Среща на доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, с делегация от представители от Бюрото за култура на правителството на Пекин

26 септември (понеделник) 2016 г., 09.00 ч., Заседателна зала

На 26 септември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се проведе официална среща между директора доц. д-р Красимира Александрова и експерти от институцията и представители от Бюрото за култура на правителството на Пекин, водена от г-н Дун Рулей, заместник-директор на външния отдел. Събитието е в рамките на организирана среща между кметовете от Китай и страните от Централна и Източна Европа в периода 27-29 септември 2016 г. Целта на посещението е обсъждане на евентуалните възможности за бъдещо сътрудничество между Националната библиотека и Столичната библиотека на Пекин.

Г-н Чен Джиан, заместник-директор на Столичната библиотека на Пекин, представи накратко структурата и задачите, която тя изпълнява. Доц. д-р Антоанета Тотоманова, ръководител Направление „Национална библиография” и доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител Направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство” представиха на свой ред Националната библиотека и по-специално управляваните от тях звена. Доц. д-р Красимира Александрова потвърди готовността и желанието си за сключване на предложения от китайска страна договор за сътрудничество, който ще спомогне за развитието на взаимоотношенията между библиотеките в много направления – международен книгообмен, обмен на специалисти и професионален опит, организиране на съвместни културни прояви и академични форуми и др.

2016-12-06T16:49:51+03:0026.09.2016|Събития|

Националната Библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отвори балона с Аноксия

Директорът на институцията доц. д-р Красимира Александрова стартира кампания за набиране на средства за закупуване на специална камера

Днес в присъствието на журналисти, библиотекари от читалищни библиотеки в София, студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии и ученици от Националната гимназия по полиграфия и фотография изследователският екип, ръководен от директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, отвори балона с дезинфекцирани книги от хранилището на НБКМ и демонстрира ефекта от прилагането на технологията.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” стартира кампания за набиране на средства за закупуване на камера за дезинфекция по метода „Аноксия”. Това е екологична технология за нетоксично почистване и спасяване на старинни книги и документи, позната в света от над 15 години.

2016-11-24T11:50:22+03:0014.09.2016|Събития|

Откриване на гостуваща изложба с художествени фотографии „Киево-Печорска Лавра – светиня на Украйна”

На 12 септември 2016 г. беше открит новият изложбен сезон в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” с представянето на гостуващата изложба с художествени фотографии „Киево-Печорска Лавра – светиня на Украйна”, посветена на един от най-известните исторически и духовни паметници  на страната. Експозицията е организирана съвместно от Посолство на Украйна в София и Националната библиотека по повод 25-ата годишнина от независимостта на държавата. Преди официалното откриване на изложбата доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, проведе работна среща с Н. Пр. г-н Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, и г-н Любомир Михайлина, директор на Киево-Печорския национален резерват, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество.

Киево-Печорската Лавра е исторически източно-православен пещерен манастир, който се в Киев на брега на река Днепър. Тя има голямо културно и национално значение за страната като един от основните центрове на православието в Източна Европа и същевременно с това е и една от най-прочутите украински туристически забележителности.

Изложбата включва уникални фотографии от манастирския комплекс, както и разнообразни албуми с богата информация за украинската култура и история. Централно място заема Житието на св. Иван Рилски, отпечатано през 1671 г. в печатницата на Киево-Печорската Лавра, което днес е част от колекциите на Националната библиотека. Почетен гост на събитието беше г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Изложбата беше открита с уводни думи от доц. д-р Красимира Александрова. Тя пожела успех на поредната съвместна културна проява на двете институции и изрази надеждата си, че тя ще бъде не само доказателство за добрите взаимоотношения между двата народа, но и ще допринесе за организирането на други бъдещи подобни изяви.

Г-жа Йорданка Фандъкова приветства гостите за празника, като отбеляза, че именно християнската вяра ни е запазила през вековете, затова ние трябва да се стремим да съхраняваме културното наследство за тези, които идват след нас.

Н. Пр. г-н Микола Балтажи отправи благодарности към Националната библиотека за проявеното домакинство и съдействие за организацията на изложбата. Той я определи като уникална възможност широката българска публика да се запознае с тази светиня център и сърце на Украйна, в чиито хранилища се съхраняват 70 000 културни експоната със сакрално значение.

Г-н Любомир Михайлина представи на гостите структурата и историята на Лаврата, която датира от XI в., когато манастирът е основан от монаха св. Антоний Печорски. В наши дни Киево-Печорската Лавра включва 144 архитектурни паметника на площ от 30 хектара и през 1990 г. е обявена за обект на културното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

2016-11-23T10:55:31+03:0012.09.2016|Изложби|

Първа тематична пресконференция на новия директор на Националната Библиотека, доц. д-р Красимира Александрова демонстрация пред публика на „Аноксия“ – най-модерният метод за спасяване на застрашени и заразени книги

В края на активното работно лято след встъпването си в длъжност, новият директор на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова, ще демонстрира с екипа си уникален екологичен и световно признат метод за дезинфекция, дезинсекция и дератизация на културното наследство, познат като „Аноксия“.

Употребата на токсични химически субстанции е забранена от европейското законодателство, но масово се използва у нас заради слабото развитие на новите технологии. „Аноксия“ е модерното европейско решение, въведено у нас от екипа на доц.Александрова. Спасяването на ценни книги и документи чрез метода на безкислородната среда, прилагано в Националната библиотека, покрива всички критерии за екологичност и модерна технология на световно ниво.

Какво е „Аноксия“: Методът „Аноксия“ представлява нетоксична дезинфекция, посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда. Това е изкуствена промяна на атмосферата, чрез премахването на кислорода до нива под 0,5 % и въвеждане на инертен газ (в този случай азот). В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на метода. „Аноксия“ елиминира паразитите чрез дехидратация и задушаване. Смъртността на вредителите е 100%, независимо от техния стадий на развитие.

В рамките на пресконференцията пред представителите на медиите в реално време ще бъдe отворен балонът с дезинфекцираните книги, ще бъдат дадени още подробности около метода „Аноксия“ и внедряването му в България, а директорът на Националната библиотека ще разясни необходимостта от закупуване на специална камера за „Аноксия“ за нуждите на НБКМ.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА 14 СЕПТЕМВРИ, СРЯДА, ОТ 11.00 ч., В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (бул.“Васил Левски“ №88)

2016-11-24T11:37:34+03:0010.09.2016|Събития|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” поздравява всички българи с деня на Съединението на България – 6-ти септември!

 

Нека бъдем  горди с великите дати като тази, които промениха  хода на нашата история и да отдадем почит на славното дело на предците ни, като никога не забравяме техния завет – „Съединението прави силата”!

2016-11-29T13:40:23+03:0006.09.2016|Новини|

Посещение на гости от университета „Ал Имам Мухаммад Бин Сауд” в кралство Саудитска Арабия

На 2 септември 2016 г. проф. Мохамад Халид Албадах, д-р Омар Ар Рашуд и д-р Абдулазиз Алтамими, гости на посолството на Кралство Саудитска Арабия, посетиха Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Те бяха приветствани от директора доц. д-р Красимира Александрова, и бяха запознати с историята и значимостта на Библиотеката като водещ културен институт в България. Сътрудник на отдел „Ориенталски сбирки” представи няколко от най-ценните съчинения, които се съхраняват тук – „Истории на пророците” в препис от 16. в. на персийски език; великолепен екземпляр от популярния арабски тълковен речник на Фирузабади, изработен през 1614; рядко старопечатно издание на Закона на медицината на Авицена, отпечатано в типографията на Медичите през 1593 и др. Гостите имаха възможност да видят и документи на османотурски и арабски език, засягащи историята на Арабския полуостров.

Срещата премина при засилен интерес от страна на гостите, които задаваха множество въпроси относно представеното културно наследство. Посещението е пореден израз на установеното добро сътрудничество между Националната библиотека и посолството на Кралство Саудитска Арабия у нас.

2016-12-06T16:51:14+03:0002.09.2016|Събития|