Новото издание на Таблицата за десетична класификация

Националната библиотека “ Св. св. Кирил и Методий“  уведомява желаещите да закупят новото издание на Таблицата за десетична класификация, че в момента има налични бройки.

За информация и поръчка: d.kerefeyska@nationallibrary.bg

 

2017-07-31T09:54:07+03:0028.07.2017|Новини|

СПЕЦИАЛИСТИ ПО ОСМАНСКА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ИСТОРИЯ ПОСЕТИХА НБКМ

  Десетки участници в провеждащия се в момента в София ХІV Международен конгрес за османска социална и икономическа история посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Културният институт е съорганизатор на събитието, което се провежда от 24 до 27 юли 2017 г. в СУ “Св. Климент Орхидски”.

     Доц. Любомир Георгиев приветства гостите, а архивистите Севдийе Али и д-р Анка Стоилова запознаха представителите на 21 страни от цял свят с част от историята и колекциите на Ориенталския отдел в НБКМ. Османистите се запознаха с подготвената презентация за сбирките, както и с две миниекспозиции с ценни средновековни ръкописи и книги.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2017-07-27T17:47:42+03:0027.07.2017|Събития|

От 1 до 31 август 2017 г. Националната библиотека „Св. св.Кирил и Методий“ няма да работи с читатели

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ ЕЖЕГОДНА ПРОВЕРКА НА ФОНДОВЕТЕ

ОТ 1 ДО 31 АВГУСТ 2017 г.

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

 НЯМА ДА  РАБОТИ С ЧИТАТЕЛИ

 
 
 

DEAR LIBRARY MEMBERS,

 WE WOULD LIKE TO INFORM YOU, THAT DUE TO ANNUAL

VERIFICATION OF THE LIBRARY FUNDS, ADMISSION TO

THE „ST. ST. CYRIL AND METHODIUS“ NATIONAL

LIBRARY WILL NOT BE ALLOWED

FROM 1ST TO 31ST AUGUST 2017

2017-07-31T09:54:37+03:0026.07.2017|Новини|

ЛЕВСКИ СЪБРА ХИЛЯДИ ХОРА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Кой казва, че българите не тачат националните си светини и герои; че не знаят корените си и не зачитат историята си; че младите не се интересуват от миналото ни и че родителите не учат децата си на родолюбие? Не е вярно, българите само учат, знаят и зачитат, а и обичат завещаното от светлите умове на България. Доказа го интересът на хилядите посетители в Деня на отворените врати, обявен от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). На 16 юли, неделя, в продължение на пет часа не спря потокът от хора, които дойдоха, за да се поклонят пред паметта на Васил Левски в навечерието на 180-годишнината от неговото рождение.

От 2-3-годишни деца върху раменете на своите татковци до дами и господа на завидна възраст – всички чакаха търпеливо на опашка пред витрината, в която бе изложен личният бележник от последните години на Апостола. Трогателни бяха гледките на плачещи пред светинята възрастни хора и повдигащи се на пръсти малчугани, които искаха да видят и сами да снимат тефтерчето. Изключителен бе и интересът пред екраните, на които се “разлистваше” дигиталната версия на бележника, както и към трите изложби за Левски и неговото дело, разположени в Централното фоайе и Западното крило на НБКМ.

Специални поздравителни адреси за Деня на отворените врати и събитията в Библиотеката изпратиха президентът, премиерът и министърът на културата на Република България. “Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето… Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни”, отбелязва г-н Румен Радев. “Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята република. Всеки досег до него е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред”, пише г-н Бойко Борисов. “Дяконът е виждал бъдещето на страната ни като “демократична репулика”, която е “храм на истината и правата свобода”. Със своята саможертва Левски ни научи, че промяната започва от умовете и сърцата. И ние сме длъжни да помним този урок”, завършва поздрава си г-н Боил Банов.

Сред гостите на събитието бяха писателят акад. Антон Дончев, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет “Васил Левски, учени и представителите на държавни институции.

“Левски е достойнството на България – каза по време на офицалното откриване акд. Антон Дончев, който представи новото издание на биографията Левски, написана от Захарий Стоянов. – Достойнството е гръбнакът на личността и на обществото. Помага ни да стоим с изправени чела… Защо са тръгвали да умират хора като Васил Левски? Заради достойнството. А Левски ни учи какво е човешко достойнство, учи ни какво е човешка личност. Захарий Стоянов пръв обръща очите на българите към Апостола с малката си книжка “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му”. На нас ни изглежда странно, но ако този човек не беше написал тази биография и една статия преди това, Иван Вазов нямаше да се стресне и да създаде “Епопея на забравените” с най-хубавата поема за Дякона… Левски е с нас. Той е клада, която ще продължи да гори, само ако я хвърляме в нея нашите помисли, нашите желания, нашата чистота. Защото Левски казва, че нищо добро не може да бъде направено, ако нямаме чисто сърце и чисти ръце.” След това академикът и автор на “Време разделно” бе обграден от медии и десетки почитатели, които искаха да чуят още от мъдрите му слова и да получат автографи.

По време на официалното откриване директорът доц. д-р Красимира Александрова подчерта усилията и огромното желание, с което екипът на НБКМ и партньорите от Министерството на културата, СУ “Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, НИМ и Националния военноисторически музей работиха за съвместната експозиция “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Благодари и на Христо Михайлов, приятел на Библиотеката, председател на Айкидо общество “Обелиск” и вдъхновител на целия проект за разработване на сайт, дигитализиране на тефтерчето и създаване на негова мобилна версия със свободен достъп през смартфони. Специални благодарности от доц. Александрова получиха реализаторите на проекта, момчетата от частна охранителна фирма, които в продължение на пет часа безвъзмездно охраняваха витрината с оригиналното Тефтерче на Левски, и хилядите посетители в НБКМ, които тихо, без излишно напрежение и видим респект уважиха паметното събитие.

Двете документални експозиции “Посветен на отечеството” и “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили” и изложбата с книги за Левски от различни периоди на литературната ни история ще останат отворени до края на месеца. Дотогава върху монитор във фоайето гостите в НБКМ ще могат да разглеждат и дигиталната версия на личния бележник на Апостола. Всички вече имат достъп до нея в интернет сайта на Националната библиотека.

Текст: Виолета Цветкова

2017-07-17T16:06:00+03:0017.07.2017|Събития|

Делегация от фондация “Крал Абдулазиз” посети Националната библиотека

Група експерти, ръководени от Н.Пр. д-р Фахд бин Абдуллах ал Семмари, историк и действащ генерален секретар на фондация “Крал Абдулазиз”, Саудитска Арабия, бе на посещение в Националтната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) от 10 до 12 юли 2017 г.

На официалната среща архивистите от отдел “Ориенталски сбирки” – гл. ас. д-р Анка Стоилова и Севдийе Али, направиха презентация за ръкописни книги на арабски, османотурски и персийски език. Интерес предизвика и лекцията на Н.Пр. д-р Фахд бин Абдуллах ал Семмари на тема “Кралство Саудитска Арабия – цивилизационно измерение и мост на мира”.

По време на визитата представителите на фондация “Крал Абдулазиз” се срещнаха със зам.-министъра на културата Румен Димитров, посетиха национални музеи и културни забележителности в София.

Снимка: Стефан Рангелов

2017-07-13T15:43:36+03:0013.07.2017|Събития|