ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩЕ “МОНТЕСОРИ” НА ПОСЕЩЕНИЕ В БИБЛИОТЕКАТА

Ученици от първи до шести клас на Частното основно училище “Монтесори” посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в навечерието на Деня на народните будители. Децата разгледаха подредените изложби в различните пространства на първия етаж, посетиха читалните и изнесоха кратка празнична програма – направиха презентация на тема “Народни будители”, рецитираха стихотворенията “Отечество любезно” и “Обесването на Васил Левски” и изпълниха песен за народните будители.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-10-31T16:10:29+00:00 31.10.2018|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ”  ВИ  ЧЕСТИТИ 

ДЕНЯ  НА  НАРОДНИТЕ  БУДИТЕЛИ  1  НОЕМВРИ

 

В  ЧЕТВЪРТЪК  (1.XI.2018 Г.)  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ  С ЧИТАТЕЛИ

2018-10-30T16:00:50+00:00 30.10.2018|Новини|

СОФИЙСКАТА ПРЕМИЕРА НА ТЕОДОРА ДИМОВА

Власт да напише имената ни на небесата има единствено Творецът на небесата. И нашата радост е толкова дълбока, защото Той е същият добър пастир, който ни зове по име.

Теодора Димова

 

Премиерата на книгата “Зове овцете си по име” от Теодора Димова пред софийска публика се състоя в рамките на 30-ото издание на Клуб “Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изданието обединява християнските есета на обичаната писателка, публикувани в Портал „Култура” и издадени неотдавна от „Сиела Норма АД”.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български автори. Написаните от нея девет пиеси са поставяни в различни театри в страната и чужбина. През 2006 г. романът й “Майките” спечели Наградата за източноевропейска литература, през 2010-а “Марма, Мариам” получи Националната награда “Хр. Г. Данов”за българска художествена литература, а “Влакът за Емаус” – отличието за проза на Портал “Култура” за 2014 г. 

Най-новата книга на Теодора Димова вече се радва на успех. Тематиката е религиозна,  нищо че в днешния прагматичен свят това е рисковано занимание. Но авторката остава вярна на автентичната християнска духовност – „актуална в нашия век толкова, колкото е била през всички предходни векове”.

Проф. Михаил Неделчев – виден български културолог, историк, есеист и публицист,  представи по завладяващ начин християнските есета, обединени от експресивното заглавие „Зове овцете си по име”. Според него в заглавието са фокусирани много теми и по интересен начин са поднесени на страниците на новата творба на Теодора Димова. Неминуемо и естествено се налага заключението, че най-важното е да се опитваме да чуваме Божия глас.

Много приятна атмосфера се създаде на премиерата на една от най-обичаните и популярни  български писателки. Залата беше изпълнена до краен предел. Сред публиката бяха писателят Захари Карабашлиев – главен редактор на издателство „Сиела”, и Тони Николов – главен редактор на сп. „Култура”. За доброто настроение на всички се погрижи Петър Владимиров, възпитаник на Музикалното училище с преподавател концерт-майстора Ирина Стоянова. Талантливият цигулар изпълни „Адажио” от Първа соната на Й. С. Бах, а публиката сърдечно му благодари с искрени аплодисменти.

 

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-10-30T07:52:27+00:00 29.10.2018|Клуб "Писмена", Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  С  ЦЕЛ  ОПАЗВАНЕ  И ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА  БИБЛИОТЕЧНИТЕ  ДОКУМЕНТИ  СТАРТИРА ОБРАБОТВАНЕТО  ИМ  В  КАМЕРАТА  АНОКСИЯ  КНИГИТЕ  ОТ  СИГ.  I 1  ДО  СИГ.  I 1990  И  ОТ  СИГ. II 1  ДО  СИГ.  II 505 

НЯМА  ДА  СЕ  ПРЕДОСТАВЯТ  ЗА ПОЛЗВАНЕ  ОТ  ЧИТАТЕЛИ  ОТ  30  ОКТОМВРИ  ДО  30  НОЕМВРИ  2018  ГОД.

МОЛЯ  ДА  НИ  ИЗВИНЕНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО  НЕУДОБСТВО.

2018-10-29T13:17:51+00:00 29.10.2018|Новини|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПОДАРИ КНИГИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА “ШАРЛ ПЕРО”

Богато илюстрирани книжки и образователни помагала дари Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на 123-а Детска градина “Шарл Перо” в столичния квартал Горубляне. Така институцията се включи в благотворителната инициатива “Подари книга – създай детски мечти” за създаване на “Библиотечен кът” в учебното заведение. Събитието е част от Националната седмица на четенето, а целта на преподавателите е да стимулират интерес към литературата от най-ранна възраст.

Гости на децата преди официалното откриване бяха директорът на НБКМ – доц. д-р Красимира Александрова, и библиотечният експерт и автор на книги за най-малките Ваня Аврамова. Малчуганите разгледаха подарените им книжки и бяха любопитни да разберат дали писателите и художниците работят в библиотеката, всички библиотеки ли подаряват книжки и моливи и т.н.

Доц. Александрова покани възпитаниците на Детска градина “Шарл Перо” на гости в Националната библиотека, за да се запознаят с пътя на книгата и да разгледат мястото, където се съхранява българската книжнина.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-10-26T13:29:46+00:00 26.10.2018|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

29  ОКТОМВРИ  (ПОНЕДЕЛНИК)

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-10-24T15:25:50+00:00 24.10.2018|Новини|

УЧЕНИ ПРЕДСТАВИХА МУЗИКАЛНО-ПЕВЧЕСКАТА РЪКОПИСНА ТРАДИЦИЯ НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР В НБКМ

Сборникът с доклади от Международната научна конференция “Рилският манастир – история, памет, духовност” (изд. “Изток-Запад”, 2018) бе представен вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Изданието е резултат от традиционното сътрудничество между Библиотеката и Института за изучаване на изкуствата към БАН.

Тематиката на сборника беше представена от проф. Румяна Дамянова от Института за литература и от доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет. Ръководителят на проекта, чл.-кор. проф. Светлана Куюмджиева от Института за изследване на изкуствата, разказа накратко за научната проблематика на изследванията в областта на рилската музикално-певческа ръкописна традиция от XIX в. и за възможните насоки при бъдещи изследователски проекти.

Гостите на събитието бяха поздравени от хор “Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов. Прозвучаха изпълнения на църковни песнопения от автори на Рилската музикално-певческа школа от XIX в. С поздрав към присъстващите се обърна и директорът на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова.

Международната научна конференция, плод на която е сборникът “Рилският манастир – история, памет, духовност”, беше проведена през 2017 г. в Рилския манастир под патронажа на Негово Светейшество Неофит, патриарх на Българската православна църква. Във форума участваха видни учени от Гърция, Сърбия, Македония и представители на монашеското братство на Зографския манастир в Атон. Конференцията бе част от интердисциплинарния научен проект на тема “Музикално-ръкописното наследство на Рилския манастир. Двуезични музикални ръкописи (гръцко-църковнославянски)”, спонсориран от Фонд “Научни изследвания” при Министерството на образованието и науката.

 

Текст: Елена Узунова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-10-23T15:34:09+00:00 23.10.2018|Събития|

Този сайт използва бисквитки, за да направят употребата му по-удобна, по-приятна и по-сигурна. Чрез посещението си, вие се съгласявате с използването на бисквитки.