УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НА  30 И 31  ДЕКЕМВРИ  2017 Г.

 И  НА  1  ЯНУАРИ  2018 Г. БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА ДА РАБОТИ

НА  2  ЯНУАРИ  2018 Г. БИБЛИОТЕКАТА  ЩЕ  РАБОТИ  С ОБИЧАЙНОТО СИ РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ  8.30  ДО  20.30 Ч.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

2017-12-21T11:18:23+03:0025.12.2017|Новини|

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НА  28  И  29  ДЕКЕМВРИ  2017 Г.

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

ЩЕ  РАБОТИ  ОТ  8.30  ДО  17.00 Ч.

 

ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ

НА  28.12. 2017 Г.  ОТ  8.30  ДО  17.00 Ч.

НА  29 12. 2017 Г.  ОТ  8.30  ДО  15.00 Ч.

2017-12-21T11:16:19+03:0023.12.2017|Новини|

СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с публикувана на 21.12.2017 г. в профила на купувача обява за СЪБИРАНЕ НА ОФЕРТИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ:„Избор на изпълнител за извършване на абонамент и доставка на периодични издания за нуждите на Национална библиотека през 2018 г. с 2 Обособени позиции:

  1. „Абонамент и доставка на български периодични издания за международен книгообмен и за читалните на Националната библиотека”;
  2. „Абонамент и доставка на чуждестранни периодични издания за фонда на Националната библиотека”

Ви уведомяваме, че поради допусната техническа грешка в текста на приложение образец № 2 от одобрените образци на документи към утвърдената документация, текстът в параграф първи „Подобрени условия на труд за хора с увреждания в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” ще се чете „Избор на изпълнител за извършване на абонамент и доставка на периодични издания за нуждите на Национална библиотека през 2018 г. с 2 Обособени позиции:». 

Горното не променя условията по утвърдената документация и публикуваната обява.

2019-07-30T18:29:16+03:0022.12.2017|Профил на купувача|

Поради авария в електрозахранването, днес 21.12.2017 г. до края на деня, библиотеката няма да обслужва читатели.

2017-12-21T15:58:37+03:0021.12.2017|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

ВИ  ЧЕСТИТИ

СВЕТЛИТЕ  КОЛЕДНИ  ПРАЗНИЦИ !

ОТ 23 ДО 27 ДЕКЕМВРИ ВКЛ. 2017 Г.

БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА ДА РАБОТИ

2017-12-21T11:14:26+03:0021.12.2017|Новини|

“ТАЙНСТВАТА НА ЗИМАТА” – ОТ АНДРЕЕВДЕН ДО ТРИФОНОВДЕН

Нова изложба под мотото “Тайнствата на зимата – български народни празници и обичаи” могат да разгледат посетителите в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Тя е разположена в Западното фоайе на партерния етаж и представя традициите, практикувани векове наред по нашите земи в седмиците преди и след Рождество Христово.

Всички материали – илюстрации, текстове, ноти – са подбрани от специалните библиотечни колекции “Български старопечатни книги”, “Портрети и снимки”, “Карти и графика” и “Музикални издания”. А заглавието подсказва, че в изложбата са съчетани християнските празници и почитта към светеца-покровител с народната обредност и празничните ритуали у българите.

Автори на експозицията са експертите от НБКМ Юлия Карадачка-Симеонова, Росица Яначкова, Мария Пишутева, Ева Стойнева, Вили Шардина и Александър Касабов. Според първоначалната им идея акцентът е трябвало бъде върху Коледните празници. Ала пребогатият фонд им подсказва, че могат да обхванат целия зимен празничен цикъл. Сега всеки може да проследи най-важните елементи в празнуването на българите от Андреевден до Трифоновден.

“Най-ранните издания, експонирани в изложбата, са етнографските проучвания и записаните народни обичаи и песни от Любен Каравелов в книгата му „Памятники народного быта болгар” от 1861 г., както и „Готварска книга, или наставления за всякакви гозби” от Петко Р. Славейков, издадена в Цариград през 1870 г., „Жива старина” на Димитър Маринов от 1891 г. и други произведения от края на XIX век”, разказва библиографът Евелина Стойнева.

Специален акцент в “Тайнствата на зимата” са светците, представени в гравюри, щампи, икони, както и копия на миниатюри от Томичовия псалтир (XIV в.), изобразяващи Рождество Христово и Кръщение Господне. Погледа привличат и черно-бели фотографии от началото на ХХ век, запечатили народните празници и обреди, коледни и новогодишни картички, рисувани от именити художници като Илия Бешков, Златю Бояджиев и др., издания с нотирани коледни песни и т.н.

Отделено е и място за книги, представящи обредните храни за различните празници. Информацията за всеки от тях е допълнена от литературни произведения – разкази, поеми, стихове от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Никола Ракитин, Дора Габе, Асен Разцветников и др.

 

Фотограф: Иван Добромиров

2017-12-18T18:24:16+03:0018.12.2017|Събития|

ХИРУРГЪТ ПОЕТ ВЕНЦИ РОСМАНОВ СЪБРА ПОЧИТАТЕЛИ В БИБЛИОТЕКАТА

Не на профилактичен преглед, а на премиера на новата си книга покани десетки приятели и почитатели известният хирург Венцислав Росманов. Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология “Св. Панталеймон” в Плевен е изкушен от поезията и в навечерието на Коледа представи сборника “Вълча песен” (изд. „Захарий Стоянов”) в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Сред почетните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, писателят акад. Антон Дончев, културологът проф. Иван Маразов, директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова, политикът Найден Зеленогорски, певицата Силвия Кацарова и др.

“Поезията на възторженото страдание” – така издателят Иван Гранитски определя поезията на доц. Росманов. Ето и част от словото на литературния критик по повод премиерата на “Вълча песен”:

“Талантливият човек е талантлив във всичко. Ако е творец, създаденото от него е ярко, оригинално и неподдаващо се на епигонски подражания. Ако е учен, не каканиже като хилядите мързеливци, които се подвизават в безброй научни институти и за 30–40 години успяват да напишат едва две-три рецензии, за да се домогнат до титлата доцент. Ако е лекар, той не забравя клетвата на Хипократ и не се превръща в търговец в Храма, както значителна част от днешните.

Венци Росманов е лекар хирург, за когото казват, че има златни ръце. Парадоксално е, че човек с такава сурова професия, заобиколен от сутрин до вечер от мъки, страдания, кръв, болести и смърти, притежава толкова чиста, невинна и красива поетична душа. Преди десет години издателство “Захарий Стоянов” публикува първата му стихосбирка с показателното заглавие “Аз не живея от поезия”. Заглавието се роди, повлияно от програмното му стихотворение “Избор по принуда”. В него той заявява:

 

Аз не живея от поезия.

Достатъчно са ми проблемите.

Животът ми не ме е глезил

и всеки ден му мъкна бремето.

 

Десет години по-късно издателството поднася на читателите новата книга на удивителния човек Венци Росманов – “Вълча песен”. Освен познатите ни вече драматични лирически изповеди, тя съдържа и няколко текста, които могат да бъдат определени като философско-есеистични размишления за свръхпредназначението на Човека, за избора на свободната воля и за кармичната предопределеност на човешкия живот (…)

Авторът прилича на вълк единак. Стихът му сякаш е дълбан с длето, а не изписван с перо:

 

Мен музата ме сварва мрачен.

Сърцето ми без свян разкъсва.

И ме притиска да заплача.

Сега не мога. Твърде късно е.

 

(…) Втората част на книгата предлага фрагменти, в които виждаме интересно съчетание на чувство за хумор, понякога използване на сардоничното, гротеската и параболата като словесни фигури, които изразяват отхвърлянето, неприемането, отстракирането на философията на преклонената главица (чиято глава остра сабя не сече), бруталния конформизъм на нашето време, нагаждането, подлизурството пред силните на деня. (…) Третия раздел на книгата авторът е нарекъл “Вътрешни рими”. Той разсъждава за властта, за неблагодарността и непочтеността, за България, която за пореден път през последните години е на драматичен кръстопът (…) “Вълча песен” е една от малкото книги в днешната българска литература, която хваща мислещия човек за гърлото, не му позволява да бъде безучастен, с лениво и заспало съзнание и вслушан в лъстивата песен на съвременните политически сирени.”

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-12-18T17:12:53+03:0018.12.2017|Събития|

В ГЛАВНАТА РОЛЯ – СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

Журналистът Светослав Иванов снощи беше гост на 22-рото издание на клуб „Писмена” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Втората му книга „Будители и чудовища” (издателство „Вакон”) предизвиква интереса на всички, които харесват неговите коментари и анализи в популярното неделно публицистично предаване „120 минути” по bTV.

34-годишният очарователен тв водещ с топъл глас, ярко присъствие и богата ерудиция е автор на десетки документални филми, интервюта и репортажи от най-горещите точки на света, както и на сборника с пътеписи „Там, където загинаха дърветата”. Негови статии са публикувани в престижни международни издания, включително в британския вестник “The Independent”. За приноса си към журналистиката Светослав Иванов е удостояван с редица награди като „Репортер на годината” на bTV (2008, 2012 и 2013) и „Златно перо” от Съюза на българските журналисти (2016).

Коментарите, включени в “Будители и чудовища”, са оригинални и проникновени, интуицията – точна, а позицията му – ясно изразена. „Искам да ме опознаете и да знаете какво се върти в главата ми, какви са ценностите ми и как виждам света”, казва журналистът в предговора на новата си книга.

Светослав Иванов е до болка откровен с нас. В текстовете му присъстват хората и човещината, патриотите и патриотарството, любовта, страхът, робството, омразата. „Светът е малък за още омраза”, категоричен е той.

Тв водещият риторично пита: „И като всички сме хора, защо ни липсва точно човечността?”; „Защо виртуалните викове се превръщат в  шепот на улицата”; „Защо беззаконието у нас граничи с наглост?” Задава тежки и неудобни въпроси, неизменна тема на винаги актуалните му коментари. А снощи, на непринудената среща в книжната съкровищница на България, самият той бе в главната роля. Откровен, топъл, земен! Публиката се докосна до дълбокия човешки свят на Светослав Иванов и отнесе със себе си емоции, снимки и книги с автографи.

Финалните щрихи на вечерта очерта директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова, поднасяйки своето уважение и благодарност  към журналиста. Тя подари на Иванов двете нови издания на Библиотеката – електронното тефтерче на Васил Левски и уникалния календар за 2018 г., илюстриран с копия на средновековни карти от богатия ни книжен фонд.

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-01-17T14:27:31+03:0015.12.2017|Клуб "Писмена", Събития|