ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩЕ “МОНТЕСОРИ” НА ПОСЕЩЕНИЕ В БИБЛИОТЕКАТА

Ученици от първи до шести клас на Частното основно училище “Монтесори” посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в навечерието на Деня на народните будители. Децата разгледаха подредените изложби в различните пространства на първия етаж, посетиха читалните и изнесоха кратка празнична програма – направиха презентация на тема “Народни будители”, рецитираха стихотворенията “Отечество любезно” и “Обесването на Васил Левски” и изпълниха песен за народните будители.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-10-31T16:10:29+03:0031.10.2018|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ”  ВИ  ЧЕСТИТИ 

ДЕНЯ  НА  НАРОДНИТЕ  БУДИТЕЛИ  1  НОЕМВРИ

 

В  ЧЕТВЪРТЪК  (1.XI.2018 Г.)  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ  С ЧИТАТЕЛИ

2018-10-30T16:00:50+03:0030.10.2018|Новини|

СОФИЙСКАТА ПРЕМИЕРА НА ТЕОДОРА ДИМОВА

Власт да напише имената ни на небесата има единствено Творецът на небесата. И нашата радост е толкова дълбока, защото Той е същият добър пастир, който ни зове по име.

Теодора Димова

 

Премиерата на книгата “Зове овцете си по име” от Теодора Димова пред софийска публика се състоя в рамките на 30-ото издание на Клуб “Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Изданието обединява християнските есета на обичаната писателка, публикувани в Портал „Култура” и издадени неотдавна от „Сиела Норма АД”.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български автори. Написаните от нея девет пиеси са поставяни в различни театри в страната и чужбина. През 2006 г. романът й “Майките” спечели Наградата за източноевропейска литература, през 2010-а “Марма, Мариам” получи Националната награда “Хр. Г. Данов”за българска художествена литература, а “Влакът за Емаус” – отличието за проза на Портал “Култура” за 2014 г. 

Най-новата книга на Теодора Димова вече се радва на успех. Тематиката е религиозна,  нищо че в днешния прагматичен свят това е рисковано занимание. Но авторката остава вярна на автентичната християнска духовност – „актуална в нашия век толкова, колкото е била през всички предходни векове”.

Проф. Михаил Неделчев – виден български културолог, историк, есеист и публицист,  представи по завладяващ начин християнските есета, обединени от експресивното заглавие „Зове овцете си по име”. Според него в заглавието са фокусирани много теми и по интересен начин са поднесени на страниците на новата творба на Теодора Димова. Неминуемо и естествено се налага заключението, че най-важното е да се опитваме да чуваме Божия глас.

Много приятна атмосфера се създаде на премиерата на една от най-обичаните и популярни  български писателки. Залата беше изпълнена до краен предел. Сред публиката бяха писателят Захари Карабашлиев – главен редактор на издателство „Сиела”, и Тони Николов – главен редактор на сп. „Култура”. За доброто настроение на всички се погрижи Петър Владимиров, възпитаник на Музикалното училище с преподавател концерт-майстора Ирина Стоянова. Талантливият цигулар изпълни „Адажио” от Първа соната на Й. С. Бах, а публиката сърдечно му благодари с искрени аплодисменти.

 

Текст: Стефка Рангелова

Фотограф: Иван Добромиров

2018-10-30T07:52:27+03:0029.10.2018|Клуб "Писмена", Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  С  ЦЕЛ  ОПАЗВАНЕ  И ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА  БИБЛИОТЕЧНИТЕ  ДОКУМЕНТИ  СТАРТИРА ОБРАБОТВАНЕТО  ИМ  В  КАМЕРАТА  АНОКСИЯ  КНИГИТЕ  ОТ  СИГ.  I 1  ДО  СИГ.  I 1990  И  ОТ  СИГ. II 1  ДО  СИГ.  II 505 

НЯМА  ДА  СЕ  ПРЕДОСТАВЯТ  ЗА ПОЛЗВАНЕ  ОТ  ЧИТАТЕЛИ  ОТ  30  ОКТОМВРИ  ДО  30  НОЕМВРИ  2018  ГОД.

МОЛЯ  ДА  НИ  ИЗВИНЕНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО  НЕУДОБСТВО.

2018-10-29T13:17:51+03:0029.10.2018|Новини|

НБКМ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ СЪЮЗА НА БИБЛИОТЕКИТЕ ОТ КИТАЙ И ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Публичната библиотека в Ханджоу с подкрепата на Министерството на културата на Република Китай стана инициатор за учредяването на Съюз на библиотеките в Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Официалният старт на инициативата беше даден по време на Първия форум на Библиотечния съюз (19–22 октомври 2018 г.) в Ханджоу, провинция Джъдзян, Китай.

Своята подкрепа за инициативата дадоха 61 библиотеки от Китай и ЦИЕ, включително от националните книгохранилища на  България, Естония, Латвия, Македония, Полша, Словакия, Унгария, Черна гора, Чехия и др. Наталия Владинова, консерватор-реставратор в отдел “Реставрационен център” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе сред 160-те официални гости на събитието. Пътуването й беше осъществено с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура”, програма “Мобилност”.

В рамките на форума участниците приеха съвместна “Декларация за учредяване на Библиотечен съюз Китай – ЦИЕ”, както и съгласуваха “План за действие на Библиотечния съюз на Китай и страните от ЦИЕ (2019–2020)” – повече информация за Първия форум на Библиотечния съюз на Китай и страните от ЦИЕ можете да видите на:

http://en.hzlib.net/conferp/644.htm

Инициативата по учредяване на Библиотечния съюз на държавите от Китай и ЦИЕ е съгласно Декларацията от Ханджоу за културно сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, приета през септември 2017 г. по време на Третия форум за културно сътрудничество. Международната среща беше организирана от Министерството на културата на Китайската народна република, а участие тогава взеха ръководители на културните ведомства на страните от ЦИЕ, в това число българският заместник-министър на културата Амелия Гешева.

Активното партньорство на НБКМ с институции в Китай започва през май 2018 г., когато Библиотеката беше поканена за членство в Международния библиотечен съюз на държавите по Пътя на коприната. Инициативата за учредяването му бе на Националната библиотека на Китай, която до официалната церемонията по учредяването получи подкрепата на 25 национални библиотеки от държави в Европа и Азия. Форумът беше проведен в периода 27–30 май 2018 г. в град Чънду, провинция Съчуан, Китай. НБКМ беше представлявана от Деница Чернева, отдел “Преса, култура и образование” към Посолството на България в Пекин. Благодарим за любезното съдействие на колегите от посолството ни в Пекин.

Отправяме и своите благодарности към Националния фонд “Култура”, който подкрепи и насърчи изграждането на широки партньорства между НБКМ и колегите от Китай и страните от ЦИЕ.

2019-01-14T07:56:51+03:0026.10.2018|Събития|

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПОДАРИ КНИГИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА “ШАРЛ ПЕРО”

Богато илюстрирани книжки и образователни помагала дари Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) на 123-а Детска градина “Шарл Перо” в столичния квартал Горубляне. Така институцията се включи в благотворителната инициатива “Подари книга – създай детски мечти” за създаване на “Библиотечен кът” в учебното заведение. Събитието е част от Националната седмица на четенето, а целта на преподавателите е да стимулират интерес към литературата от най-ранна възраст.

Гости на децата преди официалното откриване бяха директорът на НБКМ – доц. д-р Красимира Александрова, и библиотечният експерт и автор на книги за най-малките Ваня Аврамова. Малчуганите разгледаха подарените им книжки и бяха любопитни да разберат дали писателите и художниците работят в библиотеката, всички библиотеки ли подаряват книжки и моливи и т.н.

Доц. Александрова покани възпитаниците на Детска градина “Шарл Перо” на гости в Националната библиотека, за да се запознаят с пътя на книгата и да разгледат мястото, където се съхранява българската книжнина.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-10-26T13:29:46+03:0026.10.2018|Събития|