ЕДИНСТВЕНАТА СТИХОСБИРКА НА БОТЕВ И СТАМБОЛОВ
Експозиционната поредица “Книжовен калейдоскоп” представя ценно издание от фонда на Националната библиотека

Изключително рядко и ценно издание от колекцията “Български старопечатни книги 1806–1878 г.” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” ще може да се види през юни в Зала “История на книгата”. Сборникът “Песни и стихотворения на Ботйова и Стамболова” е акцентът в новата експозиция от тематичната поредица “Книжовен калейдоскоп”.

Това е първата и единствената, издадена приживе стихосбирка на гениалния български поет и революционер Христо Ботев. Излиза в Букурещ през 1875 г. В нея той включва почти всичките си (16) песни, с изключение на поeмата “Хайдути”, сатирата “Защо не съм” и стихотворението “Обесването на Васил Левски”.

Съвместно издадена със Стефан Стамболов, малката книжка е доказателство, че и двамата гледат на поетическото слово като на силно и безусловно необходимо духовно оръжие в борбата и по своеобразен начин ознаменува приятелството между идейните съмишленици и поети.

В експозицията са включени и отделни броеве от възрожденските вестници “Гайда” и “Свобода”, в които Ботев публикува свои стихове. Сред експонатите са фотографии на Христо Ботев и Стефан Стамболов, както и снимки на печатната преса на в. “Знаме”, част от сбирката “Портрети и снимки” към Български исторически архив в НБКМ. Показани са също фототипни издания на стихосбирката и на личното тефтерче на Христо Ботев.

 

Текст: Росица Кирилова

Снимки: Стефан Рангелов

ПЕТЯ ЙОТОВА И “ВЕЧНОТО ОЧАКВАНЕ”
Премиера на новата поетична книга в Клуб „Писмена” на Националната библиотека

 

Аз казах “да”, преди да знам въпроса,
почувствах те, преди да те докосна…

Предчувствах те, преди да те намеря,
празнувах те, преди да те спечеля.

Мистично твоя, без да съм се вричала –
обикнах те, преди да съм обичала
.
Петя Йотова

 

За нея казват, че е “поет на сърцето”. Името ѝ отдавна е добре познато. Тя е Петя Йотова – автор на пет стихосбирки. След “Измълчани думи”, “Милувка за душата”, “В кадифения здрач” и “Фатална дарба” дойде времето на “Вечното очакване”. Книгата бе представена вчера в Клуб “Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Зад “Вечното очакване” стоят Издателската къща „Сатори Ко” и известният писател Бойко Беленски. А няколко изящни графики на художника Евгений Босяцки са послужили за ефектни илюстрации към стиховете и оригиналната идея изящното томче да бъде реализирано в два цвята и с две корици.

Поетичният сборник “Вечното очакване” е побрал почти 50 любовни стихотворения – чисти, искрени и въздействащи. Петя Йотова “търси светлината”, иска “калният ден да засвети” и зове “обичай ме в началото на лятото”. Иска “нещо трудно лесно да се случи и дано любов да е това”. Онази любов, която ще е “танц за двама”.

“Музиката в поезията на Петя, породена от класическия стих, я прави лека и ефирна като възприятие”, сподели редакторът на книгата Нели Горанова. Прекрасен спектакъл ни поднесоха самата поетеса, актрисата Галя Асенова и китаристът  Боби Мирчев, автор на музика по стихове на Петя Йотова.

Поздравления за новата книга и топли думи към поетесата отправиха литературният критик Анжела Димчева, поетът Димитър Христов и други представители на Съюза на българските писатели. Специален гост на вечерта беше доц. Микола Мартинюк, известен украински писател и журналист. Горещи аплодисменти, цветя и автографи белязаха края на поетичната вечер.

 

Текст: Стефка Рангелова

2019-05-30T16:56:20+03:0030.05.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  ОТ  1  ЮНИ НАЦИОНАЛНАТА  БИБЛИОТЕКА  ЩЕ РАБОТИ  С  ЛЯТНО  РАБОТНО  ВРЕМЕ.

В  НЕДЕЛНИТЕ  ДНИ  ЧИТАЛНЯ  № 4 ЩЕ  РАБОТИ  ОТ  8.30  ДО  13.00 ч.

2019-06-19T13:26:01+03:0029.05.2019|Новини|

УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ,

ИНФОРМИРАМЕ  ВИ,  ЧЕ  С  ЦЕЛ  ОПАЗВАНЕ  И  ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА  БИБЛИОТЕЧНИТЕ  ДОКУМЕНТИ  СТАРТИРА  ОБРАБОТВАНЕТО  ИМ  В  КАМЕРАТА  АНОКСИЯ

КНИГИТЕ  ОТ  СИГ.  23 000    ДО  СИГ.  24 615

НЯМА  ДА  СЕ  ПРЕДОСТАВЯТ  ЗА ПОЛЗВАНЕ  ОТ  ЧИТАТЕЛИ

ОТ  27  МАЙ  ДО  28  ЮНИ  2019  ГОД.

МОЛЯ  ДА  НИ  ИЗВИНИТЕ  ЗА  ПРИЧИНЕНОТО  НЕУДОБСТВО.

2019-05-28T16:37:57+03:0028.05.2019|Новини|

ДАРЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА
Във фонда постъпиха 40 тома от “Алманах на Велик Приорат България 2008–2018”

Представители на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, направиха дарение на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. В библиотечния фонд постъпиха 40 екзепляра от луксозния “Алманах на Велик Приорат България  2008–2018”.

Дарението бе връчено на директора доц. д-р Красимира Александрова от Великия Приор на Велик Приорат България – Н.Пр. ген. м-р (о.р.) акад. Румен Ралчев в присъствието на Велики Офицери от Ордена, зам.-директори и ръководители на отдели в НБКМ.

Акад. Ралчев представи накратко съдържанието на Алманаха и разказа за дейността и целите на Ордена, чиято история в България започва през 2001 г. Доц. Александрова подари на гостите албума “Съкровищница: 140 г. НБКМ” и електронните издания на личните бележници на Левски и Ботев, след което ги покани на разходка в Библиотеката. За рицарите тамплиери бе интересно да се запознаят с камерата за “лекуване” на книги “Аноксия”, с експозицията в Зала “История на книгата” и с други пространства в НБКМ.

Фотогалерия

Снимки: Стефан Рангелов

2019-05-28T09:30:05+03:0028.05.2019|Събития|

РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА В КЪРДЖАЛИ НАВЪРШИ 60 Г.
Група от НБКМ, ръководена от доц. д-р Красимира Александрова, участва в юбилейната конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“

Регионалната библиотека “Никола Й. Вапцаров” в Кърджали отбеляза своя 60-и рожден ден с Национална конференция “Библиотеки. Потребители. Предизвикателства” (21 – 22 май), в която се включиха и представители на Национална библиотека “Св. св. „Кирил и Методий”.

При откриването на форума директорът на НБКМ, доц. д-р Красимира Александрова, приветства присъстващите и поздрави местните си колеги за високия им професионализъм и усилията им за превръщането на библиотеката на Кърджали в съвременен център на динамично развиващата се информационна среда. Тя пожела на участниците ползотворна работа в представянето и обсъждането на актуалните теми и връчи почетния плакет на Националната библиотека на г-жа Уляна Ганева, директор на РБ “Н. Й. Вапцаров”.

2019-05-28T08:13:55+03:0026.05.2019|Събития|

ЧЕСТИТ 24 МАЙ – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И НА БЪЛГАРСКА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ви поздравява с предстоящия светъл  празник на славянската писменост и култура 24-ти май и го отбелязва със своите ескпозиции:

“Гласът на словото: 1150 години от Успението на св. Кирил” – Централно фоайе

“Книжовен калейдоскоп: 1100 години от основаването на българския манастир “Св. Великомъченик Георги Зограф” – Зала “История на книгата”

3D мапинг шоу “Словото българско”

 

Гостуваща изложба:

“Българските читалища на границата на Югоизточна Европа” – Западно крило

 

Нека неугасващият творчески дух и желание за знание ни водят напред към нови успехи!

Честит  празник!

 

2019-05-28T11:29:23+03:0023.05.2019|Изложби, Събития|