УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВИ  ЧЕСТИТИ  ДЕНЯ  НА  НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

22  СЕПТЕМВРИ

 

ОТ  21  ДО  23  СЕПТЕМВРИ 2019 г.  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ.

2019-09-19T14:12:31+03:0019.09.2019|Новини|

Три изложби от Регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ гостуват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

До края на месец септември в западното фоайе на Националната библиотека могат да бъдат видяни три изложби, които са предоставени от регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ в Стара Загора.

Изложените пана разказват за живота и делото на четирима старозагорски просветители с принос към будителството в цяла България и това са Захарий Княжевски, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Илиев.

„Стари истории в ново време“ е експозицията, която проследява годишнини от издаването на първите следосвобожденски периодични вестници и списания в града на липите.  135 години на в. „Земеделец“, 120-та годишнина на вестник „Бъдеще“, списание „Наука“ и още няколко вестника, сред които и 95 години на в. „Музикален преглед“.

Ще се насладите и на стари пощенски картички от началото на ХХ век със запечатани върху тях великолепни старозагорски сгради и знакови места в града.

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-13T19:28:26+03:0013.09.2019|Изложби|

Националната библиотека с изложба посветена на 100 годишнина от рождението на Николай Хайтов

В Западното фоайе на Националната библиотека “ Св.св. Кирил и Методий“ може да видите изложбата в чест на 100-годишния юбилей на писателя Николай Хайтов. Ще откриете  една по-малко позната страна от творчеството му в изложените  негови пиеси и  книги за деца, които са част от фонда на Националната библиотека “ Св.св. Кирил и Методий“.

Сред по-ранните издания на творбите на Хайтов ще видите куклени пиеси, пиеси за деца, телевизионната пиеса „Искрици от огнището“, едноактните му пиеси „Кучета“, „Лодка в гората“, „Пътеки“. Част от тях са издадени в  „Театрална библиотека: Репертоар за колективите на художествената самодейност“. Може да се види и едно интересно заглавие – „Шарена сол: Едноактни пиеси и интермедии по мотиви на традиционния фолклор“ с режисьорски бележки от Николай Люцканов.
В изложбата са показани и любими детски книжки на няколко поколения, с прекрасни илюстрации   към „Желязната гора“, „Приключения в гората“, „Разкази с опашки“,“Горски тревоги“ приказната повест „Ламята“, както и няколко исторически разкази за деца.

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-12T14:18:25+03:0012.09.2019|Изложби|

„Платна от Месопотамия“ – изложба на иракски художници и приложници

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на изложбата „Платна от Месопотамия“, организирана от посолството на Ирак в България.

Директорът на НБКМ доц. Красимира Александрова при откриването на събитието подчерта „…отваряме врати за изложба на четирима иракски художници и приложници, които творят в България. Изложба с нестандартен интересен формат, събрал различни творческите подходи.“

На официалното откриване Негово Превъзходителство Джасим Масауи, посланик на Република Ирак в България, изрази задоволството си, че националната библиотека  – българската книжна съкровищница, е дом за творбите на художниците до 19 септември,които ще могат да бъдат видяни от десетки посетители и ценители на изкуството.    

На откриването присъстваха представители на дипломатическите мисии в България от Европа и Азия.

 

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-12T13:49:42+03:0012.09.2019|Изложби|

„Следващото поколение“
Годишната среща на директорите на националните библиотеки (CDNL)

Независимата асоциация на директорите на национални библиотеки CDNL, създадена с цел да улесни дискусията и да насърчи разбирането и сътрудничеството по въпроси от общ интерес по целия свят, за пореден път се събра на годишна среща. Тя се проведе в рамките на 85-ия световен библиотечно-информационен конгрес на Международната федерация на библиотечните асоциации и институти (ИФЛА) в края на август 2019 г. в Атина.

Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) доц. д-р Красимира Александрова, заместник-директорът „Библиотечни дейности” Ваня Аврамова и ръководителят направление „Информационно осигуряване” Румяна Петрова се включиха в престижния форум.

В срещата взеха участие директори от националните библиотеки в над 60 държави, както и наблюдатели от цял свят. Темата на срещата „Следващото поколение“, провокира прелюбопитни групови дискусии, бяха коментирани специалните отговорности на Националните библиотеки и сътрудничеството помежду ни. Оповестената Стратегия на IFLA 2019-2024 (IFLA Strategy 2019 – 2024)  също намери място в дискусиите, като обърнахме внимание на важната роля на националните библиотеки – ключови институции за осъществяване на промени на национално ниво. Генералният секретар на IFLA Джералд Лайтнер сподели идеи за следващите години – нови роли, нови възможности, нови партньорства. По време на дискусиите директорът на Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова, изрази своето виждане, по отношение на важността и значението на нашата институция, нейната уникална роля, място, атмосфера и отправи апел към бъдещото поколение с думите: „Опитайте, пробвайте, експериментирайте, за да откриете непознатото трябва да го потърсите…в Националната библиотека!”.

2019-09-09T10:58:32+03:0009.09.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ВИ  ЧЕСТИТИ  НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  6  СЕПТЕМВРИ – СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

  От  6  до  8  СЕПТЕМВРИ 2019 г.  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ.

 

2019-09-02T15:55:11+03:0002.09.2019|Новини|

„Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“
Изложба на стари карти, атласи и гравюри

В навечерието на светлия християнски празник Успение на св. Богородица община Несебър и Международният  търговски и културен център «Геопан», Бургас откриха изложба „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век.“.

Изложбата обедини усилията на най-големите културни и научни институти в България като  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Българската академия на науките,  Научен архив, Националния музей „Земята и хората“, Военногеографската служба на Министерството на отбраната и музея на Лесотехническия университет.

Обединените усилия на културните и научните среди от България и Европа бяха уважени с присъствие от кмета на града Николай Димитров, д-р Стефан Пейков, председател на „Геопан“ и член-учредител на Българската картографска асоциация. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изпрати поздравителен адрес. Специално за откриването на изложбата пристигнаха президентът на Международната картографска асоциация Милан Конечни, проф. д-р инж. Теменужка Бандрова, председател на управителния съвет на Българска картографска асоциация, доц. д-р Антоанета Тотоманова, заместник-директор на националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Мариян Марков от Военно-географския център в Троян, акад.проф. д-р арх. Николай Тулешков, много граждани, общественици и гости.

Бяха показани и 45 изображения на стари карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките в Санкт Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер”, Венеция, Библиотека „Томазо Корсини“, Флоренция, Военнния архив, Виена, Държавната библиотека на Прускотото културно наследство в Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана”, Венеция, Саксонската библиотека, Дрезден, Френската национална библиотека,  Париж и още седем български архива, библиотеки и частни колекции.

За Националната библиотека, която притежава над 10 700 библиографски единици географски карти и атласи, тази изложба бе своеобразно продължение на изложбите „Европа в старите карти” и „Созопол – град в спиралата на вечността”.

Изложбата в Несебър представя част от миналото и величието на хилядолетния град съхранено в световните библиотеки, научни архиви и частни колекции. Уникалните експонати могат да бъдат видяни до 14 септември 2019 г.

2019-08-21T17:29:24+03:0021.08.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  ЕЖЕГОДНА  ПРОВЕРКА  НА  ФОНДОВЕТЕ,

НАЦИОНАЛНАТА   БИБЛИОТЕКА

„СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“ НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ В ПЕРИОДА

ОТ  1  ДО  31  АВГУСТ  2019  г.  

ЗАПОВЯДАЙТЕ  НА  2  СЕПТЕМВРИ!

2019-07-29T12:44:18+03:0029.07.2019|Новини|

ДЕСЕТКИ РОДОЛЮБЦИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД „ЗАВЕЩАНИЕТО” НА ВАСИЛ АПРИЛОВ
Представители на габровски културни институции присъстваха на откриването на Деня на отворените врати в НБКМ по повод 230 г. от рождението на видния просветител

Десетки родолюбиви българи посетиха днес Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, която организира Ден на отворените врати по повод 230-годишнината от рождението на Васил Априлов. В специална витрина за пръв път пред широка публика бе показан оригиналът на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса. Ръкописът е част от колекцията „Български исторически архив” (БИА) на Националната библиотека. Подобно на други ценни документи като личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, той се съхранява в трезор на БНБ и се изважда оттам само по значими поводи.

Благодарение именно на хора като родения в Габрово предприемач, просветител и дарител Васил Априлов днес имаме национално образование, библиотеки, култура, църква и държава… всичко, което ни прави нация от достойни хора със собствена история и проекция за бъдещето”, подчерта в словото си директорът на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова, и припомни неговите думи: „Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата.

За делото и живота на Васил Априлов разказа д-р Руслан Иванов, главен архивист в БИА. А Иван Петров, главен редактор на издателство „Абагар”, представи фототипното издание „Заветът”, отпечатано специално за 230-годишнината от рождението на възрожденеца.

Гости на НБКМ в Деня на отворените врати бяха представители на културни институции в Габрово, сред които Снежана Рачевиц – директор на Националната Априловска гимназия, Савина Цонева – директор на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”, експерти от Националния музей на образованието и Регионалния исторически музей, както и д-р Елена Сербинова, правнучка на един от изпълнителите на „Завещанието”.

Доц. Александрова връчи на г-жа Рачевиц почетна грамота за Националната Априловска гимназия по повод дарените от учениците средства по програма „Осинови книга” за реставрация на ценни документи от фонда на НБКМ. А Веселин Лазаров, уредник от Националния музей на образованието, получи почетната грамота „Дарител през 2018” за безвъзмездно предоставените от музея експонати за Зала „История на книгата”, открита на 140-ия рожден ден на Националната библиотека.

Текст: Виолета Цветкова

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

 

2019-07-19T17:25:46+03:0019.07.2019|Събития|

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В БИБЛИОТЕКАТА
На 19 юли от 10 до 16 часа всеки посетител може да види отблизо оригинала на “Заветът” на Васил Априлов

На 21 юли 2019 г. ще се навършат 230 години от рождението на видния български просветител Васил Априлов. По този повод Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” организира Ден на отворените врати на 19 юли от 10:00 до 16:00 часа – време, през което всеки може да види отблизо оригинала на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса. Това е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от колекцията „Български исторически архив”.

Официалното представяне на ръкописа и на фототипното издание “Заветът” (съвместен проект с изд. “Абагар”) ще започне в 11:00 часа в Централното фоайе на Библиотеката. Гости на церемонията ще бъдат представители на местната управа и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите дарители, просветни и стопански дейци през първата половина на XIX век.

2019-07-17T14:29:32+03:0012.07.2019|Събития|