УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВИ  ЧЕСТИТИ  ДЕНЯ  НА  НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

22  СЕПТЕМВРИ

 

ОТ  21  ДО  23  СЕПТЕМВРИ 2019 г.  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ.

2019-09-19T14:12:31+03:0019.09.2019|Новини|

Три изложби от Регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ гостуват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

До края на месец септември в западното фоайе на Националната библиотека могат да бъдат видяни три изложби, които са предоставени от регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ в Стара Загора.

Изложените пана разказват за живота и делото на четирима старозагорски просветители с принос към будителството в цяла България и това са Захарий Княжевски, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Илиев.

„Стари истории в ново време“ е експозицията, която проследява годишнини от издаването на първите следосвобожденски периодични вестници и списания в града на липите.  135 години на в. „Земеделец“, 120-та годишнина на вестник „Бъдеще“, списание „Наука“ и още няколко вестника, сред които и 95 години на в. „Музикален преглед“.

Ще се насладите и на стари пощенски картички от началото на ХХ век със запечатани върху тях великолепни старозагорски сгради и знакови места в града.

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-13T19:28:26+03:0013.09.2019|Изложби|

Националната библиотека с изложба посветена на 100 годишнина от рождението на Николай Хайтов

В Западното фоайе на Националната библиотека “ Св.св. Кирил и Методий“ може да видите изложбата в чест на 100-годишния юбилей на писателя Николай Хайтов. Ще откриете  една по-малко позната страна от творчеството му в изложените  негови пиеси и  книги за деца, които са част от фонда на Националната библиотека “ Св.св. Кирил и Методий“.

Сред по-ранните издания на творбите на Хайтов ще видите куклени пиеси, пиеси за деца, телевизионната пиеса „Искрици от огнището“, едноактните му пиеси „Кучета“, „Лодка в гората“, „Пътеки“. Част от тях са издадени в  „Театрална библиотека: Репертоар за колективите на художествената самодейност“. Може да се види и едно интересно заглавие – „Шарена сол: Едноактни пиеси и интермедии по мотиви на традиционния фолклор“ с режисьорски бележки от Николай Люцканов.
В изложбата са показани и любими детски книжки на няколко поколения, с прекрасни илюстрации   към „Желязната гора“, „Приключения в гората“, „Разкази с опашки“,“Горски тревоги“ приказната повест „Ламята“, както и няколко исторически разкази за деца.

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-12T14:18:25+03:0012.09.2019|Изложби|

„Платна от Месопотамия“ – изложба на иракски художници и приложници

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на изложбата „Платна от Месопотамия“, организирана от посолството на Ирак в България.

Директорът на НБКМ доц. Красимира Александрова при откриването на събитието подчерта „…отваряме врати за изложба на четирима иракски художници и приложници, които творят в България. Изложба с нестандартен интересен формат, събрал различни творческите подходи.“

На официалното откриване Негово Превъзходителство Джасим Масауи, посланик на Република Ирак в България, изрази задоволството си, че националната библиотека  – българската книжна съкровищница, е дом за творбите на художниците до 19 септември,които ще могат да бъдат видяни от десетки посетители и ценители на изкуството.    

На откриването присъстваха представители на дипломатическите мисии в България от Европа и Азия.

 

Снимки: Стефан Рангелов

2019-09-12T13:49:42+03:0012.09.2019|Изложби|

„Следващото поколение“
Годишната среща на директорите на националните библиотеки (CDNL)

Независимата асоциация на директорите на национални библиотеки CDNL, създадена с цел да улесни дискусията и да насърчи разбирането и сътрудничеството по въпроси от общ интерес по целия свят, за пореден път се събра на годишна среща. Тя се проведе в рамките на 85-ия световен библиотечно-информационен конгрес на Международната федерация на библиотечните асоциации и институти (ИФЛА) в края на август 2019 г. в Атина.

Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) доц. д-р Красимира Александрова, заместник-директорът „Библиотечни дейности” Ваня Аврамова и ръководителят направление „Информационно осигуряване” Румяна Петрова се включиха в престижния форум.

В срещата взеха участие директори от националните библиотеки в над 60 държави, както и наблюдатели от цял свят. Темата на срещата „Следващото поколение“, провокира прелюбопитни групови дискусии, бяха коментирани специалните отговорности на Националните библиотеки и сътрудничеството помежду ни. Оповестената Стратегия на IFLA 2019-2024 (IFLA Strategy 2019 – 2024)  също намери място в дискусиите, като обърнахме внимание на важната роля на националните библиотеки – ключови институции за осъществяване на промени на национално ниво. Генералният секретар на IFLA Джералд Лайтнер сподели идеи за следващите години – нови роли, нови възможности, нови партньорства. По време на дискусиите директорът на Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова, изрази своето виждане, по отношение на важността и значението на нашата институция, нейната уникална роля, място, атмосфера и отправи апел към бъдещото поколение с думите: „Опитайте, пробвайте, експериментирайте, за да откриете непознатото трябва да го потърсите…в Националната библиотека!”.

2019-09-09T10:58:32+03:0009.09.2019|Събития|

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ВИ  ЧЕСТИТИ  НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  6  СЕПТЕМВРИ – СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

  От  6  до  8  СЕПТЕМВРИ 2019 г.  БИБЛИОТЕКАТА  НЯМА  ДА  РАБОТИ.

 

2019-09-02T15:55:11+03:0002.09.2019|Новини|