Габровската поетеса Елена Христова покани приятели и почитатели на представянето на своята книга “Лекарство срещу рак” (2018) на благотворителна вечер в Националната библиотека. Тя дарява средставата от продажбите на сборника за лечението на Надежда Огойска. Гости на събитието бяха ценители на изящното слово и поетесата Маргарита Петкова, майка на болната млада жена, която в момента е в турска клиника. Надежда Огойска има две деца и е диагностицирана с окнологично заболяване. Само неколкократна оперативна намеса може да подобри състоянието й и да удължи живота й.

Благотворителният жест на Елена Христова (автор на “Болката е началото”, “Червено на вкус”, “Провглеждане” и “Очи на цвят солени”) не е случаен. Най-новата й книга “Лекарство срещу рак” (ЛСР) разказва истинска история. Резултат е от личната й кореспонденция с управителката на габровското издателство “Екс-Прес” – Яна Максимова, през последната година от живота й. 8-годишното им приятелство ги прави изключително близки, двете се чувстват като сестри. А самата Яна пророчески подсказва, че разменените им писма след време ще се превърнат в книга.

Какво съдържа ЛСР? Ето и отговорът на Елена Христова: “Вяра – 100%; Надежда, която никога не умира; Любов, която прощава всичко; Прошка, която освобождава; Отдаденост, до степен да забравиш себе си в името на другия; Ум и сърце – строго индивидуално. N.B. Ако разполагате със съставките, не се колебайте – направете свое лекарство и щедро раздайте на тези, които имат нужда от него! Опитът с това лекарство доказа, че ЛСР удължава живота на болния, като му осигурява обич, подкрепа, сила, топлина и надежда.”

“Започнах да пиша писма и да ги изпращам на Яна всеки ден в болницата. Това беше моят начин да бъда близо до нея. Много се зарадвах, когато започна да ми отговаря. Пътувайки през ада, ние изградихме рая. Това беше моето порастване, моето осъзнаване”, разказа Елена пред гостите в Националната библиотека. И допълни, че в памет на Максимова в Габрово се създава литературен конкус за съвременна приказка.

Маргарита Петкова благодари за жеста на Елена Христова и разказа накратко историята на своята дъщеря Надежда. “Моите очи не са на мокро място. Очите на майките са най-сухи, защото трябва да виждат ясно”, допълни известната поетеса.

Първата операция на Надежда Огойска е преминала успешно, но битката с болестта не е завършила. Събирането на средства за лечението й продължава и във фейсбук кампанията “Hope for hope”.

Фотограф: Стефан Рангелов