1 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН МУЗИКАТА
Музикологът Магдалена Манолова дари изложба за Борис Христов на Националната библиотека

Ценно дарение получи Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” по повод Международния ден на музиката – 1 октомври. Музиковедът Магдалена Манолова дари експозицията “Молитвата на Борис Христов: Мир на земята и благоволение на човечеството”, която е отворена за посетители до 15 октомври в Централното фоайе на сградата. Паралелно с изложбата посетителите имат възможност да видят и едноименния документален филм.

Създатели на артистичния диптих са д-р Магдалена Манолова (автор и продуцент), Орлин Атанасов(дизайн), Александър Шопов (оператор) и Мирчо Сливенски (фотограф). След закриването й, изложбата ще стане част от богатия фонд на Музикалния отдел на НБКМ, където се съхранява и оригиналният костюм, с който Борис Христов е изпълнявал партията на Борис Годунов в едноименната опера от Мусоргски на сцената „Ковънт гардън” в Лондон.

Откриването на изложбата събра ценители на класическата музика в късния следобед в петък. Магдалена Манолова разказа подробности за създаването на експозицията, сподели личните си спомени от срещите с Борис Христов, както и разказите на своя покоен вече баща (хоровият диригент Ангел Манолов) за прочутия бас. Таня Доганова – Христова, създателката на хор „Йоан Кукузел”, припомни годините и събитията при завръщането на световноизвестния оперен певец в родината и думите, които той завещава на своите последователи: „Истината и само истината! Това е единствено, което може да ни води в голямото изкуство.”

Ръководителят на Музикалния отдел на НБКМ, Александър Касабов, представи накратко библиотечната колекция от грамофонни плочи, касети и дискове (повече от 50 хил. часа музика), от специализирана литература и периодични издания (повече от 110 000 тома). А зам.-директорът доц. Антоанета Тотоманова подчерта пиетета на Националната библиотека към наследството, оставено от Борис Христов.

Експонирането на “Молитвата на Борис Христов: Мир на земята и благоволение на човечеството” бе организирано със съдействието на Сдружение “Музей на българската музикална култура”. 14-те фотопана ни срещат отблизо с артиста, човека и един от най-великите гласове на ХХ век Борис Христов (1914 – 1993), както и с неговите послания към България и човечеството. Богатата душевност на “царя на басите” е представена в атмосферата на катедралния храм “Св. Александър Невски”, където той прави потресаващия запис на “На многая лета” след завръщането си в България.

“Явлението Борис Христов в света на операта, приносът му в оперния театър и, от друга страна, неговата молитва в храма на вярата са отправните посоки в опита да се обхване необятната вселена на неговата личност – споделя д-р Магдалена Манолова. – Борис Христов вярваше, че пеенето е не само глас, а и разкриване на душата. Той разкри най-съкровените си чувства в църковнославянските песнопения, в своята молитва в храма, откъдето тръгва като момче по своя път. На всеки голям празник гласът на Борис Христов звучи в цяла България с пожелания за “мир на земята и благоволение между човеците”.

Диптихът “Молитвата на Борис Христов” – изложба и филм – бе част от националната програма за честването на 100-годишнината от рождението на прочутия бас, избран за Личност на годината в Културния календар на ЮНЕСКО през 2014 г. Сега, по повод Международния ден на музиката, Националната библиотека има честта да бъде домакин на новото му представяне. А своеобразно допълнение към съдържанието на експозицията са шестте витрини с материали от Музикалния отдел на НБКМ – фотоси, книги, публикации, грамофонни плочи, свидетелстващи за изключителната творческа кариера на световния оперен изпълнител.

Фотограф:Стефан Рангелов

2018-10-08T16:12:09+00:00 01.10.2018|Събития|