САМОДЕЙЦИ ОТ ЦАРИБРОД ГОСТУВАХА В НБКМ В ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА
Директори и методисти от регионалните библиотеки в цялата страна обсъдиха проблемите на гилдията на годишната си среща

С поетично-музикалния си спектакъл “Лета на кръстопът” гостува вчера в София любителската театрална трупа на Народната библиотека “Детко Петров” от Цариброд (Димитровград), Сърбия. Младите самодейци с български корени изпълниха народни песни и текстове от Елизабета Георгиев с главен герой Артиста. Представлението, посветено на 120 г. културно-просветна дейност в Цариброд и 130 г. от основаването на местната библиотека, събра аплодисментите на десетки зрители в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в Международния ден на театъра (27 март). Директорът доц. д-р Красимира Александрова поздрави гостите и им подари книги, а албума “Съкровищница: 140 г. Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий” дари на НБ “Детко Петров”.

Сред зрителите на спектакъла бяха директори и методисти от регионалните библиотеки в цяла България. Вчера те участваха в годишната среща на специалистите от библиотечната общност. Директорите споделиха актуалните проблеми на ръководените от тях институции в новата Зала “История на книгата”. А една от основните теми, обсъждани от методистите в Заседателната зала на НБКМ, бе прилагането на стандартизираното издание на Универсалната десетична класификация (УДК) от 2017 г. Зам.-директорът на НБКМ, доц. Антоанета Тотоманова, информира присъстващите, че от началото на 2019 г. документите в Националната библиотека се класифицират именно по това издание. Бяха демонстрирани таблиците за прекласиране на документи и пресигниране на подръчните фондове. Подчертано бе, че общи обучителни занимания по темата не могат да се провеждат, поради различната ситуация в отделните библиотеки.По време на срещата на библиотечните методисти беше дискутирана и темата “Съвременно състояние и перспективи на нормативния контрол в НБКМ”. Предложено бе да се създаде национална база данни „Персонални библиографски указатели”. Това ще подобри предоставянето и достъпа до библиографски ресурси и ще улесни потребителите при търсене на информация.

 

 

Фотограф: Стефан Рангелов

2019-04-05T15:46:57+03:0028.03.2019|Събития|

ПЪРВИ КОНЦЕРТ В ЗАЛА “ИСТОРИЯ НА КНИГАТА” НА НБКМ

Зала “История на книгата”, която бе отворена за посетители в навечерието на 2019-а в Националната библиотека, посрещна и първите си концертиращи музиканти. Снощи, по покана Музикалния отдел на НБКМ, гостуваха студенти по класическа китара от класа на доц. д-р Росен Балкански в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”.

Публиката се наслади на изпълненията на читирима бъдещи професионални китаристи. Филипос Поликарпу свири “Фантазия” от Силвиус Леополд Вайс и Етюд №11 от Ейтор Вилла-Лобос. Васил Иваницки бе избрал “Фантазия” от Давид Келнер, “Токата” от Росен Балкански и Етюд №7 от Ейтор Вилла-Лобос. Божидара Троханова изпълни “Тайната на езерото” и “Песента на реката” от Росен Балкански и Сюита “D dur” от Бах, а Рафаил Коста – “Епитаф” от Теодоракис, “Прелюд” и “Буре” от Димитрис Фампас и “Сонатин” от Росен Балкански.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

 

ПОЕТИЧНА РАЗХОДКА В „ДЪРЖАВАТА НА ДРУГИЯ ЖИВОТ” С ПЛАМЕН СИВОВ И КЛУБ “ПИСМЕНА”

Фонтан в дъжда

Сини струи, мокри въженца

над земята размята дъждът.

На града във бетонните менци

се излива чиста вода.

…….

И площадът за миг оживява,

няма спомени, няма вина.

И ти казвам: фонтанът е само начало,

а животът ни ‒ само игра.

Пламен Сивов

 

В специалното издание на Клуб „Писмена”, посветено на Световния ден на поезията – 21 март, в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” се срещнахме с поетичната и музикална дарба на Пламен Сивов. Юрист по образование, публицист и преводач, негови стихове са публикувани в български и чуждестранни антологии.

Повод за литературната вечер ни даде самостоятелната книга на Сивов, озаглавена „Държавата на другия живот”. Тя включва 70 „стихо-сътворения”, както ги нарича поетът Венцислав Василев. „Стихове с глас, аромат и душа, / …/ честни като поетични послания” – добавя поетесата Виолета Христова.

И наистина, поезията на Пламен Сивов е оригинална и богата, в нея се пресичат общочовешки и библейски теми и сюжети. Неговото изящно слово и метафоричните му послания звучат удивително въздействащо и като стихове, и като песни. Точно това ги прави вече осем години неразделна част от репертоара на акустичната група „Точка БГ”. А името на формацията идва от заглавието на една от най-популярните им песни, написана през 2009 г. от самия Пламен Сивов. Двама актьори (Зорница Попова и Тодор Янкулов), един юрист (Сивов) и един медик (Красимир Първанов) обединяват певчески талант, стихове и китари, реализират вече пет албума на българския музикален пазар и изнасят концерти за българските общности в Скопие, Виена, Братислава, Лондон, Варшава и Краков.

Основните концертни изяви на групата в София са в Студио 5 и в Sofia Live Club (НДК), но снощи направиха изключение и бяха скъпи гости на Националната библиотека. Поднесоха изключителен музикално-поетичен спектакъл и получиха искрената благодарност на нашата публика за одухотвореното си присъствие и безспорен талант.

 

Текст: Стефка Рангелова

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

2019-03-22T13:32:14+03:0022.03.2019|Клуб "Писмена", Събития|

ЦВЕТАНА МАНЕВА И ХРИСТО МУТАФЧИЕВ ДИСКУТИРАТ “ТЕАТЪРЪТ В УЧИЛИЩЕ” В БИБЛИОТЕКАТА

“Театърът в училище” бе темата на дискусията, организирана днес от Съюза на артистите в България в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Събитието е част от програмата на Софийския театрален салон, на който Библиотеката за поредна година е партньор.

Седмица преди Международния ден на театъра, 27 март, и връчването на наградите “Икар”, в библиотечната Класна стая се събраха председателят на САБ Христо Мутафчиев, актрисите Цветана Манева и Снежина Петрова, театроведът Гергана Пирозова, режисьорът Илко Ганев, представители на Министерството на образованието и науката, психолози, педагози и др. Всички се обединиха около идеята, че допълнителната квалификация на учителите и въвеждането на театрални средства в обучението в клас би помогнало за по-интересното преподаване и по-лесното възприемане на знания от учениците.

Снежина Петрова сподели опита си от кампанията “ClipClapTheatre”, проведена успешно сред деца от пловдивския квартал Столипиново – чрез игра с ръце например, те успяват да научат сложни реплики от древногръцката трагедия “Медея”. Цветана Манева припомни “Автобиографията” на Бранислав Нушич, в която учителят превръща обучението за планетите в своеобразен театър. “Претворяването на знанието отваря децата за него”, допълни именитата актриса. Всеки от присъстващите, включително представителят на НБКМ, представи личния си опит по темата. А Александър Трингов от МОН увери присъстващите, че има възможности за допълнителна квалификация на учителите.

Участниците в дискусията бяха поздравени от директора на Библиотеката. Освен за бъдещи съвместни събития, доц. д-р Красимира Александрова покани театралите и на софийската премиера на авторския спектакъл “Лета на кръстопът” на Елизабета Георгиев от Цариброд на 27 март от 15 часа в Централното фоайе на НБКМ.

Фотограф: Иван Добромиров

2019-03-21T16:15:54+03:0021.03.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  С  ЦЕЛ  ОПАЗВАНЕ  И  ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА  БИБЛИОТЕЧНИТЕ  ДОКУМЕНТИ  СТАРТИРА  ОБРАБОТВАНЕТО  ИМ  В  КАМЕРАТА  АНОКСИЯ  КНИГИТЕ  ОТ  СИГ.  20 197    ДО  СИГ.  21 623 НЯМА  ДА  СЕ  ПРЕДОСТАВЯТ  ЗА ПОЛЗВАНЕ  ОТ  ЧИТАТЕЛИ  ОТ  20  МАРТ  ДО  30  АПРИЛ  2019  ГОД.

МОЛЯ  ДА  НИ  ИЗВИНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО  НЕУДОБСТВО.

2019-03-20T15:01:00+03:0020.03.2019|Новини|

НБКМ ПОДПИСА МЕМОРАНДУМ СЪС СОФИЙСКАТА АДВОКАТУРА

Меморандум за сътрудничество бе подписан днес между Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийската адвокатска колегия и Асоциацията на жените адвокати. Подписите си под документа поставиха ръководителите на трите договарящи се страни доц. д-р Красимира Александрова, адв. Ивайло Данов и адв. Елка Пороминска.

Дейностите, заложени в меморандума за сътрудничество, са популяризиране на НБКМ сред адвокатите и юридическата общност, както и на дейността и обществената значимост на адвокатската професия; организиране на литературни четения, изложби, представяне на книги, публикации и други професионални и културни събития; дарения и обмен на книги; безвъзмездно предоставяне на издания на Адвокатурата или на членове на адвокатската общност от страната и чужбина за фонда на НБКМ; безвъзмездно предоставяне на авторски произведения на адвокати за обогатяване на библиотечния фонд; съвместно честване на национални и регионални празници и др.

Церемонията се състоя в Зала “История на книгата” на Националната библиотека в присъствието на юристи и библиотечни служители. Доц. д-р Красимира Александрова припомни, че днешното събитие има предистория. През януари Библиотеката стана домакин на премиерата на дебютната книга на адв. Десислава Каменова – “Лукиана”, което провокира разговор за бъдещи съвместни дейности. “Отварянето на Националната библиотека към широката общественост е мисия и отговорност на всички, които работим тук – допълни директорът на НБКМ. – Само тогава, когато тук влязат повече експерти в своите области, универсалността на институцията и разпознаваемостта й в общественото съзнание ще бъде факт. Радвам се, че от днес 6000 адвокати стоят зад нас. Не се страхуваме от закона. Напротив, вярваме в него и разчитаме на вашата подкрепа за общото ни благо.”

“6000 адвокати отдавна стоят зад каузата на Националната библиотека – досега само като читатели, а от днес и официално чрез подписания меморандум. Има нещо символично, че поставихме това начало в първия пролетен ден. Убеден съм, че сътрудничеството ни ще помогне за издигане на авторитета на Адвокатурата и за това да станем по-видими за обществото. С колеги вече обсъждаме възможността да дигитализараме юридическата литература в НБКМ”, заяви адв. Ивайло Данов. А адв. Пороминска допълни, че за Асоциацията на жените адвокати е чест да продължат да представят своите членове с писателски и други таланти в пространствата на Библиотеката.

На финала на церемонията адв. Пороминска направи и първото дарение от столичните адвокати за най-стария културен институт у нас: книгата на Тодор Влайков “Личният режим у нас. Бележки върху неговото развитие и върху условията на премахването му [1910]” (изд. “Изток-Запад”, 2013) и четири издания от поредицата  Ex Constitutione – конституциите на Република Италия, Кралство Испания, Република Франция и на Съединените американски щати (Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, 2017–2018).

Фотограф: Иван Добромиров

2019-03-20T15:47:32+03:0020.03.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ,

НА 25  МАРТ  (ПОНЕДЕЛНИК)  НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

2019-03-20T08:11:50+03:0020.03.2019|Новини|

Уважаеми читатели,

Националната библиотека Ви предлага временен пробен достъп до Central and Eastern European Online Library (CEEOL), водещ доставчик на високо качествени списания и електронни книги в областта на хуманитарните и социалните науки от и за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

CEEOL предлага на учени, изследователи и студенти достъп до разнообразно академично съдържание, което постоянно нараства. Понастоящем CEEOL обхваща над 2 000 списания и 480 000 пълнотекстови статии, над 2 200 електронни книги и 2 500 документи –отчети, официални доклади, правителствени документи и др.

Достъпът е осигурен от 19 март до 5 април 2019 г. и се осъществява чрез IP мрежата на Националната библиотека от адрес: www.ceeol.com .

2019-03-19T16:46:17+03:0019.03.2019|Новини|

ФОТОСИ НА БЪЛГАРКИ В НОСИИ КРАСЯТ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

От днес до 29 март в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” може да се разгледа авторската изложба на фотографа Радослав Първанов – „Аз съм Българка!” – Продължението. Колекцията от около 30 цветни фотоса е втора част от едноименния проект на младия габровски артист. Благодарение на тях в дните около Благовещение библиотечното пространство ще бъде изпълнено с красивите лица на български момичета, облечени в народни носии от всички фолклорни региони на страната.

Всичко започва през 2014 г., когато Радослав Първанов прави фотосесия на първия си модел, облечен в носия, на фона на Старинния Пловдив. Резултатът е повече от вдъхновяващ и той решава да посвети цялата 2016-а на заснемането на серия сюжети за своя проект „Аз съм Българка!”. Идеята му е да представи събирателен образ на Българката (авторът винаги изписва тази дума с главна буква) и на България. Избира 50 различни кътчета в цялата страна и 20 български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, към традициите и фолклора, които да бъдат негови модели.

Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови за нас исторически, културни или природни забележителности, те се превръщат в млади и горди българки с мисия – твърди фотографът. – Искаше ми се да покажа чисти, скромни представителки на моето поколение, които от малки живеят с националните ни традиции, пазят родовата памет и, без съмнение, ще възпитават децата си в почит към ценностите ни. Чувствах, че трябва да разкажа за България по един различен, неправен до момента начин.”

През периода 2016–2018 г. първата изложба от проекта „Аз съм Българка!” е представена 15 пъти в различни места и пред разнообразна публика: от фоайетата на Народното събрание, през Копривщица и Двореца в Балчик, до 4-ия събор на българите в чужбина „На мегдана на другата България” и Седмицата на фотографията в Милано, Италия. А в родния си град фотографът веднага печели наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово” за 2017 г.

През 2018 г., паралелно с представянето на първата изложба, той започва да работи по „Аз съм Българка!” – Продължението. След като открива новите места за снимки, организира кастинг за фолклорни модели и избира други 20 момичета за „Аз съм Българка!” – Продължението. Първият сюжет е заснет през януари 2018-а в град Ловеч, но истинската работа по втората изложба започва в Плевен през април, в навечерието на Великден. До ноември са реализирани общо 27 сюжета с участието на 22 млади българки. Заснети са повече от 65 знакови места у нас, сред които Боженци, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Добрич, Трявна, гроздобер край Дунав, Бяла, Седемте рилски езера, Етнографският комплекс „Кулата” – Казанлък, Плиска и Велики Преслав, Русе, Широка лъка, Калето при Белоградчишките скали, Златните мостове на Витоша, Севлиево и др. Всички сюжети от втората изложба на проекта „Аз съм Българка!” са придружени и от личен разказ за снимачния процес, който авторът и екипът му публикуват в социалната мрежа.

Изложбата бе открита от зам.-директора на Националната библиотека, доц. Антоанета Тотоманова, в присъствието на част от моделите. Радослав Първанов разказа за работата си с момичетата, за местата, където са заснети сюжетите, и за идеята си догодина да подготви изложба с най-добрите снимки от своите 10-годишни занимания с фотография.

Фотограф: Иван Добромиров

2019-03-19T15:03:40+03:0019.03.2019|Изложби, Събития|

БИБЛИОТЕКАТА СВЕТИ В ЗЕЛЕНО ЗА ДЕНЯ НА СВ. ПАТРИК
НБКМ и посолството на Ирландия ще работят и по съвместни проекти, свързани с Джеймс Джойс, Бърнард Шоу и други именити автори

Сградата на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе огряна в зелени светлини в две поредни вечери (17 и 18 март) по повод Деня на св. Патрик – националния празник на Ирландия. Идеята е на ирландското посолство в София, което тази година избра и две знакови български сгради (НБКМ и НДК) за иницианивата Global Greening, която се осъществява от години по целия свят. Досега в зелено са осветявани Операта в Сидни, Айфеловата кула, египетските пирамиди, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро и др. Специално за празника в София пристигна ирландският министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който наблюдава осветяването на двете емблематични здания в столицата. 

Посланикът на Република Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс сподели идеята си по време на свое гостуване неотдавна в Библиотеката. Той запозна зам.-директора Антоанета Тотоманова и представители на институцията с отбелязването на Деня на св. Патрик и кампанията Global Greening. “Зеленият цвят е символ и на националния ни празник, и на Ирландия, а инициативата позволява да бъде пресъздаден техният дух отвъд Дъблин чрез осветяване на прочути обекти като виенското колело в Лондон, Ниагарския водопад и реката в Чикаго, телевизионната кула в Берлин, Императорския театър във Виена и още редица други известни сгради по света”, отбеляза младият специалист по комуникации към посолството, Гергана Йовова.

По време на срещата бяха обсъдени и интересни бъдещи съвместни проекти на Библиотеката и посолството на Ирландия. В културния ни календар предстои да бъдат включени изложби и литературни четения, посветени на някои от най-популярните ирландски писатели и поети като Джеймс Джойс, Уилям Бътлър Йейтс, Джордж Бърнард Шоу.

Фотографии: Иван Добромиров и архив на Посолството на Ирландия в София

2019-03-19T09:01:11+03:0019.03.2019|Събития|