Посланикът на Пакистан Н. Пр. А. С. Бабар Хашми, посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Посланикът на Пакистан Н. Пр. А. С. Бабар Хашми, посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На среща с директора доц. Красимира Александрова беше обсъдено бъдещето партньорство между двете институции.

005

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-02T10:32:41+03:0028.02.2017|Събития|

Международна научна конференция „Персийските ръкописи на Балканите и в Централна Европа”

На 23-ти и 24-ти февруари в София се състоя Международната научна конференция „Персийските ръкописи на Балканите и в Централна Европа”, организирана от Център за изследвания на Иран, Балканите и Централна Европа. Част от докладите бяха изнесени в СУ „Св. Климент Охридски”, както и в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, където в петък беше закрита конференцията. Участие с доклади имаха и колеги от Националната библиотека. По време на конференцията беше представено и току-що издаденото от издателство Мирас-е Мактооб, Техеран, факсимилно копие на ръкопис „Зиджи Ямини”, ОР 1750, съхраняван в Библиотеката.

Конференцията бележи нов етап в развитието на сътрудничеството между българските и ирански учени, посветили работата си на изследвания върху културата и книжнината.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-28T09:41:08+03:0028.02.2017|Събития|

Достъп до East View – пълнотекстова рускоезична онлайн база данни за регистрирани читатели

east_view_logoОт 2017 г. единствено Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” предоставя на своите потребители достъп до East View – пълнотекстова рускоезична онлайн база данни „Библиотечное и информационное обслуживание“, която включва 28 списания. Универсалната база данни по библиотекознание обхваща най-важните професионални периодични издания на руски език, предлагащи актуална информация от библиотечната теория и практика, библиографията, научната информация, книгознанието, архивистиката.

Предлаганите заглавия на списания са:

1. Библиография и книговедение
2. Библиосфера
3. Библиотековедение
4. Библиотечное дело
5. Бібліотечний форум: історія, теорія і практика
6. Вестник архивиста
7. Информационный бюллетень РБА
8. Молодые в библиотечном деле
9. Музей и мы
10. Научная периодика: проблемы и решения
11. Научные и технические библиотеки
12. Обсерватория культуры
13. Современная библиотека
14. Справочник руководителя учреждения культуры
15. Университетская книга
16. Школьная библиотека
17. Вестник Дальневосточной государственной научной библиотеки
18. Власть книги: библиотека, издательство, вуз
19. Книжное обозрение
20. Библиотечная столица
21. Бібліотечний форум України
22. Вестник библиотек Москвы
23. Восточная коллекция
24. Книга в пространстве культуры
25. Новая библиотека
26. У книжной полки
27. Электронные библиотеки
28. Отечественные архивы архив

2017-03-01T16:33:46+03:0027.02.2017|Новини|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДЛАГА ДОСТЪП ДО НАЙ-НОВИТЕ ХИБРИДНИ БАЗИ ДАННИ

as_logo2През 2017 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” осигури достъп на своите читатели до нови и изключително разнообразни по съдържание бази данни.

 

Националната библиотека подбра четири от колекциите на издателство Alexander Street, като три от тях са сред най-новите, а именно: Border and Migration Studies Online ; Twentieth Century Religious Thought. Vol. I: Christianity and Twentieth Century Religious Thought. Vol. II: Islam, както и колекцията Social Theory.

bordПървата колекция е: Border and Migration Studies Online. В сътрудничество с Националния архив на Великобритания, чрез първични източници, архивни документи, филми и карти, отнасящи се до значими гранични и миграционни проблеми от XIX до XX в., колекцията се стреми да осветли настоящите събития. Над 100 000 страници текст, 175 часа видео и 1000 изображения разкриват теми като трафик на хора, гранични спорове, нелегална миграция, миграция по море, гранични престъпления и др. с териториален обхват не само САЩ, Мексико, Африка, но и Източна Европа (вкл. България и останалите балкански страни), Турция, Сирия, Афганистан, Ирак, Йордания, Палестина.

Втората колекция е  многотомна с общо име: Twentieth Century Religious Thought е събрала в едно основополагащи трудове и архивни материали на религиозни мислители от цял свят от началото на XIX и XX в.

TCR1Първият том е със заглавие: Vol. I: Christianity and Twentieth Century Religious Thought. Посветен е на Християнството и предлага съчинения не само на влиятелни теолози, но и на по-малко известни учени в тази област. Включени са библейски коментари, екзегетична литература, канонично и църковно право, катехизис, религиозно обучение, конфесионални съчинения, философски текстове, лекции. Създадена с мисълта да служи за научна и изследователска работа, колекцията съчетава оригиналните материали с допълнителни ресурси, като коментари, тълкувания на текстовете. Тези 150 000 страници тектове дават изключителната възможност да се достигне до различните идеи, оформили разбирането за християнството във времето.

TCR2Вторият том е със заглавие: Vol. II: Islam. В него са включени информационни ресурси засягащи темата за исляма както от теологическа така и от научна гледна точка.

 

sth2Четвъртата колекция е Social Theory. Това e интердисциплинарна колекция, която също така намира приложение и в изучаването на политика, икономика, история, философия, психология, антропология, религия и литература.

Представени са основополагащи трудове на едни от най-ярките мислители в областта на социалните науки.

Колекцията включва не само монографии, но и статии от списания, издавани в началото на миналия век. Особено внимание е отделено на индексирането на тези материали по специално създаден тезаурус от ключови термини в социологията, така че да може да се търси в дълбочина. Потребителите бързо могат да разпознаят всички пасажи, например у Дюркем, отнасящи се до „интервенционистката реформа“ (дори терминът да не е използван изрично) или пък да проследят еволюцията на отделна доктрина или философска мисъл в различни съчинения.

За първи път учените могат да търсят сред хиляди дигитализирани документи и едновременно да сравняват как различните теории, наименования и културни групи са се пресичали, различавали и повлиявали една от друга.

2017-02-27T11:15:45+03:0024.02.2017|Новини|

Творилница за мартеници


Националната библиотека

„Св. св. Кирил и Методий”

и

Арт-Къща с музей „Куклите”

 

 

организират

 

на 1 март (сряда)

от 13.30-15.00 ч.

в централното фоайе на Националната библиотека

 

ТВОРИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ

 

01

02

Каним всички деца, които имат желание да изработят авторска мартеничка, да се запишат до  28 февруари 2017 (вторник) на тел 0878 273403 и 02/ 91 83 101. Максималният брой на участниците е 20 и участието им ще е според реда на записването. Материалите са осигурени от организаторите.

Изработените от децата мартенички ще бъдат включени в благотворителния базар, със средствата от който ще се закупят и подарят книги на Дом за възрастни.

От 23 февруари до 1 март, посетителите на Националната библиотека ще имат възможност да се насладят на изложба на кукли-мартеници, изработени от деца, участвали в Националния конкурс „Мартеници – баба и внуче заедно в традициите”, организиран от Арт-Къща с музей „Куклите” (www.arthouse-kuklite.com).

 

 

2017-02-23T14:21:36+03:0023.02.2017|Събития|

„ОТВЪН ХОРИЗОНТА НА БИТИЕТО” В КЛУБ „ПИСМЕНА” НА НБКМ

Няколко метра от пистата има

И ще седим високо в небето

Там се намират понякога чудеса

Птици, които беззвучно

В луната на ума проникват

 

„Корабът от светлина” на издателство „Захарий Стоянов” отново акостира на нашия бряг. Тук, в Националния храм на книгата, винаги го чакаме и приветстваме топло, с много любов отваряме очите и душите си, защото това е най-българското издателство.

За изтеклите 20 години то успя да издаде над 2000 заглавия в общ тираж над три милиона екземпляра.

Издателството ни поднесе за нов прочит вечните книги на Отечеството ни в цели 140 тома, озаглавени „Българска класика”.

Идеята за гостуването в клуб „Писмена” бе на създателя и вдъхновителя на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски, самия той автор на 25 книги поезия, критика и публицистика.Поводът този път бе новата поетична книга на Петър Първанов, озаглавена „Отвън хоризонта на битието”.

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов – литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач, който е известен с това, че ювелирно борави с думите, представи по своя неповторим начин книгата. „Ерудирана, интелектуална поезия, различна от всяка друга, ни е събрала тази вечер” – беше убедителното му заключение, в което всички повярваха.

И след малко се убедиха – когато актьорът Христо Бонин изнесе своя поетичен рецитал по избрани стихотворения от книгата. На него се падна възможността да сподели с нас една дълбока и съкровена изповед, богата на образи и метафори – поезията на Петър Първанов.

Сред гостите на поета и библиотеката бе поетът Георги Константинов и литературния историк и теоретик Михаил Неделчев.

На чаша вино благодарихме на поета Петър Първанов, стоплил ни със стиховете си в студената февруарска вечер.Разделихме се с автографи, усмивки и пожелания за успех и на следващите му книги.

E0

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-23T10:48:15+03:0022.02.2017|Клуб "Писмена", Събития|

УРОК ПО ИСТОРИЯ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Днес, 17 февруари 2017 г., в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложбата – „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Заедно с изложбата се проведе и открит урок по родолюбие за Васил Левски, организиран съвместно в. „Стандарт”. Участие взеха над 100 деца от няколко софийски училища.

Гости на изложбата бяха Министър председателят – Огнян Герджиков, Министърът на културата – Рашко Младенов и зам.-министърът на културата проф. д.ф.н. Боряна Христова.

IMG_7043

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-17T17:12:10+03:0017.02.2017|Събития|

19 февруари 2017 г.: Ден на отворени врати в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 19 февруари (неделя) от 09:00 ч. до 17:30 ч. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” обявява Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да разгледат двете изложби: „Посветен на Отечеството” и „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”.

2017-02-17T13:38:45+03:0017.02.2017|Събития|

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА – „РАЗКРИТИ ДОКУМЕНТИ ЗА ГРОБА И КОСТИТЕ НА ЛЕВСКИ И БЕНКОВСКИ”

На 16 февруари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше открита изложба и представена книга на Николай Иванов „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”.

Модератор на събитието беше проф. д-р Пламен Павлов.

Дискусията завърши с прожекция на документален авторски филм.

002

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-02-17T17:19:48+03:0016.02.2017|Събития|

Вечер на виното и любовната поезия в Националната библиотека

На 14 февруари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя Вечер на виното и любовната поезия. Събитието бе третата поетична среща, част от съвместната инициатива на Библиотеката и на „Галерия на думите”.

Гостува поетесата Виолета Христова, автор на седем книги с поезия, носител на национални литературни награди, между които „Георги Братанов”, „Мара Белчева“, „В полите на Витоша“ и др. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език, включени са в десетки български антологични издания. Под нежните звуци на класическа музика поетесата представи свои творби, посветени на любовта.

Събитието беше модерирано от г-н Анго Боянов. Доц. Красимира Александрова поднесе почитанията си към Виолета Христова.

Поетесата прочете избрани творби от стихосбирката си „…каза тя. И слезе от небето”, издадена от Издателско Ателие Аб. Те предизвикаха силен емоционален отклик в публиката, която надхвърляше 60 души. Краят на вечерта бе посветен на хубавото вино. Г-н Филип Димитров, собственик на бутиковата винарна Light Castle, запозна гостите със своите вина, носители през последните две години на златни и сребърни медали на световни изложения. Присъстващите имаха възможността да опитат и сами да оценят достойнствата на еликсирите на винарна Light Castle.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-02-16T13:15:24+03:0016.02.2017|Галерия на думите, Събития|