ИЗЛОЖБА С ХРОМОЛИТОГРАФИИ ОТ ПЛОВДИВСКАТА БИБЛИОТЕКА В НБКМ

16 хромолитографии, притежание на Народната библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, в момента могат да се видят в Западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България, представя моменти от Руско-турската война, пресъздадени по време на бойните действия или след това от руските художници И. Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др.

Експозицията „Оригинални хромолитографии от Руско-турската освободителна война” бе показана първо в Пловдив, а сега започва и пътуването й в страната. Тя включва част от общо 27-те творби, купени на 27 май 1924 г. от частен колекционер за 700 лв. заедно с първото илюстровано списание у нас „Българска илюстрация” и художествено-литературния журнал „Москва”.

Тогава към художествения отдел на Пловдивската народна библиотека и музей е сформирана сбирка от графични и фотографски произведения. В нея са събрани всички гравюри, литографии, щампи и фотографии, които по една или друга причина не са били причислени към специалния отдел за ръкописи и старопечатни книги.

От същата година се води и „особен” регистър за гравюрите, фотографиите, литографиите и пр., според който до края на 1924 г. са налични 482 оригинални художествени произведения, включително интересните хромолитографии от Руско-турската освободителна война. Повечето от тях са издадени още по време на войната (1877 – 1878 г.) с позволението на военната цензура, но има и публикувани през 1880, 1881 и 1882 г.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-30T16:47:55+03:0030.03.2018|Изложби, Събития|

ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ НА ГОСТИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Посланикът на САЩ в София – Н.Пр. Ерик Рубин, беше на гости в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” заедно със своята съпруга Никол Симънс и съветника по обществените въпроси Брайън Стъмлър. Посещението беше приятелски жест и израз на уважение от страна на американските дипломати към една от най-големите и значими културни институции на България.

По време на разговора си с директора доц. д-р Красимира Александрова и служители на НБКМ те се запознаха с историята, сградата и колекциите на Библиотеката. Особено впечатлени останаха от разказа на доц. Елена Узунова от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” за Енинския апостол (XI век) и от досега си с най-стария паметник на кирилица.

Тримата дипломати говорят много добре на български език и предпочетоха разговорът да се води без преводач. Посланик Рубин и съпругата му Никол са тук от 2016 г., обичат да пътуват и вече познават много от забележителностите на България. На раздяла те подариха на НБКМ луксозен албум с архитектурните шедьоври в Чикаго, а доц. Александрова върна жеста с плакет с изображение на светите братя Кирил и Методий, дигитално копие на личния бележник на Васил Левски и календар за 2018 г. със средновековни географски карти от фонда на Библиотеката.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-29T17:24:32+03:0029.03.2018|Събития|

Временен пробен достъп до следните три колекции на ProQuest в Националната библиотека

Уважаеми читатели,

Български информационен консорциум организира временен пробен достъп до следните три колекции на ProQuest:

ABI/INFORM Collection – съдържа около 8 хиляди пълнотекстови списания, дисертации, доклади и данни в областта на икономиката и бизнеса – трудно достъпни регионални пълнотекстови бизнес издания с информация и анализи за местни компании и пазари ; пълнотекстови и анотирани документи с бизнес и финансови данни, тенденции, мениджърски техники, практики и теория, корпоративни стратегии и информация за компании, продукти, водещи фигури в бизнеса.

Arts & Humanities Database – осигурява достъп до 570 списания по антропология, архитектура, изкуство, етнически изследвания, история, културология, лингвистика, литературознание, музика, социология, театър, фотография, философия и други, 510 от тях са с пълен текст.

Social Science Premium Collection – предлага достъп до пълнотекстови и анотирани списания, вестници, дисертации, издания от конференции и доклади в областта на антропологията, библиотечно-информационните науки, криминологията, образованието, лингвистиката, политическите и социални науки, психология, международни отношения и други.

Документите са на различни езици – английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, руски и други.

Достъпът е до 11.04.2018 г. и се осъществява чрез IP мрежата на Националната библиотека от адрес: https://trials.proquest.com/trials/trialSummary.action?view=subject&trialBean.token=FQA9EBIBBN7JZE18OS6P

2018-03-27T13:03:31+03:0027.03.2018|Новини|

Санитарен ден

 

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

26  МАРТ  (ПОНЕДЕЛНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-03-22T17:40:10+03:0022.03.2018|Новини|

АКТЬОРЪТ ИВАН МИТЕВ СЪБРА ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР В КНИГА

“Театърът, наречен “Надежда” е озаглавил своя 600-страничен изследователски труд актьорът Иван Митев. Книгата, събрала историята на Великотърновския театър, е посветена на 120-годишнината от рождението на легендарния Константин Кисимов и беше представена официално в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Премиерата е част от съпътстващата програма на тазгодишния Софийски театрален салон и се проведе с подкрепата на Съюза на артистите в България. Сред гостите бяха неговият председател Христо Мутафчиев, Васил Вълчев, директор на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, Мирела Иванова, драматург на Народния театър “Иван Вазов”, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, театрали и ценители на сценичното изкуство.

В продължение на пет години Иван Митев събира, проучва и систематизира фактите и събитията, белязали театралната трупа в старопресторния град. Актьорът изследовател дълго се е ровил и в Държавния архив, където се съхранява голяма част от историята на театъра. В обемния том откриваме спомени и разкази, архивни фотоси и документи, много от които се публикуват за първи път.

В книгата си Иван Митев проследява периода от първите театрални представления в града и създаването на театрална трупа още преди Освобождението до изграждането на днешната сграда на театъра през 1971 г. Разказва за ролята на прочутото търновско читалище „Надежда”, за големи имена в българския театър, за първата специално построена театрална зала у нас и за нейната уникална завеса, сътворена от чешкия художник Ото Хорейши… Идеята на автора е да събере историята на Великотърновския театър в поредица от четири книги. Втората вече е готова – “Хроники от едно театрално столетие (1870-1970)”, фотоалбум в съавторство с Георги Василев. В момента Митев работи по материала за третата и четвъртата книга.

Най-интересните моменти от “Театърът, наречен “Надежда” бяха превърнати в импровизиран спектакъл от нейния автор и колегата му актьор Детелин Кандев. Особено вълнуващи бяха разказите за присъствието на Васил Левски на едно от първите театрални представления във Велико Търново, както и за ролята на Константин Кисимов за утвърждаваето на местната трупата. На финала на вечерта Иван Митев, Детелин Кандев и директора Васил Вълчев получиха като подарък от Националната библиотека дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, изработено за 180-годишнината от рождението на Апостола.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-22T16:56:23+03:0022.03.2018|Събития|

ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА С НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

Истинско тържество на духа в Националната библиотека в навечерието на Световния ден на поезията (21 март) – скъп гост в поредното издание на Клуб „Писмена” беше големият български поет Недялко Йорданов, а повод за жадуваната среща ни даде новата му книга „67 сутрини”. Тя се появи точно преди месец на книжния пазар с логото на издателство „Милениум”. Съдържа 67 стихотворения, писани от поета на един дъх в 67 ранни утрини, споделени и оценени веднага от далечни и близки фейсбук приятели.

Изключителен, популярен и обичан творец е Недялко Йорданов. Автор на повече от 30 стихосбирки, документални книги, сатирични сборници, книги и пиеси за деца и възрастни, автор на телевизионни постановки и филми. Пиесите му са преведени и поставяни в Русия, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Белгия, Франция, Япония, а гласът му звучи от грамофонни плочи и компактдискове.

Прозвуча и тази вечер. „Някога, някога, толкова някога, колкото девет лета, на някаква уличка...” – запя с носталгия любимият на няколко поколения поет под акомпанимента на Хайгашод Агасян. Искрена и благодарна беше публиката, сред която бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, политиците проф.Огнян Герджиков, доц. Минчо Христов и Александър Томов, журналистът Кин Стоянов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и още много ценители на изящното слово на автора на “Не остарявай, любов” и “Песен за надеждата”.

„За нас е удоволствие и чест, че работим с творец като Недялко Йорданов и че днес имаме достоен партньор в лицето на Националната библиотека”, каза Анелия Узунова, PR на издателство “Милениум”. А на финала на вечерта – автографи, цветя и снимки.

И… глътка вино. С пожелание посланието на големия поет към всички нас “...в килера на душата арестувай Тъгата си… Живей усмихнат… Силен… Ярък!” да се превърне в реалност.

Текст:Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-21T14:59:57+03:0021.03.2018|Клуб "Писмена", Събития|

КНИГА ЗА ДИПЛОМАТА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ БЕ ПРЕДСТАВЕНА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Монографията на д-р Йордан Желев “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” съвсем очаквано събра в Заседателната зала на Националната библиотека изтъкнати учени от Института за исторически изследвания и Института по балканистика с център по тракология при БАН, архивисти от Държавна агенция „Архиви”, както и хора, които се интересуват от миналото на град Сливен.

Д-р Табаков е известен като автор на „Опит за история на град Сливен” – класически образец за краеведско изследване. Неговата дипломатическа кариера, обществената му дейност, епистоларното и документално му наследство обаче досега не са били предмет на специално изследване. Представената в Библиотеката книга успешно запълва празнината в информацията за краткия, но необичайно съдържателен житейски път на учения.

Монографията “Д-р Симеон Табаков (1882-1918). Животопис, творчество, документи” е четвърто издание на столичното Народно читалище “Кузман Шапкарев – 2009”. Книгата е посветена на 100-годишнината от кончината на видния бългрски дипломат, юрист международник и един от най-изявените изследователи на регионалната история у нас. Тя съдържа биографичен очерк, библиография и дипломатически документи, пряко свързани с дейността на д-р Табаков.

Авторът – д-р Йордан Желев (историк и началник отдел в Централния държавен архив София на Държавна агенция “Архиви”), акцентира върху кариерата на учения като служител в българските легации в Лондон, Рим, Цариград и в други градове. Николай Поппетров от БАН подчерта в изказването си, че едно от главните достойнства на книгата е изчерпателната биобиблиография. Висока бе и оценката на проф. Николай Жечев за прецизната и задълбочена работа на съставителя на книгата д-р Йордан Желев.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-20T10:57:18+03:0020.03.2018|Събития|

ТЕАТРАЛ НАПИСА ХУМОРИСТИЧНА ТЕОРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Книгата “Записки по българските истории” от Димо Дешев бе представена пред ценители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Подзаглавието „Хумористична теория за нашия народ” веднага подсказва съдържанието – истината за нас през очите на шегата. Или както казва самият автор, това са „драсканици, писаници и смехории” на тема България и българите през вековете. Пример? Ето един от многото, събрани върху 140 страници текст, илюстриран с карикатури на Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев:

“… за кратко време “тайно и полека” сме построили не една и две, а няколко Българии (…)

Едната България със сигурност ще да е на тия, дето имат – имат пари, имат власт, имат разкош, имат имунитет, имат ни и нас (когато пожелаят).

А Другата е на тези, дето нямат – нямат парно, нямат право, нямат братовчеди, нямат РМД-та, нямат спеставяния от закуските си (ако въобще закусват)!?

Има и Трета България – на тия, дето гледат отстрани, люпят семки и псуват – и едните, и другите, и “себе си дори”!”

Авторът Димо Дешев е театрал. Твърди, че често режисира “смешни пиеси, а понякога сам пише комични текстове, които други режисьори поставят на сцената – в останалото време наблюдава страната и света и дипли разни забавни, иронични и сатирични нещица, които си и записва”. Именно така се ражда книгата „Записки по българските истории”. В послеслова си към нея писателят Емил Андреев казва: “Всичко, писано от Димо Дешев през годините, носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихрания и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак ни остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастност, въпреки безобразията на времето…

“Записки по българските истории” е от каталога на издателство „Захарий Стоянов”, а авторът е сред изявените режисьори от Драматично-кукления театър “Иван Радоев” в Плевен. Затова не бе изненада присъствието на политика Румен Петков и проф. Любомир Халачев, на артистите от трупата Надя Новоселска и Веселин Плачков, придружаван от певицата Мариана Попова, както и на много приятели на Димо Дешев от творческите гилдии.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-19T16:26:18+03:0019.03.2018|Събития|

УЧЕНИЦИ ОТ 125 СУ “БОЯН ПЕНЕВ” ОСИНОВИХА РЪКОПИС НА СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” днес се включиха в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. Със събраните от тях повече от 1400 лева ще бъде удължен животът на четири ценни книжовни паметника от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”:

  • Поучения и словосказания (първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г.
  • Два екземпляра от първото печатно издание наЦарственик или история българска от 1844 г.
  • Студията “Значението и задачата на нашата етнография” на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.

На кратката церемония присъстваха директорът на училището Венелина Николова, зам.-директорът Деница Вълова и учениците от 8 “а” клас на 125 СУ, от които тръгна идеята за включване в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. На 12 януари 2018 г. те бяха на посещение в Националната библиотека и се запознаха с работата на специалистите в Реставраторското ателие. Впечатлени от досега си със стари ръкописи, учениците решиха да се наредят сред осиновиителите. С дарените от тях средства споменатите по-горе книги ще бъдат реставрирани и съхранени в специално изработени кутии.

Нона Петкова, архивист в отдел “Ръкописи и старопечатни книги” и координатор на “Осинови книга”, запозна гостите с историята и състоянието на четирите книги, както и с развитието на програмата от 2009 г. досега. Доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, благодари на младите осиновители и техните преподаватели за затрогващия жест и подари на училището дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, създадено в Библиотеката по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Всеки от присъстващите осмокласници получи като подарък екземпляр от книгата “20 съвременни български разказвачи” (издание на KPMG в България).

Програмата “Осинови книга в НБКМ” датира от 2009 г. Досега в нея са се включили около 30 лица и институции. Сред осиновените книги са “Борилов синодик” от 14 век, “Втори Слепченски поменик” (1792-1832), “Житие и чудеса на св. Георги” (18-19 век), “История славянобългарска (Царственик; Белочерковски препис, 1843) от Паисий Хилендарски, “Четириевангелие” (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан, 1658 г.) и др.

Освен сумата, предназначена за програмата “Осинови книга”, децата от 125 СУ “Боян Пенев” дариха на НБКМ и издания от личната библиотека на патрона на училището с негови ремарки по страниците. Те също се нуждаят от реставрация, затова следващата стъпка на учениците е да съберат необходимите средства за нея. Жестът на децата е трогателен и вдъхновяващ, безценен пример е не само за техните връстници.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-16T17:25:58+03:0016.03.2018|Събития|

БРАМС И ЦВЕТЯ ЗА КНИГАТА “КОГАТО ВРЕМЕТО БЕШЕ БЕЗСМЪРТНО” В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Една актриса и нейната биографична книга “Когато времето беше безсмъртно” събраха снощи театрали, музиканти, художници и десетки приятели на Роза Николова в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. За мнозина тя е любимката на децата и на родителите от “Мечо Пух”, “Котаракът с чизми”, “Омагьосаният файтон” и прочее приказни истории, които заедно с Мирослав Цветанов разказват в Театър 199 и “Ателие 313”, в галерии, в зоопарка и на много сцени по света. Двойка и в живота, през 1988 г. те създват своя Малък куклен театър “Слон”, в който сега е “въвлечен” и синът им, младият пианист и композитор Пламен Цветанов. Именно на 30-ия рожден ден на трупата бе посветена и снощната премиера – първото от поредицата събития за кръглата годишнина, чиято кулминация ще бъде през септември с новия воден спектакъл “Малкият принц” (след изключителния успех на “Райската птица”).

“Когато времето беше безсмъртно” (издателство “Златно ключе”) е емоционална изповед за детството и за след това. Написана е сякаш на един дъх върху листчета, събрани в имповизиран театрален спектакъл между кориците на книга. В нея има и действия, и интермедии, и антракт, и епилог. Има сантиментално пътуване в миналото и спомени за скъпи хора, има запечатани за цял живот усещания, ухания и гласове, има и смях, и тъга… Интелигентно четиво, илюстрирано с прекрасните рисунки на художичката Диляна Николова и поднесено с уважение към всеки, който избира да прочете споделеното от една пишеща актриса. Книгата е с посвещение “на Пламен” и на всички герои в нея. Синът, разбира се, върна жеста с вълнуващо изпълнение на концерт за пиано от Брамс, а част от героите и гостите – с облак от цветя.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-03-08T16:29:11+03:0008.03.2018|Събития|