РОДИТЕЛИ И ДЕЦА СЕ ЗАБАВЛЯВАХА В НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ

Десетки деца и техните родители се включиха в Международната нощ на прилепите, проведена в края на седмицата в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Събитието се организира за 22-ри път от Националния природонаучен музей, Фондация “Наука за природата” и “Фортис визио” ЕООД, а изборът на Библиотеката за тазгодишен домакин не беше случаен. Повече от три десетилетия колония от прилепи обитава подпокривните пространства на сградата, а през август във фоайетата й на първия и втория етаж за кратко се настани и ято от мигриращ вид (ръждив вечерник).

В петък на няколко места пред НБКМ децата, напъствани от учените прилепари, рисуваха и майсториха къщички за летящите мишлета, които предстои да бъдат окачени на ключови места в София. След импровизираната работилница на открито експерти и природолюбители наблюдаваха презентацията на Ния Тошкова от Националния природонаучен музей.

Натрупала богат опит, Ния разкри любопитни факти за видовото разнообразие на прилепите, за техните местообиталища, хранителни навици и поведение. Присъстващите се забавляваха с нейните разкази от първо лице за изследванията, проведени в пещери от различни краища на света. На финала дори най-подозрителните към летящите бозайници си тръгнаха с убеждението, че прилепите не са опасни.

Сега дори малките деца, присъствали на 22-рата Международна нощ на  прилепите знаят защо големи световни библиотеки умишлено ги отглеждат: защото се хранят с насекоми, които уврежат книгите. А заради доброто си отношение към животинките и приноса си към каузата за тяхното опазване у нас Националната библиотека се сдоби с грамота “Приятел на прилепите”.

Ето и един съвет от Ния Тошкова, ако откриете в стаята си неканен прилеп: не крещете, отворете широко прозореца, загасете лампата, излезте от помещението и… той сам ще си тръгне!

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-10-08T16:06:50+00:00 08.10.2018|Събития|