УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЧАСТНА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ СЕ ЗАПОЗНАХА СЪС СРЕДНОВЕКОВНИ РЪКОПИСИ

Деветокласници от Първа частна математическа гимназия в София бяха гости на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Учениците разгледаха сградата и присъстваха на лекция, посветена на ръкописна традиция. Имаха възможност да се докоснат до уникални документи от Средновековието и да се запознаят с технологията за изработване на книги – от хартията до богато украсената корица.

0

Фотограф: Иван Добромиров

2017-05-09T09:57:18+03:0028.04.2017|Събития|

СМЯХ И СПОМЕНИ ОТ АРТИСТИ СЪС СРЕБРО В КОСИТЕ

Какво свързва театрални ветерани като Емилия Цанкова и Никола Петков, председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и министър Рашко Младенов с младия писател Димитър Калбуров и издателите от “Пощенска кутия за приказки” Гергана Турийска и Ясен Козев? Свързва ги представянето на книгата “Артисти със сребро в косите”, което събра снощи ценители на словото в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Поздрав към тях отправи директорът доц. д-р Красимира Александрова, а след това част от театралите забавляваха зрителите със своите лични истории през дългите години, посветени на театъра и киното.

„Поканен съм тук не като министър, а за да прочета един прекрасен текст на Валентин Ганев и малко да вляза в професията си”, пошегува се Рашко Младенов. А след това разсмя всички с няколко спомена на “актьора с контрабаса”, който по същото време имаше представление. Извън сценария министърът театрал разказа и личната си история за първото заснемане на видеофилм у нас в зората на 80-те години. Тъй като видеомагнитофонът по онова време бил огромен, а снимките се случвали в лека кола, Младенов трябвало сам да шофира, да си казва репликите и от време на време да се обръща към задната седалка и сам да пуска/включва апаратурата. Случката ще бъде включена в продължението на “Артисти със сребро в косите”.

“Енергичното старче”, както се самоиронизира режисьорът Никола Петков, пък направи приказна импровизация за създаването на артистичното издание, в която герои бяха и… библиотекарките. Той и Емилия Цанкова са съставители на томчето, в което откриваме текстове на Жоржета Чакърова, Емилия Радева, Гинка Станчева, Юлия Огнянова, Меглена Караламбова, Мария Стефанова Вели Чаушев, Ицко Финци, Димитър Стефанов, Иван Налбантов, Валентин Ганев, Христо Домусчиев, Георги Велчовски, Леон Даниел, проф. Любомир Тенев и др. Редактори са Корнелия Божанова и Елена Илиева.

“Докато четях тези текстове в сборника, през цялото време мислех за моите студенти първокурсници от НАТФИЗ. И си пожелах този сборник да стигне до тях. Защото той е особен учебник, справочник за всичко, което артистът може да преживее в театъра, превърнало живота му наистина в пълноценен”, е оценката на консултанта проф. Владко Мурдаров. Част от авторите на “Артисти със сребро в косите” снощи бяха гости на премиерата в НБКМ.

Текст: Виолета Цветкова

0

Фотограф: Иван Добромиров

2017-04-27T14:21:43+03:0027.04.2017|Събития|

ДОЦ. ДОБРИНКА РАЙНОВА ПРЕДСТАВИ СИСТЕМА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА АЗБУКАТА И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Мултимедийният проект на доц. дфн Добринка Райнова за изучаване на азбуката и българския език бе представен снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Разработената от авторката система е плод на дългогодишен труд в тази област. Целта е да се дава възможност на децата по най-лесния начин да усвояват нови знания за буквите и родния език.

Проектът е разработен в два модула и представлява система за начално ограмотяване. Първият модул е „Малките математици” – с помощта на приказки и карти за игра децата могат да научат десетичната система, както и да развият пространно мислене за форма и числа.

Вторият модул е озаглавен „Лесно пиша и чета с шарените кубчета”. Това е метод, който позволява на децата да развиват и обоготяват лингвистичния си опит още в най-ранна възраст. С него те придобиват умения да разпознават буквите, да ги свързват в сричкова система и с лекота се учат да четат.

Обучението под формата на игра създава интерес сред децата и те възприемат знанията, без да е необходимо да полагат извънредни усилия. А магията на приказките ги води към опознаване на света.

Доц. дфн Добринка Райнова е дългогодишен университетски преподавател и творческа личност с разностранни интереси. Пише стихове, рисува, изкушава се от журналистика и обществена дейност. От 2009 г. е член-кореспондент на Международната академия по българознание, иновации и култура. Разработената от нея образователна система е публикувана в книга благодарение на издателство “Атеа”.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-04-27T09:22:16+03:0026.04.2017|Събития|

Курс за прилагането на УДК в класификационната и каталожната практика на библиотеките

Курсът за прилагането на Универсална десетична класификация в класификационната и каталожната практика на библиотеките се провежда по график и при голям интерес от страна на колегите. Разискват се основните промени в новата УДК и тяхното практическо приложение. В тази връзка Националната библиотека ще посочи e-mail за въпроси, предложения и коментари по въвеждането на УДК, които ще бъдат публикувани на специално място в официалната страница на библиотеката.

Допълнителна информация

График

Фотограф: Иван Добромиров

2017-04-26T08:37:29+03:0025.04.2017|Събития|

МЕСЕЧНА ПРОВЕРКА НА ФОНДОВЕ

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
ПОРАДИ МЕСЕЧНА ПРОВЕРКА НА ФОНДОВЕТЕ НА 25 АПРИЛ 2017 г., ВТОРНИК, НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА РАБОТИ С ЧИТАТЕЛИ.

ИЗВИНЕТЕ НИ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА НБКМ

2017-04-24T16:22:06+03:0024.04.2017|Новини|

ЛИТЕРАТУРНИЯТ САЛОН “ЕВГЕНИЯ МАРС” ПОСРЕЩНА 20-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Точно две десетилетия закръгли Дамският литературен салон „Евгения Марс” – рожденият ден бе подобаващо отпразнуван в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изкушени от писането интелектуалки се събраха и четоха свои стихове и разкази.

“Дамският литературен салон „Евгения Марс” дължи създаването си на една изключителна личност Делка Димитрова, дългогодишен редактор в литературния отдел на Радио София, изкуствовед и белетрист – разказва председателката на салона Божидара Цекова. – Преди 20 години тя е завладяна от мисълта да възобнови традицията на салоните от първата половина на ХХ век. Шест дами прегърнахме идеята, положихме началото през февруари 1996 г.  и вече две десетилетия тази малка формация от поетеси, белетристки, журналистки и пишещи актриси е оазис на духовност, на памет и творчество.”

Името на салона идва съвсем естествено, тъй като Лиляна Елмазова, снаха на Евгения Марс и жива връзка с миналото, е една от тях. Нещо повече – до скоро те провеждат сбирките си в нейния дом, запазен в елегантния вид, в който е бил през 30-те години на ХХ век, когато всеки четвъртък Евгения е събирала духовния елит на столицата. Там продължава да витае споменът за Иван Вазов, Димитър Шишманов, Стоян Михайловски, Цанко Церковски, маестро Атанасов, актьорите Адриана Будевска, Сава Огнянов и др.

“За съжаление, Делка Димитрова ни напусна и от 2004-а аз поех ръководството на салона – допълва Божидара Цекова. – През тези двадесет години издадохме десет алманаха „Капчуци на надеждата” и антологията „Ангели над покрива”, в която участват изтъкнати писатели, есеисти и богослови като Димитър Коруджиев, Калин Янакиев, Деян Енев и др. Личното творчество на дамите от салона надхвърля сто книги: романи, сборници с новели и разкази, стихосбирки, есета, хайку и редовно участие в периодичния печат. През годините на творчество израствахме като автори и самите ние.”

Сред дамите в литературния салон са Ангелина Дичева, Божидара Цекова, Ана Боянова, Крася Титянова, Катя Зографова, Кръстина Филипова, Ирина Александрова, Мара Чапанова, Мариана Кирова, Красимира Казанджиева, Радост Рачева, Александра Ивойлова, Анна-Мария Гюзелева, Надина Радева – всяка от тях е член на професионална организация на писатели, журналисти или преводачи.

“Гордеем се с множество награди от български и международни конкурси, включително в Анкона, Италия, и в Париж. Първенството държи Крася Титянова”, обобщава Цекова.

Особено ценна за салона е оценката на Министерството на културата, което присъжда сребърни отличия за принос в развитието на културата на Кръстена Филипова, Божидара Цекова и Ирина Александрова. Всички дами, последователки на Евгения Марс, често си припомнят нейте думи: „Задачата на българските писателки е да укрепват националното чувство у народа и да облагородяват душите; чрез поетични образи да действат за установяване на естетически вкус и обогатяване идейния свят на българина.” Но и допълват: “Ние сме си поставили и други задачи: опазване чистотата и красотата на словото и възкресяване паметта за големи творци като Мара Белчева, Яна Язова, Евгения Марс, Магда Петканова и др. По този начин ставаме мост между минало и настояще.”

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-04-24T15:49:49+03:0024.04.2017|Събития|