ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕБЛИДА ПОСЕТИХА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Дванадесет членове на ЕБЛИДА – Европейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации, посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. С помощта на експертите гл. ас. Бояна Минчева, Мария Кършийска, доц. Любомир Георгиев и зам.-директорите доц. Антоанета Тотоманова и д-р Марчела Борисова гостите се запознаха със сградата и колекциите на институцията, с инсталираната наскоро камера за обезпаразитяване на документи по системата “Аноксия”, както и с пътуващата експозиция “Книги, посоки, публики”.

Представителите на ЕБЛИДА бяха в София по повод провеждането на Кръгла маса на тема “Авторско право и библиотеките”. По време на форума бе приета декларация, озаглавена “Европа има нужда от своите библиотеки”, в която се казва:

Европейските правителства и институции трябва да включат културата в следващата Многогодишна финансова рамка, като по този начин гарантират, че опазването и популяризирането на документалното културно наследство в аналогов и цифров формат ще бъде подкрепено в необходимата степен чрез бюджета и законодателството на всяка страна.

(…) Европа трябва да извърши адекватна на съвременното развитие реформа в авторското право, която подкрепя учещите, създателите и иноваторите на бъдещето, а не негативните пазарни механизми на миналото.

(…) Европа трябва да оцени потенциала на библиотеките като обучителни центрове за умения, особено в областта на цифровата, медийната и информационната грамотност и да осигури тяхното пълноценно и ефективно участие в европейските инициативи за социално и регионално развитие.”

2018-02-28T15:34:11+03:0028.02.2018|Събития|

ИЗЛЕЗЕ БРОЙ 1/2018 НА СП. “БИБЛИОТЕКА”

Първият брой на сп. “Библиотека” за тази година вече е факт. В него са поместени специализирани текстове като “120 години Закон за задължителното депозиране в България” от Антоанета Тотоманова и Красимира Александрова, “Изпълнение и прилагане на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения за периода 2012–2017 г. Преглед и анализ” от Цецка Янакиева-Иванова и Ефросина Ангелова-Пенкова, “Книги под печат и издатели в системата ISBN за 2017 г. Статистически анализ по данни от Националния регистър на издаваните книги в България” от Радослава Стефанова, Валидирането на знания и умения в областта на културното наследство като предпоставка за приобщаване” от Милена Колева-Звънчарова и “България и Индия в книги и архивни документи от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от Любомир Георгиев, както и библиографски справки, подготвени от Величка Шардина.

В изданието са публикувани и статии, свързани със събития от културия афиш на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, като “Сeмиозис на Умберто Еко. Нишката на Ариадна и личността в лабиринта на информацията: Кадастър на универсалното знание” от Александра Куманова, “Изложбата „Европа в старите карти” от дарениeто на инж. Любен Божков” от Юлия Карадачка и “Срещи с Людмила Филипова и с Мадлен Алгафари” от Стефка Рангелова.

Интерес представляват и статиите “По следите на 205-те номерирани екземпляра” от Петър Величков по повод 150 г. от рождението на Мара Белчева, “Двете съпруги на писателя Петко Росен” от Соня Кехлибарева и “Неизвестен вестник, редактиран от проф. Анастас Иширков” от Пело Михайлов, посветена на 150-годишнината от рождението на първия български географ.

Крайният срок за абониране за шестте книжки на сп. “Библиотека” за тази година е 30 март 2018 г.

2018-02-27T11:59:17+03:0027.02.2018|Събития|

Съобщение

 

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ

НА 26  ФЕВРУАРИ  (ПОНЕДЕЛНИК)

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ

2018-02-23T17:39:41+03:0023.02.2018|Новини|

ПОЧИНА ПРОФ. РАДКА КОЛЕВА, ДИРЕКТОР НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“ – ПЛОВДИВ

 

Дългогодишният директор на пловдивската Народна библиотека “Иван Вазав” – проф. Радка Колева, почина на 75-годишна възраст. Отиде си уважаван специалист и общественик, чийто професионален и творчески път бе свързан и с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

Радка Колева е родена на 26 септември 1943 г. в с.Чехларе, Пловдивска област. Завършва висше образование в Института по културата в Ленинград (днес Санктпетербургски държавен университет по култура и изкуство). Професионалният й път в Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив започва в отдел „Обслужване”, а по-късно работи в Справочно-библиографския и информационен отдел. През 1976 г. специализира в Националната библиотека на Франция. Проучва опита на водещи библиотеки в Чехия, Германия, Полша, Унгария, Великобритания и Италия и го прилага в България.

От 1978 г. Радка Колева е заместник-директор, а от 1988 г. – директор на Народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив и успява да я утвърди като водеща културна институция не само в града, но и в цялата страна. Колегите й я помнят и като съвестен изследовател и научен работник в сферата на библиотекознанието, книгознанието и разкриването на книжовно-документалното наследство на НБ “Иван Вазов”. Тя защитава докторска дисертация през 1985 г. През 1989 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник” II степен. Преподава във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където през 2008 г. става професор.

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” се превръща в „дом” за творческа реализация и изяви на Радка Колева. Повече от 30 години тя е активен участник в работата на Научната секция по библиографознание на институцията, несменяем член е на нейния Научен съвет и на Съвета на директорите на големите научни библиотеки (през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век). Своите възгледи за „важността и близостта на двата културни института, които са вървели винаги заедно през годините – от  тяхното създаване, та до днес”, проф. Колева поднася като своеобразен поздрав за колегите си от столицата в статията „Основополагащи документи за народните библиотеки в София и Пловдив” (2005) по повод 125-годишнината на НБКМ.

Обвързаността на Радка Колева с Националната библиотека може да се проследи и чрез изразената подкрепа за редица български и международни проекти и програми, в които най-активно участва и НБ „Иван Вазов” – „Национална автоматизирана библиотечно-информационна мрежа” (НАБИМ); „Национална програма за опазване на библиотечните фондове” с цел разширяване на достъпа до тях, „Шанс за българските библиотеки”, проекти свързани с дигитализацията на уникални библиотечни колекции и др., както и в проекта за съвместно участие на осем български библиотеки в интегрираната библиотечно-информационна система COBISS.

Проф. Колева е удостоена с редица престижни награди и отличия, сред които орден „Св. св. Кирил и Методий” I степен (1985), Юбилеен възпоменателен знак „110 години от Съединението на България (1995), почетното звание „Следовник на народните будители” (2002) и др. През 2003 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Поклонението пред тленните останки на проф. Радка Колева ще се състои от 11:00 до 13:00 ч. на 25 февруари (неделя) 2018 г. Ръководството и екипът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” изразява искрени съболезнования към нейните близки и колегите от НБ “Иван Вазов”.

Поклон пред светлата й памет!

2018-02-23T17:25:53+03:0023.02.2018|Събития|

1 март, Централно фоайе, 13:30 часа – откриване на изложбата “Зората на свободата” (дигитализирани архивни документи, гравюри, географски карти, книги и фотографии от фонда на НБКМ), посветена на Националния празник на Република България, 3 март

2018-03-01T20:00:42+03:0020.02.2018|Архив "Предстоящи..."|

6 март, Централно фоайе, 18:00 часа – Клуб “Писмена” представя новата книга на поета Георги Константинов “Миг като вечност” (съвместно с ИК “Хермес”)

В антологията “Миг като вечност” са включени най-добрите 100 стихотворения за любовта, написани от поета Георги Константинов.
Премиера – в навечерието на Международния ден на жената, в Клуб “Писмена” на Националната библиотека!
Входът е свободен. Очакваме ви в 18:00 часа на 6 март 2018 г.!

МИГ КАТО ВЕЧНОСТ

Още преди да те срещна в живота си –
теб съм обичал.
В древни гравюри и улични фотоси,
в звездна поличба,
в шумни площади и празни понятия,
в цирков спектакъл,
по телевизия, по телепатия –
теб аз съм чакал.
Колко години без шум са сближавали
двата маршрута?
Колко причини в света са създавали
тази минута! –
Нежният сблъсък на влюбени атоми.
Вик на вселени.
Още преди да започне съдбата ми –
ти си до мене.
 
Ти ме издигаш по стръмните пътища.
Ти ме възпираш.
Мойте кошмари и приказни сънища
ти режисираш.
Двама се лутаме в болка и истина,
в гняв и сърдечност.
Тази любов е в безкрая единствена.
Миг като вечност.

 

2018-03-06T18:00:01+03:0020.02.2018|Архив "Предстоящи..."|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТИ ЗА ЛЕВСКИ В БЛАГОЕВГРАД

Автентични документи от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) за живота и дейността на Васил Левски бяха подредени в Регионалния исторически музей в Благоевград по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола. Иложбата от 11 табла под наслов “Посветен на Отечеството” беше представена от Александър Мошев, архивист в Българския исторически архив на НБКМ, и открита със слово на Елена Чалгънова, уредник в музея.

Ученици от трети клас в местното V СУ „Георги Измирлиев” рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Левски”. На събитието присъстваха Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава, ученици от XI училище „Христо Ботев” в Благоевград, директори на културни институции, туристи от Македония и множество граждани.