Представяне на книгата „Монолог на един самотен махмурлия” на Борис Китанов

На 29 ноември Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”  и Издателско ателие Аб представиха книгата на Борис Китанов „Монолог на един самотен махмурлия”.

С представянето на книгата стартира  вторият сезон на съвместната инициатива на Националната библиотека и Издателско ателие Аб, изразена в проекта „Галерия на думите” за осъществяването на интересни срещи с любими автори, музикални творци и видни интелектуалци.
Гостите на събитието бяха приветствани от зам. директора на Националната библиотека доц. д-р Антоанета Тотоманова. Цялостната дейност на автора беше представена от г-н Анго Боянов, който сподели, че се надява на едно добро сътрудничество с Националната библиотека, което да доведе до реализирането на много и интересни за публиката събития. Редакторът на книгата г-жа Дора Велева поздрави Борис Китанов и каза, че това е книга „Възклицание от първата страница до последния ред…”. Тя е второ преработено издание, като първото е издадено с тираж едва 100 броя, които са се оказали твърде недостатъчни за всички желаещи да я притежават. Книгата е особен вид литература, безжанрова, която ни представя философските теории и изповеди на автора, неговата богата култура и житейски опит.

Гостите на събитието се насладиха и на музикалните изпълнения на цигулка на проф. Йосиф Радионов, който поздрави Борис Китанов и му пожела дълголетие и още много нови книги.

Авторът разчупи стереотипа, като не чете откъси от своята нова книга, а разказа интересни случки от живота си. Разказа за своите детски мечти и желания, за студентския си живот и творческия път в документалното кино. Борис Китанов благодари на всички приятели и гости за тяхното присъствие и ги зарадва с автографи.

2017-02-06T16:21:48+03:0029.11.2016|Галерия на думите, Събития|

Стефан Цанев представя Валентина Радинска в клуб „Писмена” на Национална библиотека

Вълшебниците на словото Валентина Радинска и Стефан Цанев гостуваха на 25 ноември в поредното, пето издание на формата клуб „Писмена” в НБКМ.

Събитието бе съвместна изява на най-старата културна институция в България, вече със 138-годишна история и на най-престижното издателство за българска литература „Захарий Стоянов” с 20-годишна полезна и стремителна дейност.

Поводът бе премиерата на десетата стихотворна книга на националната ни поетеса Валентина Радинска – носител на много авторитетни награди, между които получената през 1998 г. национална награда „Мара Белчева” за цялостно поетично творчество.

„Уроци по мълчание” – изящната и стилна във всяко отношение книга с художествено оформление на Жеко Алексиев – известен график и живописец, бе представена по оригинален и неповторим начин от драматурга, поета и писател Стефан Цанев.

Изпълненията на пиано и китара допринесоха за задушевната атмосфера във фоайето на библиотеката, изпълнено с над 100 гости – почитатели на поезията, между които бе и експрезидента Петър Стоянов.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-02-06T18:17:31+03:0025.11.2016|Клуб "Писмена"|

Кръгла маса „60 години реставрационна дейност в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

На 24 ноември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за първи път тържествено се отбеляза кръгла годишнина от основаването на реставрационната лаборатория. Проведе се кръгла маса, озаглавена „60 години реставрационна дейност в Национална бибилиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Участие в събитието взеха специалисти, работещи в областта на консервацията и реставрацията на обекти върху хартия. Изнесените доклади представиха дейността на реставрационните лаборатории на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Научния архив на Българска академия на науките, Центъра за славяно- византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Военно-историческия музей и Националната галерия.

Гости на събитието бяха и представители на Държавна агенция „Архиви“, Химикотехнологичен и металургичен университет, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, бивши ръководители и служители на реставрационната лаборатория на Националната библиотека, преподаватели и студенти от Национална художествена академия – специалност „Консервация и реставрация“ и студенти от УниБИТ – специалност „Библиотечни колекции“.

Ръководителят – ас. д-р Ивайла Богданова – и служителите на отдел „Реставрационен център“ в Националната библиотека получиха поздравителен адрес от ректора на Химикотехнологичен и металургичен университет проф. д-р инж. Митко Георгиев.

2016-12-06T16:05:18+03:0024.11.2016|Събития|

Откриване на изложби “Емил Коралов, неконформистът” и “Милка Петрова–Коралова, скиталката, дъщеря на света”

На 23 ноември 2016 г. от 16.30 часа в Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в централно и западно фоайе бяха открити две представителни литературни изложби – “Емил Коралов, неконформистът” и “Милка Петрова–Коралова, скиталката, дъщеря на света”

Организатори на изложбите са:

Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”
Национален литературен музей
Национален дворец на децата с Дом-музей “Ангел Каралийчев”
Фондация “Елена и Христо Генчеви”
Община Вършец
Художествена галерия – Добрич

ek00_small

Директорът на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова отправи поздравления към многобройната публика, гости, съорганизатори и основните инициатори на тези изложби – г-жа Емилия Коралова и г-н Любомир Коралов, дъщерята и синът на поетите Емил и Милка Коралови. 

Г-жа Румяна Пашалийска, автор на изложбите, уредник на Дом – музей „Ангел Каралийчев” при Националния дворец на децата анонсира концепцията и идеята в подготовката и реализацията на изложбите. Арх. Елена Петрова-Генчева представи юбилейното издание на „Сама по света”. Правописът на „Сама по света ” е автентичният, а илюстрациите са оригиналните, включени в последното издание на книгата през 1948 година. Корицата е на художника Вл. Коренев, като след тази дата книгата се публикува за първи път сега.

На гостите на изложбите беше представен късометражен 5-минутен документален филм, посветен на 100-годишнината от рождението на писателя Емил Коралов. Изработен и излъчен по БНТ, в рубриката „Национален календар” (Сценарий: Румяна Пашалийска, оператор: Георги Илиев, режисьор: Николай Василев).

Наследникът на именитите творци г-н Любомир Коралов поздрави гостите и сърдечно благодари на всички, които са направили възможна реализацията на тези изложби и най-вече за съдействието на директора на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова.

Представянето на документалните изложби е първото събитие в рамките на националното честване, посветено на 110-годишнината от рождението на видните български писатели Емил Коралов (1906-1986) и Милка Петрова-Коралова (1906 –1944). 

Създатели на богато творчество за възрастни и деца в един от най-достойните периоди на българската литература, те са ценени от критиката и обичани от поколения българи.

През 30-те и 40-те години на миналия век, Емил Коралов е познато и утвърдено писателско име. Първокласен белетрист и европейски интелектуалец, той твори активно повече от половин век и оставя респектиращо книжовно наследство, което наброява повече от 100 заглавия. Като критичен тълкувател на своята съвременност, Коралов е един от първите български писатели, дръзнали да извисят глас срещу тоталитаризма, в защита на гражданското общество, на човешката неприкосновеност. Поради неизменната му позиция на “неконформист”, писателят не получава подобаваща оценка на голямото си литературно дело, но отстоява докрай истинските културни и човешки ценности…

Даровитата писателка Милка Петрова-Коралова е не само верен житейски спътник на Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик в общата им творческа територия. Завършила висшето си образование в „Екол Нормал“ – Франция, тя е една от най-ерудираните и културни жени на своето време. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружествата на детските писатели и на жените писателки, автор, редактор и издател на любими книги за деца и юноши, Милка Петрова-Коралова си отива от живота едва на 37 години.

Знаменитият й роман-пътепис “Сама по света”, родил се от нейните пътувания из цяла Европа през 30-те години на миналия век, остава и до днес без аналог в нашата литература. Оригинален по своя замисъл и сюжет, написан с голямо белетристично майсторство, той заема почетно място сред най-добрите образци на българската литературна класика за деца. 

Изложбите ни предоставят едно своеобразно пътуване в миналото, в което наши водачи и спътници са бележитите поети Емил и Милка Коралови. Пътуване изпълнено с много дух, магична атмосфера, история, лични моменти, творчество, любов, носталгия…

Автор на изложбите е Румяна Пашалийска, уредник на Дом-музей “Ангел Каралийчев”,  графичното оформление е дело на Ивелина Велинова, художник в Националния литературен музей.

Изложбите ще продължат до 08 януари 2017 г.

2016-12-06T16:15:14+03:0023.11.2016|Изложби|

Кардиологът-поет Коста Качев гостува на Национална библиотека – клуб „Писмена”

Това бе възможност да надникнем в един сърдечен поетичен свят, в който се сливат многообразие, богатство и дълбочина.

През деня д-р Качев прослушва сърцата на своите пациенти, а през нощта слуша своето… А там са събрани любов, тревога, надежда, романтика…

Новият двутомник на поета Коста Качев бе представен от директора на Издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски.

Благодарни сме, че ни гостува поет, чиито книги Национална библиотека по линия на международния си книгообмен, е изпратила в Конгресна библиотека – Вашингтон, Университетска библиотека Сиатъл и в Национална библиотека – Молдова. А това е доказателство за оригинална и стойностна литература.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2017-01-06T10:52:19+03:0022.11.2016|Клуб "Писмена"|