Представяне на нова книга, организирано от „Галерия на думите”, Анго Боянов – 25.01.2017 г.

Untitled-6_curv-page-001

АНГО БОЯНОВ:

РУМЕН ПОПСТОЯНОВ: „ОСТАВА ПЪТЯТ ДА СЕ ИЗВЪРВИ“

Повод за тези редове е новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог“ / Издателско ателие Аб/. Тя е посветена на двама негови приятели и събратя по перо, напуснали този свят през изминалата 2016 година – поетът Петър Манолов и писателят Димитър Д. Димов – Водния дух. Премиерата на книгата е на 25.01.17 г., 18 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Авторът ще бъде гост на поредицата „Галерия на думите“. В неговата компания ще научим нещо повече за бога в нас и за вселенския Бог, за поезията в нас и около нас.

Кой е Румен Попстоянов? Самобитен поет, който не се блазни от светлините на прожекторите, нито от суетата за медийни изяви. Друга светлина озарява неговата душа и неговата мисъл. Той отдавна е разбрал, че изворът на поезията е съзерцаването в тишина и усамотение. Иследва този път повече от три десетилетия. Неговата Via dolorosa е ясно очертана и в новата му книга:

Венецът трънен е оплетен.

Човекът даже е посочен.

Остава Пътят да се извърви.

Книгите му – повече от десет – са неизменен дар за приятелите му и за много изкушени от словото му ценители. Румен Попстоянов не се натрапва със сепващи поетични крясъци, нито с фрапантни изяви на поредния „безсмъртен“ поет. Смиреността му отдавна е покорила егото и е дала простор на чистите помисли, които стигат до поетични откровения. Стиховете на поета ни въвеждат в света на самотния човек, попаднал се между природните стихии и природните красоти, но и попаднал в един не толкова привлекателен свят, какъвто е днешния. Между тях трепти мисълта – вечно уповаваща се на онази светлинка от душата, която можем да наречем „частица от Бога“.

Темите в книгите на Румен Попстоянов илюстрират лутанията на зрелия човек, на моралния човек, озовал се в окото на сполетялата го и несвършваща буря, евфемистично наречена от политиците „преход“.

За да защитя думите си за Румен, ще предложа редове от неговите книги, сгъстени до такъв предел, че да зазвучат било като сентенции, било като афоризми, а в по-дългите си творби – като философски заключения с белега на днешния изнервен ден.

Ето:

„Камъкът не чувства нужда

нищо да доказва.“;

 

„И тишината има своя тишина,

която пази съкровено.“;

 

„Когато истината ти е отказана,

откажи се и от лъжата.“;

 

„В биографията си

дъждът ще пише

„Бил съм облак“.“;

 

„Ръката ми е само продължение

на твойто тяло.“

 

Тих поет е Румен Попстоянов – тишината е самият плащ на неговото творчество. Чужд е на поетичните еквилибристики и безкрайно точен в поетичните си изводи. Това прави книгите му добре обмислени, плътни и медитативни. Откровенията му са дълбоки и ненатрапчиви. Той е разбрал: „мълчанието се учи още в утробата“ и се е убедил, че „човекът само сянката на този свят е“. А „духът, който злостно препуска из тялото и отчаяно изхода търси“ е същият този Дух, превел автора през Страданието, за да се стигне до желан резултат.

Save

2017-01-26T15:00:01+03:0030.12.2016|Архив "Предстоящи..."|

Премиера на международния научен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE”

На 20 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен международният енциклопедичен интердисциплинарен сборник „GLORIA BIBLIOSPHERRAE (Нишката на Ариадна)”.

Сборникът е в чест на юбилея на акад. проф. Александра Куманова и 65-годишнината от основаването на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Събитието бе отбелязано със среща-разговор и дискусия за приноса на научния труд при разкриването на ризомата на познанието и в частност на целите на международната библиография. Опусът е в резултат от работата на 147 автори от 12 страни. На присъстващите бяха представени рецензии, прочетени от самите им автори.

По време на срещата присъстваха официални гости от посолството на Ислямска Република Иран, дипломати, представители на католическата общност, ръководството и преподаватели от УниБИТ, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, директорът на Централната библиотека на БАН и много други.

Всички произведения са публикувани в сборника на езика, на който са написани – български, руски, украински, полски, немски, френски, английски. „GLORIA BIBLIOSPHERRAE” се открива от уводен раздел, в който са представени поздравленията, отправени към акад. проф. Александра Куманова от институции и организации. Втората част съдържа интервю с проф. Александра Куманова и нейна автобиография. Текстовете в сборника са съпроводени от свой справочно-информационен инструментариум, което е в подкрепа на дълбочината и приноса за библиографската култура.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T14:32:22+03:0020.12.2016|Събития|

Премиера на книгата на МИЛКА ПЕТРОВА-КОРАЛОВА „Сама по света“

На 19 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата „Сама по света” на Милка Петрова-Коралова, излязла по повод на 110 години от рождението й. Събитието бе тематично продължение на откритите вече две представителни литературни изложби – „Емил Коралов, неконформистът” и „Милка Петрова-Коралова, скиталката, дъщеря на света” в Национална библиотека. Модератор на премиерата бе г-жа Румяна Пашалийска, книгата беше представена от проф. Николай Аретов.

Талантливата писателка Милка Петрова-Коралова е била една изключително образована, културна и модерна жена. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружеството на детските писатели и на Клуба на жените писателки, тя е автор, редактор и издател на книги за деца и юноши. Идеята за романа-пътепис „Сама по света” се заражда от нейните пътувания по света. Тази самобитна и необичайна книга за пътешествията на една млада българка, която опознава света, съдържа послания за изначалната свобода на човешкия дух, за безкористната помощ между хората, за превеса на доброто над злото. Всичко това е пречупено през погледа на малкото момиче – скиталката, дъщеря на света.

В новото издание е спазен оригиналния текст на „Сама по света ”. Илюстрациите са взети от последното издание от 1948 г., включително и корицата, която е на художника Владимир Коренев. Оттогава досега книгата не е печатана повече. Новото издание е дело на Издателска къща „Коралов и Сие”.
Като шепот от миналото – с прочувствено четене на избрани откъси от книгата, актрисата Ани Василева пренесе гости и приятели в далечни земи и светове, изпълнени със смели приключения, общуване с герои от различни националности. „Книга без бариери, с много светлина и оптимизъм, ухаеща на чистота”, сподели арх. Елена Петрова-Генчева за юбилейното издание на „Сама по света”.

Емилия Коралова и Любомир Коралов, дъщеря и син на Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова, благодариха на Националната библиотека за сърдечното отношение и съдействие, както и на всички гости на премиерата, уважили двамата именити творци. Г-н Любомир Коралов сподели, че Националната библиотека е своеобразна трибуна за предаването на ценни житейски послания, именно чрез книгите, които са подтик на младите хора, напуснали България, да носят в сърцата си любовта към родината си, да помислят и решат как и защо трябва да се завърнат обратно в нея. Така, както винаги се е завръщала и младата пътешественичка от „Сама по света”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-22T16:32:45+03:0019.12.2016|Събития|

Представяне на кн. 5 на сп. „Библиотека”, посветена на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова

На 16 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен пети брой на списание „Библиотека”, посветен на юбилея на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, автор на капиталния труд „Яворов и Македония”.

Редакторът на списанието сподели, че това е едни от най-дълго подготвяните броеве, в който са включени интересни и приносни публикации от изтъкнати автори. Това е първият брой на списанието, който излиза с ново художествено оформление.

Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова е дългогодишен архивист, ръководител и изследовател в Българския исторически архив на Националната библиотека. Високите й професионални постижения и успехи дават тласък и посока за развитие на младото поколение архивисти. Колеги и приятели споделиха спомени от съвместната им работа с юбилярката и я поздравиха, като й пожелаха на добър час и още по-богат сборник за следващия й юбилей. Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова сърдечно благодари на всички гости и ги поздрави с откъс от стихотворението „Нощ” на П. К. Яворов.

2016-12-19T17:44:13+03:0019.12.2016|Събития|

Посещение на гости от Национална и университетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Скопие и Македонската академия на науките и изкуствата в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 16 декември 2016 г. представителна група от Националната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Скопие и Македонската академия на науките и изкуствата посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Гостите от Република Македония бяха посрещнати от доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, и от д-р Марчела Борисова, зам.-директор, които ги приветстваха и поздравиха. Те се запознаха с историята на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с архитектурата на сградата, нейните читални зали и каталози. Д-р Ивайла Богданова, ръководителят на отдел „Реставрационен център“, представи дейността му и ги запозна със спецификата на методите за реставрация на документи и книги. Бяха показани изключително ценни екземпляри от старопечатни книги и два ръкописа от богатите колекции на Националната библиотека. Украсеното с плетенични заставки и инициали Ловчанско четириевангелие на Петър Граматик от 1555 г. впечатли гостите и със сребърния си обков, изпълнен от софийски златари в началото на ХІХ в. Учебникът по гръцки език на Захарий Христодулов от 1849 г., калиграфски изписан и изящно украсен ръкопис под влияние на аробаграфичната традиция, от своя страна, стана причина да бъде припомнена романтичната предистория на едно българско възрожденско семейство. „Световната хроника” на Хартман Шедел на латински език от 1493 г. – един от най-богато илюстрираните инкунабули, привлече на свой ред вниманието на гостите с гравюрите на европейски средновековни градове крепости и с географските карти, а Октоихът на Гюрг Църноевич от 1494 г. и Четвероевангелието на монах Макарий от 1512 г. припомниха за ранната история на южнославянското книгопечатане. Две миниатюрни книги – издание на молитвата „Отче наш” и двуезичен речник от началото на ХІХ в., създадоха поводи за усмивки и запечатване на впечатленията в поредица от фотографии за спомен от посещение, за което се погрижиха д-р Бояна Минчева, Нона Петкова и доц. д-р Любомир Георгиев – специалисти от направление „Опазване на ръкописно-документално наследство”.

Накрая уважаемите гости посетиха и разгледаха благотворителния базар на книги, организиран в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е част от кампанията за набиране на средства за закупуване на камера по метода „Аноксия”.

001

Фотограф: Стефан Рангелов

2016-12-19T17:12:59+03:0016.12.2016|Събития|

Бойко Ламбовски представи „Аутисо” в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 14 декември 2016 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя втората поред поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”. Гостува поетът Бойко Ламбовски, който представи последната си стихосбирка „Аутисо”, публикувана от Издателска къща „Жанет-45”.

Бойко Ламбовски твори повече от четири десетилетия, а от неговата поезия струи любов, философски размисли, романтика, ирония и самоирония. Поезията му има широк диапазон. Водеща тема е любовта и уважението към езика, предадено чрез неговото многообразие и лексикално богатство. Или както шеговито сподели поетът: „Ролята на творците е да почистват ръждясалите думи и чрез своите творби да ги превръщат в лъскави и нови слова”.
Още в началото поетът благодари на Националната библиотека за гостоприемството, като сподели, че за него тя е своеобразен пазител на националната и интелектуална памет на литературоцентрично общество като българското. Именно затова „Националната библиотека има важната роля да бъде свързващото звено между миналото, настоящето и бъдещето”.

Авторът прочете в началото стихотворението си „Лъвска победа”, което е включено в неговата първа книга. Написал го е 18-годишен. Последваха стихове от „Аутисо”, поднесени в дух на самоирония и шега, което предизвика топли и положителни емоции. Бойко Ламбовски самоиронично сподели, че със стиховете от новата си книга „приканва гостите да видят колко много си е развалил стилът на писане”.

Приятно изненадани от нежните музикални изпълнения на цигулка, поднесени професионално от 9-годишната Василия Владимирова, възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков”, гостите възторжено я аплодираха.

Приятели на поета споделиха спомени, истории и мисли от миналото. Те му пожелаха да продължава да твори, защото писателите имат мисия да пазят и развиват българския език. За важната роля на поетите г-н Анго Боянов направи интересно сравнение: „Големите поети знаят къде да сложат думата, така както опитните зидари, след като вдигнат камъка, знаят къде точно да го поставят”.

Следващата изява на съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през януари 2017 г.

g0

Save

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-06T16:25:14+03:0016.12.2016|Галерия на думите, Събития|