ДУМИ НА КРИКОР АЗАРЯН ВЪХНОВЯВАТ НОВАТА СТИХОСБИРКА НА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА

Преди години, когато режисьорът Крикор Азарян работи по последната си постановка, след дълго мълчание изрича: “Защото е студено.” Така отговаря на репортерски въпрос: “Защо Чехов, защо “Вишнева градина”?” Кратко и изчерпателно за мислещи хора.

Близо десет години по-късно неговата съпруга, поетесата Валентина Радинска, представи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” най-новата си книга “Защото е студено” – вдъхновена и посветена на Азарян.

 

На К. А.

Защото е студено, Господи, защото е студено…
Защото плачат ветровете във скута бял на февруари.
Защото времето отлита, защото между теб и мене
е само тишина и зима… Нататък – здрачът се повтаря.
 
Защото в пустите градини следите ни са заличени…
Защото си подминал всяка сълза, която съм посяла.
Защото страшно съм ранена… Защото всичките значения
на светлината тънат бавно в молитвата ви отмаляла…
 
Защото е за мен вретището, а всички радости са чужди…
И затова по пътя тъмен и хлъзгав – ти бъди до мене!
До мен – тъй дълго необичана, тъй дълго – никому ненужна…
Защото е студено, Господи!… Защото е студено…”
 

Премиерата на книгата събра поети и писатели, приятели и почитатели на Валентина Радинска. “Тя е удивителна жена, изключителна поетеса, за която думи са изричали някои от най-големите ни поети като Валери Петров и Иван Динков – сподели Иван Гранитски, директор на издателство “Захарий Стоянов”. – Радинска извървя четири десетилетия знаменателен творчески път. Много взискателна, тя се отнася с жестока самокритичност към стиховете си. Не бърза да издава книга след книга… Пише поезия на имплозията, а не на експлозията. “Защото е студено” е родена именно така, от взрива, който Валя Радинска е насочила към собствената си душа.”

Поетичната книга бе представена от нейния редактор Николай Милчев. Според него стихосбирката е “учебник по поезия” и четиво, “което лекува страха, лекува паниката”. “Защото е студено” е преживяване, което имах още в ръкопис – допълни поетът Калин Донков. – Това е книга за изпитанията на човешкото сърце и света на любовта. За надеждите му, за полетите, за крушенията. Това се изповядва преживяно и сериозно, което в поезията значи е честно. И проникновено, и красиво. (И топло… “Защото е студено”.)”

Приятелски думи и поздрав към авторката отправи и поетесата Маргарита Петкова. На финала се изви дълга опашка за автографи, а творческата вечер завърши с вино за всички гости.

Валентина Радинска е автор на десет книги със стихове, сред които “Към мен върви човек” (1977), “Нощна книга” (1983), “Не” (1988), “Всичко” (1995), “Употреба на свободата” (2014), “Уроци по мълчание” (2016) и др., на документалния роман “Ние с Коко” (2011, 2014) и на литературно-критическото изследване “Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците” (1997, 2012). Носител е на Националната награда “Мара Белчева” за цялостно поетично творчество (1998), на Голямата награда за изкуство и литература “Добри Чинтулов” и на други престижни отличия. През септември 2017-а бе удостоена с приза за цялостно творчество и принос към българската литература “Изворът на белоногата”.

 

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-15T12:03:59+00:00 15.11.2018|Събития|

ПОСЛАНИЦИТЕ НА АЛБАНИЯ И КОСОВО НА ГОСТИ В БИБЛИОТЕКАТА

Новоназначеният посланик на Албания Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и посланикът на Република Косово Н.Пр. г-н Едон Цана посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Дипломатите разгледаха част от колекцията от издания на албански език, отпечатани в “Мбротъсия” (от алб. “Напредък”), първата албанска печатница в София.

Интересът на двамата посланици към фонда на Националната библиотека е по повод 110-годишнината от първия Конгрес на азбуката, проведен през периода 14 – 22 ноември 1908 г. в Манастир (дн. Битоля). Форумът събира видни местни лингвисти и общественици, както и представители на албанската диаспора. Извършва се цялостна стандартизация на албанския език. Гостите споделиха интересни факти и подчертаха важното историческо значение на София като убежище на албанските имигранти интелектуалци в борбата им за независимост.

Визитата бе продължение на среща, проведена по-рано този месец, между Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. По време на разговора те обсъдиха бъдещо подписване на Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на двете държави, честванията по повод 140-годишнината от основаването на НБКМ, като и проекти за популяризиране на културата и традициите на двете страни.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-15T09:52:24+00:00 15.11.2018|Събития|

КОРЕЙСКИ УЧЕНИ ПОСЕТИХА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Представители на Националния издателски комитет за проучване историята на Корея посетиха НБКМ. Визитата се осъществи със съдействието на доц. д-р Ким Со Йънг, преводач и писател, преподавател в Центъра по кореистика на Софийския университет “Св. Климинт Охридски”.

По време на посещението си в България корейските изследователи посетиха също Централния държавен архив. Поучванията им са насочени към историята на Корея, отразена в българския периодичен печат и литература. Работата на изследователите ще обхване също Унгария и останалите източноевропейски държава.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-13T12:39:32+00:00 13.11.2018|Събития|

БИБЛИОТЕКИТЕ НА ШУМЕН И ТЪРГОВИЩЕ ГОСТУВАТ В НБКМ

Две тематични експозиции гостуват в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” на град Шумен представя изложбата “Българската история в художествено слово и образ”. Тя е разделена на три части: “Оттук започва България: 1335 години от създаването на Българската държава”, “Втора българска държава 1185–1396” и “Възраждането на България”. Богато илюстрирани, 32-те експозиционни табла разказват за знакови личности и събития в националната ни история.

Регионалната библиотека “Петър Стъпов” – Търговище, е озаглавила своята пътуваща изложба “По пътя на свободата”. Върху девет постера са представени ключови за България исторически дати по време на Руско-турската война – от огласяването на Манифеста на император Александър II на 12/24 април 1877 г., през военните действия на Балканите и на територията на Търговищка област, до Освобождението на 3 март 1878 г.

Екипи на регионалните библиотеки в Шумен и Търговище, водени от директорите Росица Добрева и Росица Куцарова, посетиха НБКМ по повод откриването на изложбите. Посетителите могат да ги разгледат в Западното крило на Националната библиотека до 14 ноември 2018 г.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-09T15:22:05+00:00 09.11.2018|Изложби, Събития|

Уважаеми читатели,

East View осигури за Националната библиотека пробен достъп от 6 ноември до 20 ноември 2018 г. до една от техните пълнотекстови бази данни на периодични издания, а именно тази на вестник „Правда”. Руският ежедневник повече от 70 години е водещо издание, а материалите, публикувани на неговите страници са в основата на всяко изследване по съветска история. Наред с графичното изображение във формат PDF, електронната версия на архива (1912 -2017) съдържа речник, което позволява не само преглеждането на вестника по броеве, но и търсенето по ключова дума с осветляване на резултата от търсенето.

Достъпът се осъществява само на място в Националната библиотека през сайта й –  от падащото меню се избират последователно Каталози и ресурси, Бази данни и накрая East View.

2018-11-09T10:14:39+00:00 08.11.2018|Новини|

ПОЕТЕСАТА ТАНЯ СИМЕОНОВА РИСУВА ЛЮБОВ

„Удавени във лунната тъга,
заспиват уморени днес боите.
В палитрата будува любовта
и в спомените морна нежност вплита…”

Таня Симеонова
 

В ноемврийското издание на Клуб „Писмена” на Националната библиотека  този път съпреживяхме впечатления и емоции от две нови книги и един 50-годишен юбилей.

В главната роля се изяви Таня Симеонова със стихотворните си творби, обединени от атрактивните заглавия „Рисувам любов” и „Приказки за добър ден”.

Таня „успява да посява щастливо зрънце” в душите на тези, които я срещат и четат, нищо че в нейната собствена  „ понякога вали”, друг път „е зима” . Същата тази душа, често „с разбити колене”, се носи с криле на пеперуда.

Таня умее да прегръща радостта и да се „облича в обич”.”Бодлива” и забързана, тя винаги очаква на прага си Любовта и й пише приказки за „Добър ден”. А „не е ли влюбена, ще остарее!”– признава си тя.

Поезията й бе представена от друга лирична дама –  поетесата  и писател Ники Комедвенска, която е редактор  и на двете  книги, издадени с логото на „Астарта”.

Любовните песни на оперната певица Албена Димитрова, отправени като поздрав и към юбилярката, и към публиката разбира се, вляха допълнителна емоция и заряд на вечерта.

 

Текст:  Стефка Рангелова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-07T12:58:33+00:00 07.11.2018|Клуб "Писмена", Събития|

Този сайт използва бисквитки, за да направят употребата му по-удобна, по-приятна и по-сигурна. Чрез посещението си, вие се съгласявате с използването на бисквитки.