Новоназначеният посланик на Албания Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и посланикът на Република Косово Н.Пр. г-н Едон Цана посетиха Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Дипломатите разгледаха част от колекцията от издания на албански език, отпечатани в “Мбротъсия” (от алб. “Напредък”), първата албанска печатница в София.

Интересът на двамата посланици към фонда на Националната библиотека е по повод 110-годишнината от първия Конгрес на азбуката, проведен през периода 14 – 22 ноември 1908 г. в Манастир (дн. Битоля). Форумът събира видни местни лингвисти и общественици, както и представители на албанската диаспора. Извършва се цялостна стандартизация на албанския език. Гостите споделиха интересни факти и подчертаха важното историческо значение на София като убежище на албанските имигранти интелектуалци в борбата им за независимост.

Визитата бе продължение на среща, проведена по-рано този месец, между Н.Пр. г-жа Доника Ходжа и доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ. По време на разговора те обсъдиха бъдещо подписване на Меморандум за сътрудничество между националните библиотеки на двете държави, честванията по повод 140-годишнината от основаването на НБКМ, като и проекти за популяризиране на културата и традициите на двете страни.

Фотограф: Иван Добромиров