Книгата “София – архитектурни забележителности” бе представена вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Това е новият съвместен труд на тандема проф. д-р Чавдар Ангелов и арх. Кирил Русков, издание на “Арх & Арт”.

Идеята хрумва на двамата автори, след като издават албум за старите жилищни сгради на столицата, строени преди Втората световна война. Тогава заснемат около 600 красиви къщи, което ги вдъхновява да продължат делото и да покажат в следващо издание забележителните обществени сгради. В новата си книга са включили както емблематични паметници на недвижимото културно наследство (напр. ротондата “Св. Георги”), така и класически, и модерни здания като храм-паметника “Св. Александър Невски”, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, исполините от стъкло на входовете на града и др.

Двамата архитекти твърдят, че най-трудно е било да намерят финансиране на луксозното издание. А надеждата им е с новата си книга да допринесат за популяризирането и опазването на архитектурното ни наследство сред по-младите жители и гости на столицата.

Фотограф: Иван Добромиров