Столичното 125 СУ “Боян Пенев” е първият носител на наградата “Млад будител”, учредена от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Директорът доц. д-р Красимира Александрова връчи Почетната грамота и плакет на директора на училището г-жа Венелина Николова и на ученици от 9а клас, по чиято инициатива бе организирана дарителска акция за програмата “Осинови книга” в Библиотеката. С дарените от тях средства бяха реставрирани “Поучения и словосказания” (първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г., два екземпляра от първото печатно издание на “Царственик или история българска” от 1844 г. и студията “Значението и задачата на нашата етнография” на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.

Националната библиотека също получи награда по време на празничната церемония, посветена на Деня на народните будители, 1 ноември. Съюзът на народните читалища (СНЧ) присъди на най-стария културен институт у нас Почетен знак “за изключителната й роля в духовното пространство на българския народ и по повод нейния забележителен 140-годишен юбилей”. Отличието бе връчено на доц. Александрова от Николай Дойнов, председател на СНЧ.

Г-н Дойнов награди и доайена на българската журналистика Дамян Обрешков за приноса му към българското слово. Така церемонията плавно премина към откриване на изложбата “Пространства за будители”, посветена на периодичния печат, издаван от народните читалища през периода 1888–2018 г. Експозицията (табла и витрини с издания от фондовете на НБКМ) е подготвена съвместно от експерти на Библиотеката и Съюза на народните читалища. Посетителите могат да открият информация за развитието на българското читалищно дело след първите му прояви през 1856 г. в Шумен, Лом и Свищов до наши дни и за издаваните от тези средища на духовността вестници и списания.

На финала на празничния ден Националната библиотека бе домакин и на церемонията за връчването на наградите “Следовник на народните будители”, присъждани ежегодно от Съюза на народните читалища. Носителите на отличието за 2018-а са Маргарита Попова, ексминистър на правосъдието и вицепрезидент на Република България (2012–2017), писателят Недялко Йорданов, диригентът Методи Григоров, актьорът Камен Донев, музикантът Йордан Караджов. Гости на церемонията бяха директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов и Митко Тодоров, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд “13 века България”, които връчиха част от наградите. Публиката аплодира музикалните изпълнения на Хайгашод Агасян и Йордан Караджов. А една от паметните реплики на вечерта бе от народния будител Неофит Бозвели, перифразирана от Камен Донев: “Колкото и да си чел, кел файда, ако си гьонсорат.”

 

Фотограф: Иван Добромиров