23 февруари 2017 г.: Творилница за мартеници


Националната библиотека

„Св. св. Кирил и Методий”

и

Арт-Къща с музей „Куклите”

 

 

организират

 

на 23 февруари (четвъртък)

16.30-18.30 ч.

в централното фоайе на Националната библиотека

 

ТВОРИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ

 

01

02

Каним деца от 1-ви до 6-ти клас, които могат да се запишат до 17 часа на 22 февруари 2017 (сряда) на тел 0878 273403 и 02/ 91 83 101. Максималният брой на участниците е 20 и участието им ще е според реда на записването. Материалите са осигурени от организаторите.

Изработените от децата мартенички ще бъдат предоставени на благотворителен базар, със средствата от който ще се закупят и подарят книги на Дом за възрастни.

Посетителите ще имат възможност да се насладят и на изложба на кукли-мартеници, изработени от деца, участвали в Националния конкурс „Мартеници – баба и внуче заедно в традициите”, организиран от Арт-Къща с музей „Куклите” (www.arthouse-kuklite.com).

 

 

2017-02-23T10:00:05+03:0031.01.2017|Архив "Предстоящи...", Събития|

РАНЕНИЯТ АНГЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ „МИНА СЛУЧАЙНО” ПРЕЗ НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

Приятели и почитатели на добрата поезия повярваха в това оригинално определение на поета Любомир Чернев, така подхождащо на поетеса като Гълъбина Митева. Както казва тя „това име ми легна повече от кръщелното”.

Гълъбина „пише така леко – както диша, както върви… Римите й опияняват”- заявява един друг поет, Ивайло Терзийски, в предговора към книгата.

А тя е озаглавена „Минавам случайно”, издание на русенското издателство „Бряг” и е петата поред в творческата биография на Гълъбина Митева.

Духът на Гълъбина е свободолюбив, а поезията е тази, която я движи и й дава вярната посока.

Тя върви „по пътеки, които раняват” и „лети надълбоко”. А душата й… е „кръпка до кръпка”…

Митева събира сълзи и спомени, и надежди. Събира даже „на облаците бели тъгата”…

„Класическа и силна поезия, но с чувствителността на човек от 21 век” – заяви журналистът и експерт по личностно развитие Бранимир Тасков, който с подходящите думи и интересно видео представи богатата душевност и самороден талант на поетесата.

Музикалните изпълнения на китара на 12-годишната Василия Петрова, възпитаничка на Музикалното училище и любимото стихотворение на Симона Крушкина от литературен кабинет „Владимир Башев” към Националния литературен музей бяха в пълен синхрон с емоцията на участници и гости.

Откровена и завладяваща със своя рецитал, през тази вечер Гълъбина прекоси човешките ни умове и емоции и посади там доброто!

Публиката бе въодушевена и в минутите за автографи, цветя и червено вино сподели своята благодарност както към поетесата, така и към добрата инициатива на клуб „Писмена” на Национална библиотека.

Текст: Стефка Рангелова

014

Save

2017-02-07T08:43:17+03:0027.01.2017|Клуб "Писмена", Събития|

Представяне на новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог”

На 25 януари Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”  и „Галерия на думите” представиха новата поетична книга на Румен Попстоянов „Понякога пиян ковач е Бог”.

Приятели и гости поздравиха поета и му пожелаха да продължи да търси истината и смисълът на живота. От своя страна Румен Попстоянов сподели какво е за него поезията – „Поезията е тишина – вътре в теб и около теб” и прочете стихове от поетичната си книга.

Гостите на събитието бяха приятно изненадани от музикални изпълнения на цигулка поднесени от Стефан Самарджиев от Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, който заслужено получи аплодисменти от гостите.

За финал на срещата поетът прочете своето стихотворение „Молитва”, с което поздрави гости и приятели и подари книги с автограф. 

Следващата среща с любими автори и интелектуалци по съвместната инициатива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и „Галерия на думите” ще бъде през месец февруари 2017 г.

Фотогалерия

2017-02-06T15:07:06+03:0026.01.2017|Галерия на думите, Събития|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” подкрепи инициативата „Нощ на четенето”

На 13 януари 2017 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се включи в инициативата на френското Министерство на културата, подкрепено от Министерството на културата на България, за реализиране на първото по рода си събитие „Нощ на четенето”. Събитието бе открито с приветствено слово от доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Последва четене на пасажи от любими книги. Участие взеха ученици от Частно средно училище „Дружба” – София. В програмата се включиха третокурсници от НАТФИЗ по „Актьорство за куклен театър” от класа на проф. Румен Рачев, Театрални уъркшопи при катедра „Класическа филология” към Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” с ръководител Стефка Пискулийска. Музикален поздрав към присъстващите отправиха с цигулкови изпълнения Иван Кръстев от Софийска опера и Стефан Самарджиев – студент в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”.

001

Иван Кръстев от Софийската опера

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-01-17T10:29:15+03:0013.01.2017|Събития|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще дари книги за читалището в Хитрино

Ръководството на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” взе решение да дари книги на библиотеката при Народно читалище „Пробуда – 1929” в село Хитрино.

През 2017 г. периодично ще бъдат изпращани нови заглавия на читалищната библиотека в село Хитрино. С тази символична подкрепа библиотечните специалисти от Националната библиотека изразяват своята съпричастност към всички засегнати от трагедията.

2017-01-12T11:46:07+03:0012.01.2017|Новини|

Изложба „Нестор Марков – будителят”

На 10 януари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложбата „Нестор Марков – будителят”, посветена на 180 години от рождението му.

Нестор Марков е типичен представител на възрожденската интелигенция. Заема достойно място в редиците на най-изявените културни дейци у нас през последните десетилетия на Възраждането. Марков оставя богато книжовно наследство, което обхваща общо 38 отпечатани заглавия: 7 учебника, публикувани в 11 издания, 2 речника (френско-български и българо-френски), претърпели 5 издания, множество статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административно-отчетни публикации и дописки в периодичния печат. Лексикографското му дело има сериозен принос за развитието на националната ни култура. Целият живот и творческа дейност на Нестор Марков са посветени в предана служба на народа, като той е признат за борец за национално освобождение и учител, работил всеотдайно за изграждането на младата българска държава.

Изложбата откри доц. д-р Красимира Александрова – директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В приветственото си слово тя отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. Изказаха се акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, акад. Веселин Дренски – председател на Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и проф. д.ф.н. Мария Младенова от УниБИТ, автор на биоблиография за Нестор Марков.

Представен бе и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН.

Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.

w0

Фотограф: Иван Добромиров

2017-01-11T17:22:37+03:0011.01.2017|Изложби|

169 години от рождението на Христо Ботев

На днешната дата, 6 януари, се навършват 169 години от рождението на Христо Ботев – революционер, поет и публицист.

„Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние…”

Из в. „Знаме”, бр. 1, 8 декември 1874 г.

2017-01-06T14:24:54+03:0006.01.2017|Събития|

Брой 1 за 2017 г. на сп. „Библиотека” предстои

В първия брой за 2017 г. на списание „Библиотека”, издание на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, ще бъде поместен увлекателен и компетентен текст на Румяна Пашалийска, автор на преминалите с голям интерес две литературни изложби „Емил Коралов, неконформистът”  и „Милка Петрова-Коралова, скиталката, дъщеря на света”. Те бяха организирани от  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националния дворец на децата с Дом-музей „Ангел Каралийчев” и Националния литературен музей.

За онези, които не успяха да разгледат двете изложби, сп. „Библиотека” ще публикува освен текста на г-жа Румяна Пашалийска и ценни снимки от богатите лични архиви на Милка и Емил Коралови.

Румяна Пашалийска, доц. д.р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, Петър Величков – редактор на сп. „Библиотека” и г-н Любомир Коралов (от ляво на дясно)

2017-01-05T14:36:52+03:0005.01.2017|Събития|