От днес, 3 септември, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отново посреща читатели, след като по традиция експертите от различните отдели и направления посветиха целия месец август на обичайните за лятото обезпрашаване и инвентаризация на книжния фонд. Бяха почистени и дезинфекцирани около 150 000 тома от основния библиотечен фонд. Използван беше спиртов разтвор на чаено дърво, който освен че дезинфекцира, променя и въздуха в книгохранилището.

Благодарение на доброволците от „Experian – България” бяха почистени и подредени голям брой периодични издания. Младите хора се включиха и в подреждането на читалните зали. А „заразени” с различни микроорганизми книги и документи бяха обработени в камерата за аноксия. В момента на „лечение” в нея е и архивът на Българското национално радио, който пострада след обилните дъждове в началото на лятото.

Друга основна задача на библиотекарите и архивистите през изминалия месец бяха инвентаризацията и паспортизацията на фонда. Напълно е инвентаризиран подръчният фонд на читалните. Продължава процесът по инвентаризация на справочните издания, на ръкописите, старопечатните, редките и ценните издания, както и на част от основния фонд.

През оставащите месеци до края на 2018-а читателите на Националната библиотека ще станат свидетели и на поредица от събития, посветени на 140 г. от нейното основаване. Част от времето си през август библиотечните служители посветиха на тяхната подготовка. Очаквайте откриването на най-новите ни изложби с документи от богатия библиотечен фонд, свързани с похода на Наполеон към Египет, започнал през 1798 г.; със 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски; със 110-годишнината от обявяването на независимостта на Третото българско царство; с Борис Христов и оперната слава на България; с книжовните връзки между България и Киево-Печорската лавра и др.