Разследващият журналист и зам.-главен редактор на в. “168 часа” избра Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за официална премиера на най-новата си книга “Истината за Ким Филби” (КК “Труд”). Документалното разследване за най-известния шпионин на ХХ век е плод на 4-годишна работа с около 400 нови разсекретени материали от Националния британски архив и разговори с близки на Филби, включително с неговата съпруга Руфина, с възпитаници на секретната му школа и първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев.

“Книгата разкрива абсолютно непознат Филби – човек, нямащ нищо общо с този, който е искал да си мислим, че е. Вероятно защото кредото му е, че врагът не бива да се улеснява, като му се подава дори и минимум информация”, твърди авторката. Минкова за пръвт път осветлява високопоставените контакти на бащата на Филби и приятелствата му с Чърчил и Рузвелт, с шефа на ЦРУ Алън Дълес и със саудитската кралска фамилия, наследени по-късно и от сина. Разкрива и подробности за старателно прикриваните досега ювелирни спецоперации на групата около Филби и неговия приятел Виктор Ротшилд и приноса й за по-бързото приключване на Втората световна война.

Книгата отговаря на множество въпроси: Наистина ли Ким Филби е бил лоялен към Москва, или само е играел ролята на такъв, за да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ? Защо толкова години е предан към съветското разузнаване, когато знае, че то ликвидира един след друг ръководителите му? Дали това не осуетява издигането му за шеф на МИ6? Защо той, Виктор Ротшилд и групата около тях са манипулирали едновременно всички водещи политици в Европа и САЩ и разузнаванията им – от Хитлер и Сталин до Чърчил, Рузвелт, Труман и цяла поредица британски премиери и министри?

Книгата бе представена от Людмила Еленкова от книжарници “Хеликон”, ген. Тодор Бояджиев и журналиста Симеон Василев. Гости на премиерата в Библиотеката бяха Венелина Гочева, издател на вестниците “24 часа” и “168 часа”, Слави Ангелов – главен редактор на “168 часа”, депутатът Диана Саватева, офицери от разузнаването и почитатели на Ким Филби.

Фотограф: Иван Добромиров