, ръководител и изследовател в Българския исторически архив на Националната библиотека. Високите й професионални постижения и успехи дават тласък и посока за развитие на младото поколение архивисти. Колеги и приятели споделиха спомени от съвместната им работа с юбилярката и я поздравиха, като й пожелаха на добър час и още по-богат сборник за следващия й юбилей. Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова сърдечно благодари на всички гости и ги поздрави с откъс от стихотворението „Нощ” на П. К. Яворов.

2016-12-19T17:44:13+03:0019.12.2016|Събития|

Посещение на гости от Национална и университетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Скопие и Македонската академия на науките и изкуствата в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 16 декември 2016 г. представителна група от Националната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Скопие и Македонската академия на науките и изкуствата посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Гостите от Република Македония бяха посрещнати от доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, и от д-р Марчела Борисова, зам.-директор, които ги приветстваха и поздравиха. Те се запознаха с историята на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с архитектурата на сградата, нейните читални зали и каталози. Д-р Ивайла Богданова, ръководителят на отдел „Реставрационен център“, представи дейността му и ги запозна със спецификата на методите за реставрация на документи и книги. Бяха показани изключително ценни екземпляри от старопечатни книги и два ръкописа от богатите колекции на Националната библиотека. Украсеното с плетенични заставки и инициали Ловчанско четириевангелие на Петър Граматик от 1555 г. впечатли гостите и със сребърния си обков, изпълнен от софийски златари в началото на ХІХ в. Учебникът по гръцки език на Захарий Христодулов от 1849 г., калиграфски изписан и изящно украсен ръкопис под влияние на аробаграфичната традиция, от своя страна, стана причина да бъде припомнена романтичната предистория на едно българско възрожденско семейство. „Световната хроника” на Хартман Шедел на латински език от 1493 г. – един от най-богато илюстрираните инкунабули, привлече на свой ред вниманието на гостите с гравюрите на европейски средновековни градове крепости и с географските карти, а Октоихът на Гюрг Църноевич от 1494 г. и Четвероевангелието на монах Макарий от 1512 г. припомниха за ранната история на южнославянското книгопечатане. Две миниатюрни книги – издание на молитвата „Отче наш” и двуезичен речник от началото на ХІХ в., създадоха поводи за усмивки и запечатване на впечатленията в поредица от фотографии за спомен от посещение, за което се погрижиха д-р Бояна Минчева, Нона Петкова и доц. д-р Любомир Георгиев – специалисти от направление „Опазване на ръкописно-документално наследство”.

Накрая уважаемите гости посетиха и разгледаха благотворителния базар на книги, организиран в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е част от кампанията за набиране на средства за закупуване на камера по метода „Аноксия”.

001

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-19T17:12:59+03:0016.12.2016|Събития|

Бойко Ламбовски представи „Аутисо” в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 14 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя втората поред поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”. Гостува поетът Бойко Ламбовски, който представи последната си стихосбирка „Аутисо”, публикувана от Издателска къща „Жанет-45”.

Бойко Ламбовски твори повече от четири десетилетия, а от неговата поезия струи любов, философски размисли, романтика, ирония и самоирония. Поезията му има широк диапазон. Водеща тема е любовта и уважението към езика, предадено чрез неговото многообразие и лексикално богатство. Или както шеговито сподели поетът: „Ролята на творците е да почистват ръждясалите думи и чрез своите творби да ги превръщат в лъскави и нови слова”.
Още в началото поетът благодари на Националната библиотека за гостоприемството, като сподели, че за него тя е своеобразен пазител на националната и интелектуална памет на литературоцентрично общество като българското. Именно затова „Националната библиотека има важната роля да бъде свързващото звено между миналото, настоящето и бъдещето”.

Авторът прочете в началото стихотворението си „Лъвска победа”, което е включено в неговата първа книга. Написал го е 18-годишен. Последваха стихове от „Аутисо”, поднесени в дух на самоирония и шега, което предизвика топли и положителни емоции. Бойко Ламбовски самоиронично сподели, че със стиховете от новата си книга „приканва гостите да видят колко много си е развалил стилът на писане”.

Приятно изненадани от нежните музикални изпълнения на цигулка, поднесени професионално от 9-годишната Василия Владимирова, възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков”, гостите възторжено я аплодираха.

Приятели на поета споделиха спомени, истории и мисли от миналото. Те му пожелаха да продължава да твори, защото писателите имат мисия да пазят и развиват българския език. За важната роля на поетите г-н Анго Боянов направи интересно сравнение: „Големите поети знаят къде да сложат думата, така както опитните зидари, след като вдигнат камъка, знаят къде точно да го поставят”.

Следващата изява на съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през януари 2017 г.

g0

Save

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-06T16:25:14+03:0016.12.2016|Галерия на думите, Събития|

Посрещане на гости от Република Турция

На 14 декември 2016 г. г-н Джемал Текканат, съветник по култура и туризъм към Посолството на Република Турция, и господата Ахмет Кот и Мустафа Фъратлъ от Фондация „Тюрк дюнясъ“ гостуваха на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Д-р Марчела Борисова, заместник-директор по библиотечните дейности, и сътрудници на отдел „Ориенталски сбирки“ посрещнаха гостите и ги запознаха с дейността на Библиотеката. Те бяха информирани и за специфичната дейност на отдел „Реставрационен център“, представен им от д-р Ивайла Богданова.

Целта на посещението на г-н Джемал Текканат и на господата Ахмет Кот и Мустафа Фъратлъ беше установяване на ползотворен контакт с Националната библиотека. Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество.

img_00

2016-12-15T17:37:04+03:0015.12.2016|Събития|

Консорциумът „Наследство БГ“ обявява процедура за избор на асоциирани партньори във връзка с разработването на проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (2014-2020)

noirКонсорциумът „Наследство БГ“ обявява процедура за избор на асоциирани партньори във връзка с разработването на проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (2014-2020).

Проектът е по процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ по приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, специфична цел 1 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“, компонент 4„Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Официалните документи по процедурата са публикувани на адрес: http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=409.

Кандидати за асоциирани партньори могат да бъдат научноизследователски институти, висши училища, бизнес организации, предприятия, иновационни клъстери, научно-технологични паркове, общини, агенции и др. 

Кандидатите за асоциирани партньори трябва да попълнят следните данни:

Кандидат за асоцииран партньор
Пълно наименование  
Правен статут  
ЕИК/БУЛСТАТ  
Седалище и адрес на управление:

/държава, населено място, пощенски код, улица, ж.к., кв. №, бл., вх., ет., ап./

 
Адрес за кореспонденция:

/държава, населено място, пощенски код, улица, ж.к., кв. №, бл., вх., ет., ап./

 
Основна дейност на организацията  
Телефонен номер и код на населеното място  
Номер на факс и код на населеното място  
Електронна поща  
Интернет страница  
Име и длъжност на лицето с право да представлява организацията  

 

Кандидатите за асоциирани партньори трябва да попълнят образец Приложение IIа.

Кандидатите следва да изпратят своите данни и сканирано Приложение IIа на адрес project@nasledstvo.uni-sofia.bg .

Крайният срок за кандидатстване е 5 януари 2016 г.

2016-12-14T14:37:05+03:0014.12.2016|Новини|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” навърши 138 години

На 10 декември 2016 г. се навършиха 138 години от основаването на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. През далечната 1878 г., се заражда идеята за създаване на обществена библиотека. Година по-късно, през 1879 г. проф. Марин Дринов предлага на Първото Велико народно събрание библиотеката да се превърне в Народна и грижите за просперитета й да се делегират на държавата. Така през всичките години на своето съществуване Националната библиотеката е институция, призвана да събира, съхранява и разпространява книжовната и духовната памет на нашия народ.
С поредица от събития беше отбелязан празникът на Националната библиотека. Кулминация на проявите беше организираната на 9 декември среща-разговор на тема „Професията библиотекар – традиции и приемственост”, на която присъстваха няколко поколения библиотечни специалисти. Те бяха единодушни в разбирането си, че позитивна промяна може да се очаква само при съсловно единомислие, което би могло да даде резултат по отношение на обществените нагласи.
Темата за приемствеността или нейната липса е тема, уверяваща и убеждаваща, че има начин да се избегне крайността на дните, когато не се руши направеното от тия преди нас, а се съхранява и надгражда върху него. Националната библиотека е исторически пример за забележителна приемственост между поколения специалисти и изследователи. Нейната история показателно насочва към разискваната тема, защото Националната библиотека винаги е присъствала с респект и авторитет в културния живот на България. От една страна, задачата на една такава институция е да подпомага потребителите по отношение на техните информационни потребности. От друга страна, тя е обозрим символ на онова сътрудничество, от което се постигат зрелите плодове на научната и изследователска дейност.
В празнична обстановка бе представена новата визия на сайта на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
Представен беше и брой 6 на списание „Библиотека”, посветен на 95 години от рождението на ст.н.с. Константинка Калайджиева и 70 години от рождението на доц. д-р Александра Дипчикова – директори на Библиотеката. На празника присъстваха гости, колеги и приятели на юбилярките. Със спомени, цветя и много усмивки празничната атмосфера зареди душите и сърцата на присъстващите с оптимизъм и увереност в силата на просветителския и творчески дух на библиотечните специалисти.

2016-12-13T17:53:25+03:0013.12.2016|Събития|

Посещение на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Уважаема доцент Александрова!

Пиша Ви, за да изразя сърдечната си благодарност за гостоприемството, което Националната библиотека оказа по време на вчерашното посещение на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ в рамките на техните студентски практики. Служителите на библиотеката искрено, далеч не само на думи, доказаха на младите хора, че са чакани и желани на това толкова скъпо за нас място. Обучението за работа с електронния каталог беше поднесено изключително професионално, достъпно, ефективно и разбираемо. Разходката в читалните беше вълнуваща, като съчетаваше искрената възхита от интериора с полезна и практична читателска информация.
Вижда се, че служителите в Национална библиотека работят с възрожденски устрем и плам, който, надявам се, предадоха и на студентите.
И, не на последно по важност място, искам да спомена изумлението и признателността на студентите, които получиха като подарък своя безплатна годишна читателска карта.
Още веднъж – искрено Ви благодаря за добронамереността, за това, че отворихте вратите си, посветихте ни време и заразихте младите хора с желание да влязат в читалните и да не се страхуват от досега си с каталози и различни книжни фондове.

С най-дълбоко уважение:

Доц. д-р Надежда Сталянова
Катедра по български език, Факултет по славянски филологии
СУ „Св. Климент Охридски“

2016-12-13T09:29:19+03:0013.12.2016|Събития|

Представяне на резултати от служебното пътуване до Рияд, Саудитска Арабия

На 8 декември 2016 г. бяха представени резултатите от служебното пътуване до Рияд, Саудитска Арабия (27.11-01.12.2016), осъществено от доц. д-р Красимира Александрова, Валентина Аксентиева и Милена Колева-Звънчарова. Пътуването бе реализирано по покана на фондация „Крал Абдулазиз“ с цел подписване на меморандум за сътрудничество в областта на културата и опазването на ръкописно-документалното наследство. На представянето присъстваха колеги и гости на НБКМ, които имаха възможност да споделят впечатленията от пътуването и да опитат от традиционното арабско кафе.

2016-12-09T11:31:06+03:0008.12.2016|Събития|