ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ ДАРИ НА НБКМ ПЪРВИЯ ПРЕВОД НА ФИНСКИ ЕЗИК НА “ПОД ИГОТО” ОТ ИВАН ВАЗОВ

Фондът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) се обогати с нова ценна книга. Оригиналният екземпляр от първото издание на фински език на романа “Под игото” от Иван Вазов, отпечатан през 1910 г. във Финландия, бе дарен от проф. Венелин Цачевски. Дарението на известния учен, общественик и експерт по международни отношения са и негови авторски книги, плод на дългогодишния му опит като дипломат и посланик на България в Република Финландия.

“Убеден съм, че Националната библиотека е мястото, където трябва да се съхранява този превод на “Под игото” и да се показва по подходящи поводи”, заяви проф. Цачевски, връчвайки изданието на директора на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова. А тя отвърна на жеста с благодарствено писмо от името на културната институция.

Проф. Цачевски избра Националната библиотека за премиера на най-новата си книга “България и Финландия. История без край”. Публикуването й е посветено на 100-годишнината от провъзгласяването на независимостта на скандинавската държава. Присъстващите учени оцениха книгата като “капитално изследване, венец на цялостната изследователска дейност на автора” и “труд, който не би бил възможен без дълго, упорито и добросъвестно проучавне на историческите документи”. Томът съдържа богата географска и историческа информация за Финландия и нейния народ, за етапите на българско-финландските отношения и за ролята на генерал-лейтенант Казимир Ернрот в развитието на следосвобожденска България.

Сред гостите на литературната премиера бе и посланикът на Република Финландия у нас, Н.Пр. Пайви Блиника. В неофициален разговор с доц. д-р Александрова бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между финландското посолство и НБКМ.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-31T17:03:52+03:0031.03.2017|Събития|

АНКЕТА СРЕД ЧИТАТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Уважаеми читатели,

Във връзка с желанието на НБКМ да подобри услугите за своите потребители, бихме искали да Ви помолим да попълните този въпросник. Вашето мнение е изключително важно за нас! Анкетата е напълно анонимна и събраната чрез нея информация ще бъде използвана само в обобщен вид.

Анкета

2017-03-31T16:02:02+03:0031.03.2017|Новини|

19 април 2017: Представяне на биографична книга за Константин Мутафов – съвместно с Русенската библиотека

plakat-Mutafov1000

Начало: 17:00  часа

Място на провеждане на събитието: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Зеседателна зала на II етаж

2017-04-19T17:30:51+03:0030.03.2017|Архив "Предстоящи..."|

20 април 2017: Клуб “Писмена” представя книгата “Каквото…” от Елена Алекова

В 13-то издание на клуб „Писмена“ на Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ ще гостува Елена Алекова – автор на 10 стихотворни книги, на  белетристични творби и на редица публицистични текстове.

Ще се срещнем с поетическото майсторство на една родопчанка, носител на Специалната литературна награда „Николай Хайтов“, както и на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов“.

Родопски песни и гайда ще внесат още емоция и задушевност в априлската ни вечер.

Очакваме ви!

2017-04-20T18:00:04+03:0030.03.2017|Архив "Предстоящи..."|

МЛАДИ МУЗИКАНТИ ГОСТУВАХА НА “ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ” В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

“Музикални сфери” се нарича новият проект в рамките на поредицата “Галерия на думите”, осъществявана съвместно от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Издателско ателие “Аб”. В него ще бъдат представяни талантливи млади музиканти. В първото издание на “Музикални сфери” на 28 март гостуваха трима пианисти, лауреати на международни конкурси.

Светлин Христов започва своя творчески път в Музикалната гимназия в родния си град Русе. Завършва Националната музикална академия „Любомир Пипков” (НМА) с три специалности, след което усъвършенства изпълнителското си майсторство в Москва. Снощи той изпълни произведения от Сметана, Скрябин и собствена композиция. “Музицирането на Светлин е с мисъл, фантазия, нежност и изненада”, коментира проф. Ростислав Йовчев.

Пианистката Елица Мирчева е родена в Шумен, завършва НМА и една година специализира в Германия. Споделя, че музиката е нейният живот и най-голяма мечта, че България е в сърцето й и не би я напуснала. Тя изпълни две произведения от Брамс.

Кристиан Тодоров бе най-младият от тримата пианисти в първото издание на “Музикални сфери”. Той е ученик от осми клас на Софийската математическа гимназия. Участва в редица конкурси и получава най-високи оценки от професионално жури и публика. На въпроса с какво предпочита да се занимава в бъдеще – математика или музика, той отговори, че музиката е неговият път. Изпълни две произведения от Сергей Рахманинов и Андрей Стоянов.

2

Фотограф: Иван Добромиров

2017-03-30T10:44:05+03:0029.03.2017|Галерия на думите, Събития|