СМЯНА НА ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕ В СГРАДАТА НА БИБЛИОТЕКАТА

ИНФОРМИРАМЕ ВИ,

ЧЕ  ПОРАДИ  СМЯНА  НА  ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕ  В  СГРАДАТА  НА БИБЛИОТЕКАТА ЩЕ  БЪДЕ  ПРЕКЪСНАТО ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО.

НА  1  ДЕКЕМВРИ  (СЪБОТА)  БИБЛИОТЕКАТА НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

МОЛЯ  ДА  НИ ИЗВИНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО.

НА  3  ДЕКЕМВРИ  БИБЛИОТЕКАТА  ЩЕ  РАБОТИ С  ОБИЧАЙНОТО  СИ  РАБОТНО  ВРЕМЕ.

2018-11-23T15:14:21+03:0023.11.2018|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

30 НОЕМВРИ  (ПЕТЪК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-11-23T15:17:32+03:0023.11.2018|Новини|

КНИГА НА НАТАЛИЯ МАЛАМОВА ПОДСКАЗВА КАК ДА ГРАДИМ ЩАСТЛИВИ ОТНОШЕНИЯ

Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея” – това е мотото на книгата “Щастливи отношения – как да ги постигнем” на психолога Наталия Маламоа, представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Практическият наръчник (издание на “ВИОН”) е плод на професионалната работа на авторката с различни двойки, опитващи се да изгладят несъвършенствата във връзката помежду си. Препоръките и упражненията могат да се прилагат без помощта на специалист.

“Това е книга за преоткриването и събуждането на любовта, за болката, страданието и разочарованието от другия – казва Маламова. – Тогава, когато се чувстваш наранен, неразбран, когато копнееш да си обичан и любим, а си сам.”

Наталия Маламова е магистър по психология, завършила е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и специализиран курс в Института по позитивна психотерапия за работа с деца в детските модули “Приказна психотерапия”, “Развод и раздяла при родители”, “Агресивно поведение” и др. Работи с хора на различни възрасти – деца, тинейджъри, възрастни.

“Не издържам да разбера какво тревожи душите им. Искам всеки да се чувства приет, разбран и обичан. Затова и написах “Щастливи отношения – как да ги постигнем”, признава авторката.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-23T11:37:50+03:0023.11.2018|Събития|

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ – УЧЕНИЦИТЕ ОТ 125 СУ “БОЯН ПЕНЕВ” ОТНОВО ПОДКРЕПЯТ ПРОГРАМАТА “ОСИНОВИ КНИГА В НБКМ”

В първите дни на 2018 г. ученици от 8а клас на столичното 125 СУ “Боян Пенев” и неговият заместник-директор Деница Вълова посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и пожелаха да се включат в инициативата “Осинови книга”. Тя датира от края на 2009 г. и чрез нея, по примера на редица европейски и американски библиотеки, се набират средства, с които се подпомага опазването и скъпоструващата реставрация на книги и документи от фонда на НБКМ, които са в тежко състояние.

Съвсем скоро след първата среща учениците, подкрепени от своите учители и родители, предприеха мащабна кампания и събраха сумата, необходима за реставрацията на четири ценни книжовни паметника от сбирките на Библиотеката. В средата на март 125 СУ стана “осиновител” на четири книги: ръкопис на Софроний Врачански – т.нар. Първи Видински сборник от 1802 г., два екземпляра от първото издание на “Царственик или история българска”, отпечатано в Будим през 1844 г., и една рядка българска книга от 1889 г. – студия за етнографията на проф. Иван Д. Шишманов с посвещение от него за проф. Марин Дринов. С дарителския си жест учениците спечелиха новоучредената почетна награда на НБКМ – “Млад будител”, която бе обявена и връчена на 1 ноември, Деня на народните будители.

Тази история има и продължение. На 20 ноември Библиотеката посетиха група ученици от новата хуманитарна паралелка в 125 СУ “Боян Пенев”. Те също застанаха зад каузата “Осинови книга”, а намерението на цялата училищна общност е да превърне участието си в дарителската кампания на НБКМ по този проект в ежегодна традиция.

Пред учениците и техни преподаватели бяха показани четирите осиновени през пролетта книги, които вече са придобили съвсем различен облик след вещата намеса на специалистите в Реставрационния център и са поставени в специално изработени архивни кутии и папки.

Като следваща стъпка от съвместната дейност по програмата “Осинови книга” гостите бяха запознати с историята и състоянието на друга група книжовни паметници, които се нуждаят от специално внимание и грижи. Сред тях са два ръкописа – Псалтир с последование (Славейков псалтир) от края на XVI в. и Арапско баснословие за 1001 нощ от 1863 г., както и три екземпляра от пробния брой от 1842 г. на първото българско списание “Любословие”, издавано в Смирна в периода 1844–1846 г.

Посещението на учениците и преподавателите завърши в Реставрационния център на Библиотеката, където реставраторът Нели Чавдарова увлекателно разказа за листоотливането и процеса по ламиниране на периодичните издания, показа нагледно различни етапи от ръчната реставрация на документите и представи дейността на колегите си в книговезкото ателие.

Текст: Нона Петкова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-22T12:34:12+03:0022.11.2018|Събития|

ПЕТЯ МИНКОВА РАЗКРИ ИСТИНАТА ЗА КИМ ФИЛБИ НА ПРЕМИЕРА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Разследващият журналист и зам.-главен редактор на в. “168 часа” избра Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за официална премиера на най-новата си книга “Истината за Ким Филби” (КК “Труд”). Документалното разследване за най-известния шпионин на ХХ век е плод на 4-годишна работа с около 400 нови разсекретени материали от Националния британски архив и разговори с близки на Филби, включително с неговата съпруга Руфина, с възпитаници на секретната му школа и първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев.

“Книгата разкрива абсолютно непознат Филби – човек, нямащ нищо общо с този, който е искал да си мислим, че е. Вероятно защото кредото му е, че врагът не бива да се улеснява, като му се подава дори и минимум информация”, твърди авторката. Минкова за пръвт път осветлява високопоставените контакти на бащата на Филби и приятелствата му с Чърчил и Рузвелт, с шефа на ЦРУ Алън Дълес и със саудитската кралска фамилия, наследени по-късно и от сина. Разкрива и подробности за старателно прикриваните досега ювелирни спецоперации на групата около Филби и неговия приятел Виктор Ротшилд и приноса й за по-бързото приключване на Втората световна война.

Книгата отговаря на множество въпроси: Наистина ли Ким Филби е бил лоялен към Москва, или само е играел ролята на такъв, за да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ? Защо толкова години е предан към съветското разузнаване, когато знае, че то ликвидира един след друг ръководителите му? Дали това не осуетява издигането му за шеф на МИ6? Защо той, Виктор Ротшилд и групата около тях са манипулирали едновременно всички водещи политици в Европа и САЩ и разузнаванията им – от Хитлер и Сталин до Чърчил, Рузвелт, Труман и цяла поредица британски премиери и министри?

Книгата бе представена от Людмила Еленкова от книжарници “Хеликон”, ген. Тодор Бояджиев и журналиста Симеон Василев. Гости на премиерата в Библиотеката бяха Венелина Гочева, издател на вестниците “24 часа” и “168 часа”, Слави Ангелов – главен редактор на “168 часа”, депутатът Диана Саватева, офицери от разузнаването и почитатели на Ким Филби.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-22T12:29:21+03:0022.11.2018|Събития|

ЕВРОПЕЙСКИ ХОМЕОПАТИ РАЗГЛЕДАХА ТЕМАТИЧНИ ИЗДАНИЯ ОТ ФОНДА НА БИБЛИОТЕКАТА

Представители на Подкомитета по документация към Европейския комитет по хомеопатия (ЕКХ) посетиха Националната библиотека (НБКМ) в рамките на Международния хомеопатичен симпозиум, който се проведе в София. Сред гостите бяха специалисти от Австрия, Германия, Швейцария, Белгия, Испания и Италия, включително Сузане Рем, мениджър по информационни и библиотечни услуги в Немския хомеопатичен съюз, и Беате Шлее, библиотекар на Иститута по история на медицината в Щутгарт.

Делегатите се запознаха с историята и колекциите на Библиотеката. Разгледаха и специално подбрани заглавия, посветени на развитието на хомеопатичната медицина в България.

Посещението в НБКМ бе по инициатива на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, която е домакин на Международния хомеопатичен симпозиум през тази година. Участие в международния форум взеха 430 специалисти по хомеопатия от 27 държави. По време на гостуването си в София участниците посетиха също Националния исторически музей и Боянската църква.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-21T15:44:58+03:0021.11.2018|Събития|

СПАРТАК ПАСКАЛЕВСКИ РИСУВА “СРЕД КНИГИТЕ”

Изложба на художника Спартак Паскалевски бе открита в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Еспозицията “Животът на думите” е част от неговата поредица “Сред кни¬гите” – цикли, посветени на известни поети като Гьоте, Рилке, Теофраст, българ¬ски и гръцки творци, сред които св. Константин-Кирил Философ, св. Методий, Йоан Екзарх, Паисий, Ботев, Каравелов, Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Яворов, Вапцаров, Варналис, Елитис, Моциос, Рицос и др., както и бележити композитори като Бах, Хендел, Моцарт.

Редом с 19-те живописни творби са изложени и литературни произведения на художника. Проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски е изкушен изследо¬ва¬тел в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Твърди, че страстта му е вдъхновена и наследена от преводаческата дейност на неговия баща, поета Паскал Паскалевски. Именно той го въвлича “както в живота на думите, така и в спота¬е¬ното напрежение между образа и думата в улавяне на им¬пул¬сите им”. Увлечен от метаморфозите на скритите неща, той кодира в картините си тяхната симво¬лич¬на връзка – човешката фигура – като основен ключ към универсалното в света.

Спартак Паскалевски е роден в Скопие през 1947 г. Завършва Художествената гимназия в София, а след това и ВИИИ “Николай Павлович”, специалност графика, при проф. Евтим Томов. Твори в областта на графиката, живописта и малката пластика. Представя творбите си на престижни международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България. През 2008 г. създава мащабния триптих “Мистичен празник” с тримата небесни покровители на Европа Свети Бенедикт и светите братя Кирил и Методий в абатство Химерод край германския град Трир.

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-19T15:34:05+03:0016.11.2018|Събития|

ДУМИ НА КРИКОР АЗАРЯН ВЪХНОВЯВАТ НОВАТА СТИХОСБИРКА НА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА

Преди години, когато режисьорът Крикор Азарян работи по последната си постановка, след дълго мълчание изрича: “Защото е студено.” Така отговаря на репортерски въпрос: “Защо Чехов, защо “Чайка”?” Кратко и изчерпателно за мислещи хора.

Повече от десет години по-късно неговата съпруга, поетесата Валентина Радинска, представи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” най-новата си книга “Защото е студено” – вдъхновена и посветена на Азарян.

 

На К. А.

Защото е студено, Господи, защото е студено…
Защото плачат ветровете във скута бял на февруари.
Защото времето отлита, защото между теб и мене
е само тишина и зима… Нататък – здрачът се повтаря.
 
Защото в пустите градини следите ни са заличени…
Защото си подминал всяка сълза, която съм посяла.
Защото страшно съм ранена… Защото всичките значения
на светлината тънат бавно в молитвата ви отмаляла…
 
Защото е за мен вретището, а всички радости са чужди…
И затова по пътя тъмен и хлъзгав – ти бъди до мене!
До мен – тъй дълго необичана, тъй дълго – никому ненужна…
Защото е студено, Господи!… Защото е студено…”
 

Премиерата на книгата събра поети и писатели, приятели и почитатели на Валентина Радинска. “Тя е удивителна жена, изключителна поетеса, за която думи са изричали някои от най-големите ни поети като Валери Петров и Иван Динков – сподели Иван Гранитски, директор на издателство “Захарий Стоянов”. – Радинска извървя четири десетилетия знаменателен творчески път. Много взискателна, тя се отнася с жестока самокритичност към стиховете си. Не бърза да издава книга след книга… Пише поезия на имплозията, а не на експлозията. “Защото е студено” е родена именно така, от взрива, който Валя Радинска е насочила към собствената си душа.”

Поетичната книга бе представена от нейния редактор Николай Милчев. Според него стихосбирката е “учебник по поезия” и четиво, “което лекува страха, лекува паниката”. “Защото е студено” е преживяване, което имах още в ръкопис – допълни поетът Калин Донков. – Това е книга за изпитанията на човешкото сърце и света на любовта. За надеждите му, за полетите, за крушенията. Това се изповядва преживяно и сериозно, което в поезията значи е честно. И проникновено, и красиво. (И топло… “Защото е студено”.)”

Приятелски думи и поздрав към авторката отправи и поетесата Маргарита Петкова. На финала се изви дълга опашка за автографи, а творческата вечер завърши с вино за всички гости.

Валентина Радинска е автор на десет книги със стихове, сред които “Към мен върви човек” (1977), “Нощна книга” (1983), “Не” (1988), “Всичко” (1995), “Употреба на свободата” (2014), “Уроци по мълчание” (2016) и др., на документалния роман “Ние с Коко” (2011, 2014) и на литературно-критическото изследване “Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците” (1997, 2012). Носител е на Националната награда “Мара Белчева” за цялостно поетично творчество (1998), на Голямата награда за изкуство и литература “Добри Чинтулов” и на други престижни отличия. През септември 2017-а бе удостоена с приза за цялостно творчество и принос към българската литература “Изворът на белоногата”.

 

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-16T15:43:40+03:0015.11.2018|Събития|

ПОСЛАНИЦИТЕ НА АЛБАНИЯ И КОСОВО НА ГОСТИ В БИБЛИОТЕКАТА

Новоназначеният посланик на Албания Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и посланикът на Република Косово Н.Пр. г-н Едон Цана посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Дипломатите разгледаха част от колекцията от издания на албански език, отпечатани в “Мбротъсия” (от алб. “Напредък”), първата албанска печатница в София.

Интересът на двамата посланици към фонда на Националната библиотека е по повод 110-годишнината от първия Конгрес на азбуката, проведен през периода 14 – 22 ноември 1908 г. в Манастир (дн. Битоля). Форумът събира видни местни лингвисти и общественици, както и представители на албанската диаспора. Извършва се цялостна стандартизация на албанския език. Гостите споделиха интересни факти и подчертаха важното историческо значение на София като убежище на албанските имигранти интелектуалци в борбата им за независимост.

Визитата бе продължение на среща, проведена по-рано този месец, между Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. По време на разговора те обсъдиха бъдещо подписване на Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на двете държави, честванията по повод 140-годишнината от основаването на НБКМ, като и проекти за популяризиране на културата и традициите на двете страни.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-15T09:52:24+03:0015.11.2018|Събития|

КОРЕЙСКИ УЧЕНИ ПОСЕТИХА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Представители на Националния издателски комитет за проучване историята на Корея посетиха НБКМ. Визитата се осъществи със съдействието на доц. д-р Ким Со Йънг, преводач и писател, преподавател в Центъра по кореистика на Софийския университет “Св. Климинт Охридски”.

По време на посещението си в България корейските изследователи посетиха също Централния държавен архив. Поучванията им са насочени към историята на Корея, отразена в българския периодичен печат и литература. Работата на изследователите ще обхване също Унгария и останалите източноевропейски държава.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-13T12:39:32+03:0013.11.2018|Събития|