Изложба, посветена на жизнения и творчески път на Христо Смирненски, е подредена в Западното крило на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” по повод 120 години от рождението на поета. Под мотото „Какво по-божествено щастие от бляна да бъдеш човек” са представени книги и архивни материали за автора на „Приказка за стълбата”, притежание на НБКМ.

Разнопосочната литературна дейност на Смирненски и неговата продуктивност като автор поставиха пред създателите на изложбата – Росица Яначкова и Иван Добромиров, нелеката задача в ограничен обем от няколко витрини да представят цяла творческа вселена. Подходът им при подреждане на експозицията е тематичен. Поетът Смирненски е представен с някои от най-емблематичните си творби – сбирката „Разнокалибрени въздишки в стихове и проза” (1918), подписана с псевдонима Ведбал, „Волни песни” (1924), различни издания на стихосбирката „Да бъде ден!” (вкл. от 1963 г. по случай 65 г. от рождението и 40 г. от смъртта на поета, оформено като оригинала от 1922 г.).

Показани са и юбилейното издание на „Зимни вечери” (също от 1963 г.), оформено като първото от 1924 г. с илюстрации на Александър Жендов, и библиофилското издание на „Северно сияние” (1977) с графики от Петър Рашков. Сред авторите на илюстрациите към представените в изложбата произведения са именити художници като Илия Петров, Иван Кьосев, Димитър Киров, Евгений Босяцки, Георги Анастасов.

Друг акцент в експозицията е хумористично-сатиричното наследство на Смирненски – разкази, фейлетони, хуморески, сред които е и последната му творба, сатирата „Приказка за стълбата”. Място намира и творчеството на поета в превод на есперанто, руски, английски, френски и други езици. Могат да се видят интересни издания от 1931 до 1980 г.

Без претенции за изчерпателност е представена темата за мястото на Христо Смирненски в българската литературна критика. Във витрините са изложени библиографии, спомени, както и изключително интересното издание „До последен дъх: Предсмъртни бележници и кореспонденция на Христо Смирненски” (1995), в което документите са публикувани за първи път. А благодарение на показаните репродукции на снимки и плакати с илюстрации към произведенията на Христо Смирненски посетителите в Библиотеката могат да си припомнят основни моменти от живота на поета, както и да се потопят в неповторимата атмосфера на неговото творчество.

 

Фотограф: Стефан Рангелов