ШЕПА ЖИВОТ – ЗРЪНЦЕ ЩАСТИЕ

Книгата „Шепа живот – зрънце щастие” (Издателско ателие “Аб”) от Ширин Салимова бе представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Творбата е написана по два действителни случая и носи автобиографични елементи. Едва 20 процента от историите са плод на художественото въображение на Салимова.

Във фокуса на повествованието са световният проблем за домашното насилие, страхът да признаеш, че си жертва, както и хората, отдали частица от себе си, за да мотивират страдащата да се защити и преодолее проблема. Тази книга е за жената с главно „Ж”, която се бори за живота си и за благото на децата си. Мнозина читатели ще намерят между редовете себе си, а вероятно и отговори на въпроси за собствения си живот.

Мария,  най-добрата приятелка на авторката, е живият катализатор за издаването на “Шепа живот – зрънце щастие”. Гостите на софийската премиера на книгата видяха и видео, в което тя споделя болката от видяното страдание. Поздравления към Ширин Салимова отправи и издателката Ана Боянова, която подчерта своеобразния й начин на разказване – споделяне на личната съдба като контрапункт на живота на лелята на авторката, Емире.

Друга линия на разказа заемат емигрантството и носталгията, тъй като след раздялата със своя съпруг Ширин заминава за Испания. В книгата тя описва седемте години, в които й липсват родният дом, дъщерите и родината.

„Много смелост ми трябваше да призная пред себе си и пред хората, че съм малтретирана жена, жертва на домашно насилие. Децата не заслужават да живеят в такова семейство. Трябва да се говори за този проблем, защото той е световен и засяга хора от всички етноси, възрасти и социални групи. Никой не заслужава да живее така”, казва Салимова. Откъси от нейната литературна изповед прочете актрисата Тезджан Ферад – Джани. А на финала внучките на авторката – Ани, Маги и Ива, поздравиха своята баба с песента „Я кажи ми, облаче ле бяло”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-27T15:48:48+03:0027.04.2018|Събития|

1 МАЙ 2018

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ВИ ЧЕСТИТИ 1 МАЙ С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА УСПЕХИ!

НА 1 МАЙ 2018 Г. БИБЛИОТЕКАТА НЯМА ДА РАБОТИ.

 

НА 2 МАЙ (СРЯДА) ЩЕ РАБОТИМ С ОБИЧАЙНОТО СИ РАБОТНО ВРЕМЕ.

2018-04-27T09:56:10+03:0027.04.2018|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

30  АПРИЛ  (ПОНЕДЕЛНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-04-26T08:59:17+03:0026.04.2018|Новини|

ПРАЗНИК НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ В БИБЛИОТЕКАТА

Традиционният японски Празник на цъфналите вишни – О-ханами, бе отбелязан за 14-и път в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Както всяка година от 2004-а насам, той се провежда със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и събира приятели и почитатели на японските традици и култура у нас. Сред тях бяха и ученици, изучаващи японски език в столичните 138 СОУ “Васил Златарски” и 18 СОУ “Уилям Гладстон”.

Празникът започна в Централното фоайе, украсено подобаващо от Школата по икебана „Сога”. Поздравителни думи към гостите отправиха Н.Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в Република България, доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, и Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет.

Гостите се насладиха на песни за О-ханами, изпълнени от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а след това бяха поканени под разцъфналите вишни в градината пред Националната библиотека. Там всички имаха възможност да наблюдават демонстрация със самурайски мечове и традиционна чайна церемония на членове от школата “Урасенке”.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-23T12:03:57+03:0023.04.2018|Събития|

ЛИТЕРАТУРНОТО ТУРНЕ НА ИВИНЕЛА САМУИЛОВА ЗАПОЧНА ОТ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Обичам да скитам из Родината, да се любувам на красотите й, да се ровя в историята й и да се потапям в дълбоката й душа.” Думите са на писателката Ивинела Самуилова, която бе гост на 27-ото издание на Клуб „Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Именно оттук започна и литературното турне на авторката и Издателство „Хермес”.

Досега и шестте книги на Ивинела Самуилова са отличени с най-стойностната награда – признанието на читателите. Истински фурор предизвика романът й „Бабо, разкажи ми спомен”, избран  за „Любима книга на България” за 2016 г. А в края на миналата година тя бе отличена от Столичната библиотека като един от петимата най-четени български автори.

Преди две седмици, писателката издаде седмата си книга, озаглавена „Пътеписи за душата на България”. В нея са включени 15 разказа, в които прозира вдъхновяващото й отношение към живота.

Ивинела е нашият гид по исторически и духовни места, запленява ни с описания на удивителна природа, разказва ни истински истории и преживявания”, сподели с публиката отговорният редактор на книгата Ивелина Балтова.

Читателите я обичат! Издателство „Хермес” и Ивелина Самуилова взаимно си повярваха. Очакваме продължение на тази толкова хубава книга”,  добави Стойо Вартоломеев, управител на издателството с 27-годишна история.

Оригинална в изказа си, сладкодумна и очарователна, Ивинела Самуилова спечели публиката в Националната библиотека и отново стигна до истинската врата: „Единствената, която трябва да бъде отворена – тази на душата!”

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-04-20T15:27:04+03:0020.04.2018|Клуб "Писмена", Събития|

СВЕТОВНИ ОБРАЗЦИ НА EXLIBRIS ГОСТУВАТ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Оригинали на exlibris-творби, създадени от художници от цял свят, могат да се видят в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Откритата вчера експозиция “ЕКЛЕКТИКА: СВЕТОВНИ ОБРАЗЦИ НА EXLIBRIS показва в компресиран вид съвременното развитие на специфичната художествена миниатюра през новото хилядолетие. Всички изложени творби са участвали в Международния конкурс за exlibris, чийто домакин от 2005 г. досега е Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе. В състезанието, което всяка година е с различна тематика, са участвали художници от различни творчески школи в 51 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

В богатия художествен фонд на Русенската библиотека има специален отдел за exlibris. Със своите 3500 оригинала колекцията е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на конкурса селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света. В софийското й представяне са включени творби от почти всички издания на форума. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Индия, Япония, Хонг Конг.

Миниатюрните графични изображения са посветени на знакови събития в България и по света като 100-годишнината от рождението на единствения български Нобелов лауреат за литература – русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, както и членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и др. Темите на други издания на конкурса са били свързани с река Дунав, с историята и културното наследство, със свободата, любовта, еротиката и др.

Част от наградените творби сега могат да се разгледат върху 12 табла и в 6 витрини в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата бе открита от зам.-директора доц. Антоанета Тотоманова и директора на РБ „Любен Каравелов” – Теодора Евтимова.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-20T11:22:16+03:0020.04.2018|Изложби|

ОПЕРНА ПРИМА, ГОСТИ ОТ КИТАЙ И СТУДЕНТИ УЧАСТВАХА В РАБОТИЛНИЦАТА ПО РЕСТАВРАЦИЯ НА НБКМ

Изключителен интерес предизвика работилницата “Основни книговезки практики и ръчна реставрация на хартия”, организирана вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе посветена на Международния ден за опазване на културното наследство, а опита си споделиха специалистите от Реставраторския център Наталия Владинова, Ана Евстатиева, Нели Чавдарова, Ваня Люцканова, Ина Мутафова и Радостина Ангелова. С тяхна помощ участниците в работилницата реставрираха повредени страници от книги, научиха как се шият печатни коли и как се подвързва книжно тяло.

В сутрешното занимание се включиха студенти от първи до четвърти курс на Националната художествена академия с преподавател Силвия Варадинова, а във вечерното ателие – оперната прима Габриела Георгиева, нейният 8-годишен син Алекс и гости от Китайския културен център в София. Заниманията привлякоха и професионалисти от БАН, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и Химико-технологичния и металургичен университет.

Паралелно с работилницата бе подредена и тематична изложба. Събитието, открито от зам.-директора д-р Марчела Борисова, е част от културната програма за 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-19T18:06:02+03:0019.04.2018|Събития|

ЗАСТРАХОВАТЕЛИ СТАНАХА ДОБРОВОЛЦИ В БИБЛИОТЕКАТА

13 експерти от българския клон на застрахователната компания „Ей Ай Джи” положиха доброволен труд в Националната библиотека. Младите хора имаха възможност да работят в направление „Обслужване на потребители”.

С много ентусиазъм те се включиха в пренасянето, разместването и подреждането на  част от библиотечния фонд с периодични издания.  Четири от дамите помагаха в обезпрашаването на колекциите от справочни издания.

В знак на благодарност зам.-директорът д-р Марчела Борисова връчи на доброволците от “Ей Ай Джи” безплатни читателски карти.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-04-18T08:50:02+03:0018.04.2018|Събития|

Почина ст. н.с. д-р Елена Крумова Коцева – Арнаудова

На 4 април 2018 г. почина ст. н.с. д-р Елена Крумова Коцева – Арнаудова

Един от изявените медиевисти – изследователи на старобългарската ръкописна книга от XI до XIV век , археограф, палеограф, добър познавач на изкуството на книгата, учен с международно признание, дългогодишен сътрудник на Българската археографска комисия към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Тя беше един от дарителите на Националната библиотека, дългогодишен почетен читател и приятел на националното ни книгохранилище.

Поклон пред светлата й памет!

Опелото ще се извърши на 11 април (сряда) 2018 г. в църквата „Св. Седмочисленици“ от 13 часа.

От Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

2018-04-12T09:45:58+03:0010.04.2018|Събития|

Съобщение

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

ВИ  ЧЕСТИТИ СВЕТЛИТЕ  ВЕЛИКДЕНСКИ  ПРАЗНИЦИ !

ОТ 06 ДО 09 АПРИЛ ВКЛ. 2018  Г. БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА ДА РАБОТИ.

2018-04-04T10:07:43+03:0004.04.2018|Новини|