СМЯНА НА ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕ В СГРАДАТА НА БИБЛИОТЕКАТА

ИНФОРМИРАМЕ ВИ,

ЧЕ  ПОРАДИ  СМЯНА  НА  ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕ  В  СГРАДАТА  НА БИБЛИОТЕКАТА ЩЕ  БЪДЕ  ПРЕКЪСНАТО ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО.

НА  1  ДЕКЕМВРИ  (СЪБОТА)  БИБЛИОТЕКАТА НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

МОЛЯ  ДА  НИ ИЗВИНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО.

НА  3  ДЕКЕМВРИ  БИБЛИОТЕКАТА  ЩЕ  РАБОТИ С  ОБИЧАЙНОТО  СИ  РАБОТНО  ВРЕМЕ.

2018-11-23T15:14:21+03:0023.11.2018|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ  НА

30 НОЕМВРИ  (ПЕТЪК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2018-11-23T15:17:32+03:0023.11.2018|Новини|

КНИГА НА НАТАЛИЯ МАЛАМОВА ПОДСКАЗВА КАК ДА ГРАДИМ ЩАСТЛИВИ ОТНОШЕНИЯ

Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея” – това е мотото на книгата “Щастливи отношения – как да ги постигнем” на психолога Наталия Маламоа, представена в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Практическият наръчник (издание на “ВИОН”) е плод на професионалната работа на авторката с различни двойки, опитващи се да изгладят несъвършенствата във връзката помежду си. Препоръките и упражненията могат да се прилагат без помощта на специалист.

“Това е книга за преоткриването и събуждането на любовта, за болката, страданието и разочарованието от другия – казва Маламова. – Тогава, когато се чувстваш наранен, неразбран, когато копнееш да си обичан и любим, а си сам.”

Наталия Маламова е магистър по психология, завършила е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и специализиран курс в Института по позитивна психотерапия за работа с деца в детските модули “Приказна психотерапия”, “Развод и раздяла при родители”, “Агресивно поведение” и др. Работи с хора на различни възрасти – деца, тинейджъри, възрастни.

“Не издържам да разбера какво тревожи душите им. Искам всеки да се чувства приет, разбран и обичан. Затова и написах “Щастливи отношения – как да ги постигнем”, признава авторката.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-23T11:37:50+03:0023.11.2018|Събития|

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ – УЧЕНИЦИТЕ ОТ 125 СУ “БОЯН ПЕНЕВ” ОТНОВО ПОДКРЕПЯТ ПРОГРАМАТА “ОСИНОВИ КНИГА В НБКМ”

В първите дни на 2018 г. ученици от 8а клас на столичното 125 СУ “Боян Пенев” и неговият заместник-директор Деница Вълова посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и пожелаха да се включат в инициативата “Осинови книга”. Тя датира от края на 2009 г. и чрез нея, по примера на редица европейски и американски библиотеки, се набират средства, с които се подпомага опазването и скъпоструващата реставрация на книги и документи от фонда на НБКМ, които са в тежко състояние.

Съвсем скоро след първата среща учениците, подкрепени от своите учители и родители, предприеха мащабна кампания и събраха сумата, необходима за реставрацията на четири ценни книжовни паметника от сбирките на Библиотеката. В средата на март 125 СУ стана “осиновител” на четири книги: ръкопис на Софроний Врачански – т.нар. Първи Видински сборник от 1802 г., два екземпляра от първото издание на “Царственик или история българска”, отпечатано в Будим през 1844 г., и една рядка българска книга от 1889 г. – студия за етнографията на проф. Иван Д. Шишманов с посвещение от него за проф. Марин Дринов. С дарителския си жест учениците спечелиха новоучредената почетна награда на НБКМ – “Млад будител”, която бе обявена и връчена на 1 ноември, Деня на народните будители.

Тази история има и продължение. На 20 ноември Библиотеката посетиха група ученици от новата хуманитарна паралелка в 125 СУ “Боян Пенев”. Те също застанаха зад каузата “Осинови книга”, а намерението на цялата училищна общност е да превърне участието си в дарителската кампания на НБКМ по този проект в ежегодна традиция.

Пред учениците и техни преподаватели бяха показани четирите осиновени през пролетта книги, които вече са придобили съвсем различен облик след вещата намеса на специалистите в Реставрационния център и са поставени в специално изработени архивни кутии и папки.

Като следваща стъпка от съвместната дейност по програмата “Осинови книга” гостите бяха запознати с историята и състоянието на друга група книжовни паметници, които се нуждаят от специално внимание и грижи. Сред тях са два ръкописа – Псалтир с последование (Славейков псалтир) от края на XVI в. и Арапско баснословие за 1001 нощ от 1863 г., както и три екземпляра от пробния брой от 1842 г. на първото българско списание “Любословие”, издавано в Смирна в периода 1844–1846 г.

Посещението на учениците и преподавателите завърши в Реставрационния център на Библиотеката, където реставраторът Нели Чавдарова увлекателно разказа за листоотливането и процеса по ламиниране на периодичните издания, показа нагледно различни етапи от ръчната реставрация на документите и представи дейността на колегите си в книговезкото ателие.

Текст: Нона Петкова

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-11-22T12:34:12+03:0022.11.2018|Събития|

ПЕТЯ МИНКОВА РАЗКРИ ИСТИНАТА ЗА КИМ ФИЛБИ НА ПРЕМИЕРА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Разследващият журналист и зам.-главен редактор на в. “168 часа” избра Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за официална премиера на най-новата си книга “Истината за Ким Филби” (КК “Труд”). Документалното разследване за най-известния шпионин на ХХ век е плод на 4-годишна работа с около 400 нови разсекретени материали от Националния британски архив и разговори с близки на Филби, включително с неговата съпруга Руфина, с възпитаници на секретната му школа и първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев.

“Книгата разкрива абсолютно непознат Филби – човек, нямащ нищо общо с този, който е искал да си мислим, че е. Вероятно защото кредото му е, че врагът не бива да се улеснява, като му се подава дори и минимум информация”, твърди авторката. Минкова за пръвт път осветлява високопоставените контакти на бащата на Филби и приятелствата му с Чърчил и Рузвелт, с шефа на ЦРУ Алън Дълес и със саудитската кралска фамилия, наследени по-късно и от сина. Разкрива и подробности за старателно прикриваните досега ювелирни спецоперации на групата около Филби и неговия приятел Виктор Ротшилд и приноса й за по-бързото приключване на Втората световна война.

Книгата отговаря на множество въпроси: Наистина ли Ким Филби е бил лоялен към Москва, или само е играел ролята на такъв, за да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ? Защо толкова години е предан към съветското разузнаване, когато знае, че то ликвидира един след друг ръководителите му? Дали това не осуетява издигането му за шеф на МИ6? Защо той, Виктор Ротшилд и групата около тях са манипулирали едновременно всички водещи политици в Европа и САЩ и разузнаванията им – от Хитлер и Сталин до Чърчил, Рузвелт, Труман и цяла поредица британски премиери и министри?

Книгата бе представена от Людмила Еленкова от книжарници “Хеликон”, ген. Тодор Бояджиев и журналиста Симеон Василев. Гости на премиерата в Библиотеката бяха Венелина Гочева, издател на вестниците “24 часа” и “168 часа”, Слави Ангелов – главен редактор на “168 часа”, депутатът Диана Саватева, офицери от разузнаването и почитатели на Ким Филби.

Фотограф: Иван Добромиров

2018-11-22T12:29:21+03:0022.11.2018|Събития|