Благодарим на доброволците от „Experian България“

За пореден път доброволци от фирмата за информационни и маркетигови услуги „Experian България“ помагаха в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ). Безвъзмезната помощ беше осъществена от 24 момчета и момичета, които се включиха в специфичните за месец август дейности на културния институт.

Обединени в различни по големина групи, те почистиха и дезинфекцираха стелажи и книги от картографските и графични колекциите на отдел „Специални колекции“ и справочни издания от отдел „Библиографско и информационно обслужване”, “Междубиблиотечно заемане“. Най-голямата група (12 души) работи в „Реставрационния център“ на НБКМ и помогна за обезпрашаването на документи от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Ориенталски сбирки“, преминали през обработка в камера по метода „Аноксия“.

Помощ беше оказана и от разпределени в три групи момчета доброволци. Първата участва в преместването на част от основния фонд на НБКМ, втората помогна на служители от направление „Стопански дейности“ , а третата се включи в зареждането и подреждането на библиотечни материли в камерата по метода „Аноксия“, чието пускане предстои в близките дни.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отново изказва своята благодарност за помощта на младите доброволци от фирма „Experian България“.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-08-28T14:28:13+03:0028.08.2017|Събития|

Експерт на НБКМ в Ореш, Свищовско: ИЗВЕСТНИТЕ ЕКЗЕМПЛЯРИ НА “АБАГАР” ВЕЧЕ СА 18

Нови факти за българския книжовник Филип Станиславов и неговия молитвеник “Абагар” огласи гл. ас. д-р Бояна Минчева, ръководител на отдел „Ръкописи и старопечатни книги” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, на конференция в свищовското село Ореш, посветена на католическия епископ и автор на първото печатно издание с новобългарски езикови елементи. В своя доклад тя предложи различен поглед върху съдържанието и формата на ценния средновековен свитък. Според направените от д-р Минчава проучвания броят на известните досега на науката екземпляри от „Абагар” вече е 18, заедно с новооткритите три.

Друг важен елемент, на който експертът на НБКМ обърна внимание, е шрифтът, използван в книгата: „Шрифтът на „Абагар” е изработен специално, за да отрази графичните особености на кирилицата, употребявана в книжнината на илирийските народи. Напълно латинизиран характер имат инициалите, с които започват отделните статии. Точно тези инициали са изключително интересен елемент. Наблюдава се едно разнообразие в размера (кегела), което не е определено от съдържателен или смислов признак на текста. Не може да се говори за „главни” и „подчинени” текстове, които да са обозначени чрез различни по големина инициали. Размерът се определя от три варианта (височини) във възходящ ред, съответно 5, 8 и 10 мм. При опита за композиране на цялости от инициали с еднакъв размер тези с най-голяма височина образуват акростих – абревиатура КСМТ. КСМТ е шифрованата чрез изпускане на гласни букви дума „късмет”. Тази практика е позната и на българските възрожденски печатари…”

“Абагар” бе представен от д-р Бояна Минчева като важен свързващ елемент в националната ни книжовна традиция. По време на конференцията на 12 август в Ореш, Свищовско, бе припомнено непрекъснатото присъствие на съхранения през столетията еманципиран български дух, осъществил по-късно националното си освобождение – от книгите на първия български печатар Яков Крайков през XVI век, в които думата „български” се появява като идентификатор за народностна принадлежност, през молитвеника на “Филип Станиславов, епископ на Велика България”, до Паисиевата “История славянобългарска” и “Неделник” на Софроний Врачански.

Събитието бе част от тържествата, организирани във връзка с откриването на паметник на епископа в родното му село. В залата на Народно читалище „Филип Станиславов – 1903” доклад изнесе и отец Страхил от Велико Търново.

Текст: Виолета Цветкова

2017-08-17T10:55:37+03:0016.08.2017|Събития|

ИЗЛОЖБАТА “ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО” ГОСТУВА В ХАСКОВО ДО КРАЯ НА АВГУСТ

До края на месеца в Хасково ще може да се разгледа експозицията “Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Създадена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” като пътуваща изложба, сега тя запознава жителите и гостите на града с документални материали за живота и делото на Апостола на свободата.

11-те тематични пана са разположени във фоайето на Регионалната библиотека “Христо Смирненски”, която допълва “Посветен на отечеството” с паралелна изложба на книги, сборници, статии от периодични издания, графики и снимки, представящи живота и делото на Левски. Специалнен акцент е поставен върху пребиваването на Дякона в Хасковския край, включително чрез спомени на съвременници.

Изложбата бе открита от д-р Камелия Божилова от Националната библиотека и от Кирилка Страшникова, директор на РБ “Христо Смирненски”. Сред гостите бяха Добри Беливанов, кмет на община Хасково, библиотечни и музейни експерти, местни жители. 

Досега “Посветен на отечеството” бе представена във Варна, Враца, Силистра, Дулово, Кърджали, Габрово, Монтана, Велико Търново и др. С откриването й в Хасково започва вторият етап от нейното пътуване из страната, което ще продължи през цялата 2017-а, в която честваме 180-годишнината от рождението на Апостола.

 

 

Обезпрашаване през лятото в НБКМ

Лятната ваканция е свързана с редовна профилактика в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. От 1 до 31 август вратите на културния институт са затворени за читатели, но работата в сградата не спира. Екипът излиза в отпуск на смени, а всички, които са тук, извършват традиционното за летния месец обезпрашаване на книгохранилищата и сортиране на библиотечните архиви.

Очакваме читателите отново на 1 септември 2017 г., когато Националната библиотека ще заживее в обичайния си ритъм.

Фотограф: Иван Добромиров

2017-08-08T13:37:11+03:0008.08.2017|Събития|

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ обявява свободна позиция за длъжността „Работник, библиотека“

Основни изисквания за заемане на длъжността:

  1. Образователна степен – Завършено средно образование;
  2. Опит в библиотечната сфера ще се счита за предимство;
  3. Готовност за работа по график;
  4. Технически умения и компютърна грамотност;
  5. Позитивност, отговорност и умения за работа в екип.

Ако това предложение представлява професионален интерес за вас, моля изпратете автобиография на mail- адрес : r.bankov@nationallibrary.bg до 31.08.2017 г.

Вашите данни попадат под специалната закрила по смисъла на ЗЗЛД.

Само одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени на интервю.

2017-08-07T14:31:13+03:0001.08.2017|Новини|