Представяне на книгата „Опожаряване на старобългарската библиотека във Велико Търново“, автор Николай Иванов

27 май (петък) 2016 г., 17.00 ч., Заседателна зала  

На 27 май в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя официалното представяне на най-новата книга на изследователя Николай Иванов „Опожаряването на старобългарската библиотека във Велико Търново”.
От името на доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, г-жа Красимира Райнова, ръководител на Отдел „Връзки с обществеността и международна дейност”, приветства гостите и автора „изследовател на тайните и загадките в българската история”.
Книгата беше професионално представена от проф. Пламен Павлов. Той също определи Николай Иванов като „неспокоен дух, който търси, не вярва на утвърдени истини и се опълчва на митове и определени представи”. Конкретно за темата, на която е посветена книгата, проф. Павлов отбеляза, че макар дълги години това да се е смятало за легенда, библиотеката наистина е опожарена, но книгите са били спасени. За съжаление, въпреки опитите на Христо Драганов и семейство Семерджиеви да ги запазят, до нас е достигнала само паметта за тях.
В началото на своето слово Николай Иванов благодари на библиотечните работници в Националната библиотека за съдействието. Той разказа подробно пред публиката както за своите издирвания, направени за изготвянето на книгата, така и за получените резултати и нови сведения по въпроса. В заключение в своето издание авторът достига до извода, че не набеденият за това дело Иларион Критски го е извършил, а Неофит Византион, който е хвърлил вината върху него. Така по неговите думи благодарение на извадените ръкописи на Христо Драганов от фондовете на Националната библиотека и американската преса една загадка е разрешена.

2016-11-19T21:34:06+03:0027.05.2016|Събития|

Литературна поредица „Галерия на думите“. Представяне на поета Георги Константинов

На 26 май в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя последното издание на литературната поредица „Галерия на думите”. Водещ на събитието отново беше издателят Анго Боянов, а официалният гост – поетът Георги Константинов.

В началото на събитието А. Боянов приветства събралата се четяща и пишеща публика и представи накратко специалния гост. Г. Константинов e роден през 1943 г. в Плевен. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, а през годините е бил зам.-главен редактор на в. „Народна младеж”, главен редактор на сп. „Родна реч” и главен редактор на сп. „Пламък”. Първата си книга публикува още през 1967 г., като до момента има над 40 издания – основно поезия, но също така детски книги, пътеписи и др. Носител е и множество национални награди.

Г. Константинов откри вечерта със стихотворението си „Похвално слово”, посветено на светите братя Кирил и Методий. Поетът представи на гостите творби от последните си две стихосбирки, някои от най-популярните си произведения и завърши тематично своя рецитал с известното си стихотворение „До световния комитет по геохигиена”:

На

От лошия шанс и добрия,

от бляскав живот и несрета,

от вас и от него самия –

пазете поета!

 

Музикален поздрав към Г. Константинов отправи инж. Евгени Дамянов, който изпълни на китара песни по негови произведения. На пиано прозвучаха изпълнения от Мариам Хамдан на творби от Панчо Владигеров и Исак Албенис.

В рамките на литературната вечер Г. Константинов прие още много благопожелания от своите гости и отговори на отправените му въпроси:

„Никога не съм писал текстове за песни, но много композитори се вълнуват от моите стихове.”

„Думите са част от мен и аз съм част от тях.”

„Животът ми не е поезия, но поезията е моят живот.”

В края на събитието водещият А. Боянов пожела успех на автора, когото в духа на поетичната вечер определи с цитати от негови стихотворения: „никога унил”, „труден за рисуване” и „годен за общуване”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-02-02T10:25:24+03:0026.05.2016|Галерия на думите, Събития|

Официално представяне на новия директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова

На 26 май 2016 г. в 14.00 ч. на официална церемония с участието на представители на Министерството на културата беше обявен новият директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – доц. д-р Красимира Александрова.

Досегашният директор проф. дфн Боряна Христова получи от г-н Стоян Стоянов, главен секретар на Министерството на културата, плакет и почетна грамота за постиженията си в сферата на българската култура и литературно наследство.
Доц. д-р Красимира Александрова спечели конкурса за директор на Националната библиотека през май 2016 г. Тя е с повече от 25 години стаж като библиотекар. В периода 1980-1998 г. е била главен библиотекар на библиотеката на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, а от 2004 до 2013 г. е директор на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.
Красимира Александрова е и университетски преподавател, ръководител на Лаборатория по библиотечни технологии, комуникации и информиране – LibLab.
Научните й интереси са в областта на библиотекознанието и съхраняване на книжовното наследство. Има изследвания в сферата на националната и чуждестранна библиография, както и в дигитализацията на библиотечните колекции.

2017-06-16T13:29:11+03:0026.05.2016|Събития|