СЪЮЗЪТ НА ПЕЧАТАРИТЕ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ В НБКМ

Двете си годишни награди връчи снощи Съюзът на печатарската индустрия в България на традиционна церемония в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). За Печатар на годината бе обявен Венцислав Бичаков, управител на печатница “Алианс принт”, а призът за Търговец на годината отиде при Елка и Валентин Младенови, управители на “Принт лукс”. Отличниците получиха статуетка, миниреплика на оригиналната Гутенбегова преса, която се пази в музея на Йохан Гутенберг в Берлин.

Наградите на Съюза на печатарската индустрия в България бяха присъдени за 12-и път. Поздрав към специалистите в бранша отправиха зам.-директорът на НБКМ, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и Петър Кънев, председател на икономическата комисия в 44-ото Народно събрание и почетен председател на Съюза на печатарската индустрия.

Специално за събитието експерти от НБКМ подготвиха експозиция със средновековни издания. Гостите видяха “Четвероевангелие” (Търговище, 1512) на свещеноинок Макарий, което според експертите е в основата на печатарската традиция у нас, и “Абагар” (1651) на Филип Станиславов – първата печатна книга с новобългарски езикови елементи. Особен интерес предизвикаха “Часословец” (1566) – първата кига на първия български печатар Яков Крайков, отпечатана в наетата от него славянска печатница във Венеция, и последвалата я “Псалтир с последование” (1569). Гост на церемонията бе авторката на романа “Печатарят” Силвия Томова, която успя да върне спомена за незаслужено забравеното дело на Крайков.

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-05-31T13:00:14+03:0031.05.2017|Събития|

САНИТАРЕН ДЕН

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ

НА 30  МАЙ  (ВТОРНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2017-05-29T12:38:25+03:0029.05.2017|Новини|

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ И ХИЛЯДИ ГРАЖДАНИ НА ГОСТИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ЗА 24 МАЙ

Президентът на Република България – г-н Румен Радев, бе гост на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Веднага след официалната церемония пред паметника на светите братя, организирана от Столичната община, държавният глава се срещна с директора доц. д-р Красимира Александрова. Тя бе негов гид при разглеждането на изложбата “Книги, посоки, публики”, открита на 11 май по повод патронния празник на НБКМ.

Вратите на Библиотеката останаха отворени в продължение на три часа за свободно посещение на граждани. Впечатлявяща беше гледката на няколко хиляди души, които заедно със своите деца чакаха търпеливо на опашка под дъжда, за да разгледат сградата и част от нейните богатства.

И млади, и възрастни се снимаха пред паната, разказващи за някои от най-ценните ръкописи и старопечатни книги, съхранявани във фондовете, както и пред витрините с ценни средновековни оригинали. Разгледаха и най-новите чуждестранни издания, обогатили колекциите ни през последните месеци, както и капсулата на времето, пазеща есета на хора на различна възраст с техните представи за света след 50 години. Много от посетителите останаха и за прожекцията на документалния филм “Пътят на буквите” на режисьорката Ралица Димитрова.

IMG_0655

2017-05-25T14:09:38+03:0025.05.2017|Събития|

НОЖЧЕТО НА ЛЕВСКИ Е ПОКАЗАНО С ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” В ГАБРОВО

Личното ножче на Апостола на свободата, което се съхранява в Регионалния исторически музей – Габрово, е експонирано заедно с пътуващата изложба „Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Тя се организира от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и в момента има спирка в старопланинския град със съдействието на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов”.

Експозицията бе открита доц. д-р Румен Ковачев от отдел „Ориенталски сбирки” на НБКМ. В нея са представени експонати от личния архив на Дякона и фотодокументална част от неговото наследство. До края на юни “Посветен на отечеството” ще гостува и в Монтана и Велико Търново.

Levski-Gabrovo-IMG_5966

ДИПЛОМАТИ РЕЦИТИРАТ “РОДНА РЕЧ” И “ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ” В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Пространства във и пред Националната библиотека се превърнаха в снимачна площадка за специалния видеоклип с участието на дипломати от посолството на Република Полша в София. Верни на традицията, която поставиха през 2016-а с четене на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър” като поздрав към всички българи за националния празник 3 март, в края на април Н.Пр. Кшищоф Краевски (в центъра на снимката), директорът на Полския институт Ярослав Годун, техните семейства и още представители на дипломатическата мисия избраха емблематични места в София, за да рецитират стихове на наши класици.

Дълго пазената тайна вече е разкрита и минифилмът вече може да се види в YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=WI7nvI8zpL4), както и в профилите на Полския институт в София във Фейсбук и Туитър. Зрителите ще бъдат наистина изненадани, тъй като всички участници са облечени в български народни носии и с истински респект рецитират “Родна реч” от Ран Босилек, “Върви, народе възродени” от Стоян Михайловски, “Татковина” от Петко Славейков, “Българският език” от Иван Вазов, “Родина” от П.К. Яворов и откъси от Паисиевата “История славянобългарска”.

“24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители – светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисионерска дейност в края на ІХ в. има голямо значение за възникването и развитието на славянската писменост. Именно братята Кирил и Методий са автори на най-старата славянска азбука – глаголицата. Името на Кирил носи азбуката, която се използва и днес – кирилицата. През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ обяви братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа”, отбелязват в своя публикация организаторите от Полския институт.

Идеята на полските дипломати бе подета и от колегите им от посолството на САЩ у нас. Техният клип, който от няколко дни печели многобройни почитатели в сайта на дипломатическата мисия и в YouTube (https://bg.usembassy.gov/bg/), бе заснет в началото на май пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека като съвместен проект със Сдружение „Азбукари”. Н. Пр. посланик Ерик Рубин (на снимката) и още петима представители на дипломатическата мисия четат пред камерата куплети от химна „Върви, народе възродени”. Клипът се излъчва и по Нова тв, а идеята на кампанията е да се популяризира любимата българска песен по света.

“Българи у нас и по света, имаме прекрасен и вълнуващ повод за радост и гордост – коментират от Сдружение “Азбукари”. – За първи път в съвременната ни история, посолството на една велика сила участва в съвместна инициатива, посветена на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Посолството на САЩ в София оценява, че българската писменост има огромна добавена стойност към културната еволюция на Европа. А химнът на този прекрасен и най-български празник е песента “Върви, народе възродени” по стиховете на Стоян Михайловски и музиката на Панайот Пипков.”

Благодарим на полските и американските дипломати за поздрава и прекрасното отношение към българската просвета и култура. Честит 24 май на всички радетели за опазването на българското слово!

Текст: Виолета Цветкова

diplomati-Polska

 

poslanikUSA

 

Снимките са предоставени от посолствата на Република Полша и САЩ в София

2017-05-23T15:48:51+03:0023.05.2017|Събития|

ПЪРВОЛАЦИ ОТ ВРАЦА ПОЛУЧИХА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ГРАМОТНОСТ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

110 деца от четирите първи класа на НУ “Св. Софроний Врачански” във Враца бяха специални гости на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Книжната съкровищница на България бе избрана от техните преподаватели за място, където да получат своите грамоти, че вече могат свободно да четат и пишат, в навечерието на 24 май – Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Първолаците се запознаха с читалните в НБКМ, разгледаха къта на Пенчо Славейков и портретите на основателите и директорите на Библиотеката и показаха своите знания за българските възрожденци и детската литература. Зам.-директорът д-р Марчела Борисова им пожела на добър час по пътя на знанието.

001

2017-05-18T12:48:51+03:0018.05.2017|Събития|

„БОЛКАТА ОТЛЯВО” НЕ ОТМИНАВА, ИЛИ ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР С МАРГАРИТА ПЕТКОВА

…Отведи ме оттук!

Отведи ме, за Бога, по дявола!

Трябва място такова да има – за двама ни.

Все едно е къде и каква е цената.

Отведи ме оттук! –

С чиста съвест продавам душата си!

 

Тя пише за нещата от живота, такива, каквито са. Животът й не е равен, даже „всеки удар на сърцето й е стръмен”, а прямотата, точния език и иронията  й,  някои определят като скандалност.

Умее да превръща болката си в красота, а в основата на живота й, на чисто човешките й проблеми е…  любовта.

Кратките и лесните любови не й приличат, а за дългите – няма време!
„Женствено пеят нейните токчета” по  еднопосочния й път… Дивата къпина, която „умее до кръв да наранява”, още живее в нея, а „болката отляво” май няма да заглъхне. Едно е сигурно – че „и  след 100 години,  принцесата в нея пак ще се събуди”!

МАРГАРИТА ПЕТКОВА! Най-смелата и най-чувствена българска любовна поетеса. Нежна, но и непокорна – с ясно изградена житейска и гражданска позиция.

Първата ѝ книга „Дива къпина“ излиза през 1983 г. Толкова млада, тя не само е забелязана от творческите среди, но е и оценена.От 1984 г. започват  наградите. Национални отличия за цялостен принос – на името на Цветан Спасов, Христо Ботев, Димчо Дебелянов, „Изворът на белоногата”, „Златната амфора”… И така до  2011 г.,  когато печели официален почетен статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на културата и значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура от Съвета на европейската и научна общност.

Поет, преводач, публицист. Автор на стиховете за повече от 200 песни от българската попмузика в изпълнение на най-популярните ни певци. Един от тях гостува на поетичната вечер в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – композиторът,  поетът с китара Асен Масларски, дал живот на популярни песни по обичани стихотворения на съвременни поети, сред които и самата Маргарита Петкова.

Поетесата остана приятно изненадана от библиографската справка, специално изработена за нея от отдел „Библиографско-информационно обслужване.МЗ” на НБКМ. Сърдечно благодари и за красивия букет от името на доц. д-р Александрова – директор на Националната библиотека. А в книгата „Болката отляво”, която ни подари  написа:

„На клуб „Писмена” – дойдох, видях, ЩЕ СЕ ВЪРНА!

16 май 2017. С уважение: Маргарита Петкова”

Текст: Стефка Рангелова

003

Отзвук в някои медии:

afish.bg

SofiaArsNet

Фотограф: Стефан Рангелов

2017-05-18T12:33:20+03:0017.05.2017|Клуб "Писмена", Събития|