Изложба на художника Спартак Паскалевски бе открита в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Еспозицията “Животът на думите” е част от неговата поредица “Сред кни¬гите” – цикли, посветени на известни поети като Гьоте, Рилке, Теофраст, българ¬ски и гръцки творци, сред които св. Константин-Кирил Философ, св. Методий, Йоан Екзарх, Паисий, Ботев, Каравелов, Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Яворов, Вапцаров, Варналис, Елитис, Моциос, Рицос и др., както и бележити композитори като Бах, Хендел, Моцарт.

Редом с 19-те живописни творби са изложени и литературни произведения на художника. Проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски е изкушен изследо¬ва¬тел в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Твърди, че страстта му е вдъхновена и наследена от преводаческата дейност на неговия баща, поета Паскал Паскалевски. Именно той го въвлича “както в живота на думите, така и в спота¬е¬ното напрежение между образа и думата в улавяне на им¬пул¬сите им”. Увлечен от метаморфозите на скритите неща, той кодира в картините си тяхната симво¬лич¬на връзка – човешката фигура – като основен ключ към универсалното в света.

Спартак Паскалевски е роден в Скопие през 1947 г. Завършва Художествената гимназия в София, а след това и ВИИИ “Николай Павлович”, специалност графика, при проф. Евтим Томов. Твори в областта на графиката, живописта и малката пластика. Представя творбите си на престижни международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България. През 2008 г. създава мащабния триптих “Мистичен празник” с тримата небесни покровители на Европа Свети Бенедикт и светите братя Кирил и Методий в абатство Химерод край германския град Трир.

Фотограф: Стефан Рангелов