Санитарен ден

 

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

26  МАРТ  (ПОНЕДЕЛНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-03-22T17:40:10+00:00 22.03.2018|Новини|

АКТЬОРЪТ ИВАН МИТЕВ СЪБРА ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР В КНИГА

“Театърът, наречен “Надежда” е озаглавил своя 600-страничен изследователски труд актьорът Иван Митев. Книгата, събрала историята на Великотърновския театър, е посветена на 120-годишнината от рождението на легендарния Константин Кисимов и беше представена официално в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Премиерата е част от съпътстващата програма на тазгодишния Софийски театрален салон и се проведе с подкрепата на Съюза на артистите в България. Сред гостите бяха неговият председател Христо Мутафчиев, Васил Вълчев, директор на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, Мирела Иванова, драматург на Народния театър “Иван Вазов”, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, театрали и ценители на сценичното изкуство.

В продължение на пет години Иван Митев събира, проучва и систематизира фактите и събитията, белязали театралната трупа в старопресторния град. Актьорът изследовател дълго се е ровил и в Държавния архив, където се съхранява голяма част от историята на театъра. В обемния том откриваме спомени и разкази, архивни фотоси и документи, много от които се публикуват за първи път.

В книгата си Иван Митев проследява периода от първите театрални представления в града и създаването на театрална трупа още преди Освобождението до изграждането на днешната сграда на театъра през 1971 г. Разказва за ролята на прочутото търновско читалище „Надежда”, за големи имена в българския театър, за първата специално построена театрална зала у нас и за нейната уникална завеса, сътворена от чешкия художник Ото Хорейши… Идеята на автора е да събере историята на Великотърновския театър в поредица от четири книги. Втората вече е готова – “Хроники от едно театрално столетие (1870-1970)”, фотоалбум в съавторство с Георги Василев. В момента Митев работи по материала за третата и четвъртата книга.

Най-интересните моменти от “Театърът, наречен “Надежда” бяха превърнати в импровизиран спектакъл от нейния автор и колегата му актьор Детелин Кандев. Особено вълнуващи бяха разказите за присъствието на Васил Левски на едно от първите театрални представления във Велико Търново, както и за ролята на Константин Кисимов за утвърждаваето на местната трупата. На финала на вечерта Иван Митев, Детелин Кандев и директора Васил Вълчев получиха като подарък от Националната библиотека дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, изработено за 180-годишнината от рождението на Апостола.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-22T16:56:23+00:00 22.03.2018|Събития|

ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА С НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

Истинско тържество на духа в Националната библиотека в навечерието на Световния ден на поезията (21 март) – скъп гост в поредното издание на Клуб „Писмена” беше големият български поет Недялко Йорданов, а повод за жадуваната среща ни даде новата му книга „67 сутрини”. Тя се появи точно преди месец на книжния пазар с логото на издателство „Милениум”. Съдържа 67 стихотворения, писани от поета на един дъх в 67 ранни утрини, споделени и оценени веднага от далечни и близки фейсбук приятели.

Изключителен, популярен и обичан творец е Недялко Йорданов. Автор на повече от 30 стихосбирки, документални книги, сатирични сборници, книги и пиеси за деца и възрастни, автор на телевизионни постановки и филми. Пиесите му са преведени и поставяни в Русия, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Белгия, Франция, Япония, а гласът му звучи от грамофонни плочи и компактдискове.

Прозвуча и тази вечер. „Някога, някога, толкова някога, колкото девет лета, на някаква уличка...” – запя с носталгия любимият на няколко поколения поет под акомпанимента на Хайгашод Агасян. Искрена и благодарна беше публиката, сред която бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, политиците проф.Огнян Герджиков, доц. Минчо Христов и Александър Томов, журналистът Кин Стоянов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и още много ценители на изящното слово на автора на “Не остарявай, любов” и “Песен за надеждата”.

„За нас е удоволствие и чест, че работим с творец като Недялко Йорданов и че днес имаме достоен партньор в лицето на Националната библиотека”, каза Анелия Узунова, PR на издателство “Милениум”. А на финала на вечерта – автографи, цветя и снимки.

И… глътка вино. С пожелание посланието на големия поет към всички нас “...в килера на душата арестувай Тъгата си… Живей усмихнат… Силен… Ярък!” да се превърне в реалност.

Текст:Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-21T14:59:57+00:00 21.03.2018|Клуб "Писмена", Събития|

КНИГА ЗА ДИПЛОМАТА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ БЕ ПРЕДСТАВЕНА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Монографията на д-р Йордан Желев “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” съвсем очаквано събра в Заседателната зала на Националната библиотека изтъкнати учени от Института за исторически изследвания и Института по балканистика с център по тракология при БАН, архивисти от Държавна агенция „Архиви”, както и хора, които се интересуват от миналото на град Сливен.

Д-р Табаков е известен като автор на „Опит за история на град Сливен” – класически образец за краеведско изследване. Неговата дипломатическа кариера, обществената му дейност, епистоларното и документално му наследство обаче досега не са били предмет на специално изследване. Представената в Библиотеката книга успешно запълва празнината в информацията за краткия, но необичайно съдържателен житейски път на учения.

Монографията “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” е четвърто издание на столичното Народно читалище “Кузман Шапкарев – 2009”. Книгата е посветена на 100-годишнината от кончината на видния бългрски дипломат, юрист международник и един от най-изявените изследователи на регионалната история у нас. Тя съдържа биографичен очерк, библиография и дипломатически документи, пряко свързани с дейността на д-р Табаков.

Авторът – д-р Йордан Желев (историк и началник отдел в Централния държавен архив София на Държавна агенция “Архиви”), акцентира върху кариерата на учения като служител в българските легации в Лондон, Рим, Цариград и в други градове. Николай Поппетров от БАН подчерта в изказването си, че едно от главните достойнства на книгата е изчерпателната биобиблиография. Висока бе и оценката на проф. Николай Жечев за прецизната и задълбочена работа на съставителя на книгата д-р Йордан Желев.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-20T10:57:18+00:00 20.03.2018|Събития|

ТЕАТРАЛ НАПИСА ХУМОРИСТИЧНА ТЕОРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Книгата “Записки по българските истории” от Димо Дешев бе представена пред ценители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Подзаглавието „Хумористична теория за нашия народ” веднага подсказва съдържанието – истината за нас през очите на шегата. Или както казва самият автор, това са „драсканици, писаници и смехории” на тема България и българите през вековете. Пример? Ето един от многото, събрани върху 140 страници текст, илюстриран с карикатури на Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев:

“… за кратко време “тайно и полека” сме построили не една и две, а няколко Българии (…)

Едната България със сигурност ще да е на тия, дето имат – имат пари, имат власт, имат разкош, имат имунитет, имат ни и нас (когато пожелаят).

А Другата е на тези, дето нямат – нямат парно, нямат право, нямат братовчеди, нямат РМД-та, нямат спеставяния от закуските си (ако въобще закусват)!?

Има и Трета България – на тия, дето гледат отстрани, люпят семки и псуват – и едните, и другите, и “себе си дори”!”

Авторът Димо Дешев е театрал. Твърди, че често режисира “смешни пиеси, а понякога сам пише комични текстове, които други режисьори поставят на сцената – в останалото време наблюдава страната и света и дипли разни забавни, иронични и сатирични нещица, които си и записва”. Именно така се ражда книгата „Записки по българските истории”. В послеслова си към нея писателят Емил Андреев казва: “Всичко, писано от Димо Дешев през годините, носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихрания и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак ни остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастност, въпреки безобразията на времето…

“Записки по българските истории” е от каталога на издателство „Захарий Стоянов”, а авторът е сред изявените режисьори от Драматично-кукления театър “Иван Радоев” в Плевен. Затова не бе изненада присъствието на политика Румен Петков и проф. Любомир Халачев, на артистите от трупата Надя Новоселска и Веселин Плачков, придружаван от певицата Мариана Попова, както и на много приятели на Димо Дешев от творческите гилдии.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-19T16:26:18+00:00 19.03.2018|Събития|

УЧЕНИЦИ ОТ 125 СУ “БОЯН ПЕНЕВ” ОСИНОВИХА РЪКОПИС НА СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” днес се включиха в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. Със събраните от тях повече от 1400 лева ще бъде удължен животът на четири ценни книжовни паметника от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”:

  • Поучения и словосказания (първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г.
  • Два екземпляра от първото печатно издание наЦарственик или история българска от 1844 г.
  • Студията “Значението и задачата на нашата етнография” на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.

На кратката церемония присъстваха директорът на училището Венелина Николова, зам.-директорът Деница Вълова и учениците от 8 “а” клас на 125 СУ, от които тръгна идеята за включване в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. На 12 януари 2018 г. те бяха на посещение в Националната библиотека и се запознаха с работата на специалистите в Реставраторското ателие. Впечатлени от досега си със стари ръкописи, учениците решиха да се наредят сред осиновиителите. С дарените от тях средства споменатите по-горе книги ще бъдат реставрирани и съхранени в специално изработени кутии.

Нона Петкова, архивист в отдел “Ръкописи и старопечатни книги” и координатор на “Осинови книга”, запозна гостите с историята и състоянието на четирите книги, както и с развитието на програмата от 2009 г. досега. Доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, благодари на младите осиновители и техните преподаватели за затрогващия жест и подари на училището дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, създадено в Библиотеката по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Всеки от присъстващите осмокласници получи като подарък екземпляр от книгата “20 съвременни български разказвачи” (издание на KPMG в България).

Програмата “Осинови книга в НБКМ” датира от 2009 г. Досега в нея са се включили около 30 лица и институции. Сред осиновените книги са “Борилов синодик” от 14 век, “Втори Слепченски поменик” (1792-1832), “Житие и чудеса на св. Георги” (18-19 век), “История славянобългарска (Царственик; Белочерковски препис, 1843) от Паисий Хилендарски, “Четириевангелие” (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан, 1658 г.) и др.

Освен сумата, предназначена за програмата “Осинови книга”, децата от 125 СУ “Боян Пенев” дариха на НБКМ и издания от личната библиотека на патрона на училището с негови ремарки по страниците. Те също се нуждаят от реставрация, затова следващата стъпка на учениците е да съберат необходимите средства за нея. Жестът на децата е трогателен и вдъхновяващ, безценен пример е не само за техните връстници.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-16T17:25:58+00:00 16.03.2018|Събития|