През целия август Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” затвори врати за читатели заради обичайните сезонни дейности по обезпрашаване и инвентаризация на фондовете, но в пространството й се настаниха неканени гости. От десетина дни ято прилепи обитава закътани места на партерното фоайе, предизвиквайки и умиление, и страх у работещите в институцията.

“Не се изненадвам – коментира Вяра Крушкова, спецалист по прилепите от фондация “Дивите животни”. – Подобни сгради обикновено са обитавани от прилепи, но хората рядко ги забелязват, защото животинките се крият. Интересно е обаче защо са променили обичайното си обиталище в Библиотеката.”

“Според нас става дума за мигриращ вид. Вероятно тези прилепи временно са се настанили във фоайетата на Библиотеката и скоро сами ще отлетят”, казаха Ния Тошкова и Николай Симов от Центъра за изследване и закрила на прилепите в Националния природонаучен музей към БАН. По молба на ръководството на НБКМ двамата специалисти дойдоха и направиха оглед на местата, заети в момента на летящите мишлета. 

“Няма поводи за притеснение. Появата на прилепи винаги е добър знак. Означава, че мястото е приятно за живеене. Радвайте се, че са избрали именно Библиотеката”, коментираха Тошкова и Симов. И допълниха, че ако се наложи, могат да ги преместят на по-безопасно за животинките и читателите място.

Дългогодишните служители на НБКМ припомнят, че повече от 30 години в подпокривните пространства на сградата има колонии от прилепи и съжителството с тях никога не е създавало проблеми. Надеждите на всички са, че появата на новите обитатели наистина е на добро – задава се поредица от събития, посветени на 140-годишнината от създаването на Националната библиотека, за които своевременно ще информираме нашите читатели, приятели и съмишленици. На 3 септември отново отваряме врати за читатели, а на 13 септември ще открием и първата изложба за есенния сезон – „Египетската кампания (1798 – 1801) на Наполеон Бонапарт в документи и издания от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Стефан Рангелов