УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА  „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ВИ ЧЕСТИТИ 1 МАЙ С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА УСПЕХИ!

НА 1 МАЙ 2019 Г. БИБЛИОТЕКАТА НЯМА ДА РАБОТИ.

2019-05-07T11:23:53+03:0030.04.2019|Новини|

КОСТАДИН ФИЛИПОВ ПОКАНИ ПРИЯТЕЛИ НА “ДЪХ ОТ ЛЯТОТО” В БИБЛИОТЕКАТА

Десетки приятели и почитатели на журналиста Костадин Филипов се събраха снощи за премиерата на дебютната му поетична книга “На дъх от лятото” (издателство “Персей”) в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Новинарят се осмели да разкрие публично поетичната си дарба след цели 25 години, посветени на публицистиката.

Идеята за книгата е на издателя Пламен Тотев. Той призна, че първо е прочел стихове, публикувани от автора в социалната мрежа, а след това обмислят и издаването им под редакцията на поетесата Маргарита Петкова.

Костадин Филипов призна, че е работил три години по “На дъх от лятото”. През това време написва десетки стихотворения, но се спира на 48 от тях за първата си книга. При него числата носят символика, затова често обяснава избора си с тях: “48, защото четворката е символ на кръста, а осмицата – на безкрайността.” Денят на премиерата, 24 април, също не е случайно избран – роден е на 24 август и посвещава премиерата на предстоящия си рожден ден.

Елегантен фон на събитието бяха 12 живописни платна на художничката Мирослава Захариева, автор на корицата и илюстрациите в “На дъх от лятото”. А виолончелистката Йоана-Мария Тодорова придаде допълнителна романтика на поетичната вечер. Ето и едно от стихотворенията в “На дъх от лятото”:

 

В СКУТА НА ВЕЧЕРТА

 
Унесен в самотата на покоя ти,
изпивам жадно твоите сълзи.
Изгубени в безкрая на умората,
погалени от топъл дъждостих.
 
Нас вечността дари ни със доверие,
полегнали на скута й в нощта.
Сред хиляди човеци се намерихме
сякаш единствени сме във света.
 
А утрото се смее и ни маха
зад паяжините на прашната лоза.
От нас завинаги си тръгна мракът
по нишката на своята сълза.

Фотограф: Стефан Рангелов

2019-04-25T19:23:07+03:0025.04.2019|Събития|

АЛБУМ “СЪКРОВИЩНИЦА” ЗА ЛАУРЕАТИТЕ НА НАГРАДАТА “РАШКО СУГАРЕВ”

Тазгодишните носители на наградата “Рашко Сугарев”, присъждана ежегодно от Националния дарителски фонд “13 века България”, получиха специален подарък от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. На церемонията, проведена в столичната галерия “Средец”, гл. ас. д-р Бояна Минчева, ръководител на направление “Опазване на ръкописно-документално наследство”, връчи на всеки от лауреатите луксозния албум “Съкровищница”, издаден по повод 140-годишнината от основаването на институцията. Тя ги поздрави от името на директора доц. д-р Красимира Александрова и целия екип на Библиотеката и им пожела да “останат верни на себе си”.

Носители на наградата “Рашко Сугарев” за тази година са Ангел Иванов от Габрово (за разказа “Добрият християнин”), Десислава Николова от София (за разказа “Дексаметазон”) и Росен Карамфилов от София (за разказа “Приказка за един гений”). Те са избрани от жури, в чийто състав са писателите Димитър Коруджиев, Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова.

Фотограф: Николай Марков

 

2019-04-24T17:03:34+03:0024.04.2019|Събития|

Уважаеми автори/издатели,

Отговаряйки за изпълнението на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведениия и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ви уведомява, че съгласно чл. 2б, ал.2 от Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ) и необходимостта от регистрация на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научна степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове, и на лицата на академични длъжности в Република България в Регистъра на академичния състав на Република България към Националния център за информация и документация, депозираните със закъснение документи в библиотеката, ще бъдат обработени и видими в електронния каталог COBISS/OPAC по общия ред на постъпилите по депозит документи.

За нуждите на електронния каталог е необходимо закъснелите документите да бъдат придружени със следната информация: три имена, година на раждане, научна степен/академична длъжност, област на знание за лицата с интелектуална отговорност (автори, съставители, редактори и т.н.).

За връзка: l.savcheva@nationallibrary.bg

2019-06-22T12:29:12+03:0024.04.2019|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

ВИ  ЧЕСТИТИ СВЕТЛИТЕ  ВЕЛИКДЕНСКИ  ПРАЗНИЦИ !

ОТ 26 ДО 29 АПРИЛ ВКЛ. 2019  Г. БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА ДА РАБОТИ.

2019-04-24T09:29:16+03:0024.04.2019|Новини|

БЛАГОТВОРИТЕЛНИ АКЦИИ НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Велики понеделник бе ден за доброволчество от екипа на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Директорът доц. д-р Красимира Александрова заедно с група библиотечни служители посетиха Защитени жилища “Светлина за нас”, “Бъдеще за нас” и Преходно жилище “Делфини” в столичния кв. “Хаджи Димитър”. Те предоставиха хранителни продукти, дарени от името на културната институция.

Друга група библиотечни служители работиха благотворително в Кремиковския манастир “Св. Георги Победоносец”. В продължение на няколко часа те боядисваха оградата и почистваха дворните пространства на светата обител. По традиция там се събират стотици вярващи за Великден и Гергьовден.

2019-04-24T09:39:04+03:0023.04.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  С  ЦЕЛ  ОПАЗВАНЕ  И  ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА  БИБЛИОТЕЧНИТЕ  ДОКУМЕНТИ  СТАРТИРА  ОБРАБОТВАНЕТО  ИМ  В  КАМЕРАТА  АНОКСИЯ

КНИГИТЕ  ОТ  СИГ.  21 624    ДО  СИГ.  22 999

НЯМА  ДА  СЕ  ПРЕДОСТАВЯТ  ЗА ПОЛЗВАНЕ  ОТ  ЧИТАТЕЛИ

ОТ  23  АПРИЛ  ДО  31  МАЙ  2019  ГОД.

МОЛЯ  ДА  НИ  ИЗВИНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО  НЕУДОБСТВО.

2019-04-23T12:03:46+03:0023.04.2019|Новини|

ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО
Националната библиотека показва първия Закон за авторското право, утвърден от Министерството на народното просвещение на Царство България на 9 юли 1921 г.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отбелязва Световния ден на книгата и авторското право (23 април) с тематична експозиция в климатизираната витрина в Зала „История на книгата”. Там посетителите могат да видят първия български Закон за авторското право, утвърден от Министерството на народното просвещение на Царство България на 9 юли 1921 г. Той съдържа едва 19 страници, разпределени в 7 глави. Неговият заключителен чл. 64 гласи:

Настоящият закон се прилага и спрямо издадени вече литературни, музикални, художествени и фотографически произведения; но, ако предвидените в него срокове на авторско право са вече изтекли до влизането му в сила, то това право се счита за прекратено.”

За сравнение е изложен и съвременният Закон за авторското право и сродните му права, приет на 29 юли 1993 г. Досега той е претърпял 19 изменения и допълнения. През 2015 г. е добавен нов раздел „Особени правила при използването на осиротели произведения и звукозаписи”. Член 71в (Нов, публ. в „Държавен вестник”, бр. 14/ 2015) гласи: „Произведение или звукозапис се смятат за осиротели, ако никой от носителите на права върху него не е идентифициран или в случай, че са идентифицирани един или повече от тях, не може да се установи местонахождението на нито един от тях, въпреки провеждането и документирането на надлежно издирване, направено в съответствие с чл. 71 г.” Сред българските автори, оставили осиротели произведения в националната ни литература са и писателите Кирил Христов, Йордан Йовков, Константин Константинов и др.

Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) се чества за пръв път през 1995 г. по решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО. С ежегодното му отбелязване на 23 април световната организация към ООН се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост.

Денят не е избран случайно – на тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир. Идеята за празника обаче произхожда от Каталуня, където на 23 април, деня на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

 

ПРОФ. ЦЕКОМИР ВОДЕНИЧАРОВ НАДНИКНА „ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗМОЖНОТО”
Книгата на декана на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет – София бе представена в Националната библиотека

Повече от 100 колеги и приятели на проф. д-р Цекомир Воденичаров се събраха в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на представянето на неговата книга „Отвъд границите на възможното”. Макар да е лесно тя да бъде определена като мемоарна, това е по-скоро философски труд, писан повече от пет години от видния учен и интелектуалец, декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет – София.

„Отвъд границите на възможното” е създадена в духа на завещаното от митичния древнотракийски певец Орфей: „Опознай себе си, за да опознаеш Вселената и боговете.” В своята книга проф. Воденичаров предлага на читателите възможност да се докоснат до познанието за безкрая, но и нов поглед към идолопоклонничеството. Ученият провокира размисли както за идеята за бога като творец, така и за „причината да живеем”.

Литературната среща бе водена от директора на Библиотеката, доц. д-р Красимира Александрова, която представи житейския и творчески път на автора. А след 15-минутния филм импресия, заснет специално за „Отвъд границите на възможното”, за книгата говориха писателят акад. Антон Дончев, проф. Стоян Денчев, дългогодишен ректор на УниБИТ, проф. Веселин Борисов, поетът Петър Андасаров, доц. д-р Христина Богова и др.

 

Фотограф: Стефан Рангелов

 

2019-04-22T08:50:30+03:0022.04.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ПОРАДИ  МЕСЕЧНА  ПРОВЕРКА НА  ФОНДОВЕТЕ

НА 22  АПРИЛ  (ПОНЕДЕЛНИК)

НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА „СВ.  СВ.  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ“

НЯМА  ДА  РАБОТИ  С  ЧИТАТЕЛИ.

 

 

2019-04-17T14:33:07+03:0017.04.2019|Новини|