СКЪПИ ДАРОВЕ ОТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА 140-ГОДИШНИНАТА НА НБКМ

Рамкиран Антиминс, осветен на 5 декември 1923 г. от Софийския митрополит Стефан, получи за своята 140-годишнина Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит. Скъпият дар бе връчен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп на директора доц. д-р Красимира Александрова по време на тържественото отбелязване на кръглата годишнина. Дълго време Антиминсът е използван при молитви в Софийската митрополия, а сега вече е в Библиотеката “за благословение и поощрение на нейните служители в работата и благородните им дела”.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов връчи на директора почетния плакет на Народното събрание. Депутатът поздрави екипа на Националната библиотека от името на г-жа Цвета Караянчева и подчерта, че “Националната библиотека е онова свято място, което прави възможно съприкосновението ни със съкровищницата на знанието”.

Сред гостите бяха патронът на честванията – министърът на културата Боил Банов, депутати, директори на библиотеки, университетски преподаватели, интелектуалци и много дарители, с чиито благотворителни жестове бяха реализирани всички празнични събития за 140-годишнината на Националната библиотека. Специален поздрав към всички отправиха певицата Крисия и поетът Георги Константинов, прозвуча и запис на “На многая лета” в изпълнение на баса Борис Христов.

След официалната церемония гостите разгледаха новите обособени пространства на партерния етаж на сградата – Зала “История на книгата”, която представя пътя на писаното слово от древни времена до наши дни, и Класна стая в Библиотеката, където ще могат да се провеждат изнесени уроци и работни ателиета с ученици и студенти. В залата са изложени мулажни копия на фрагменти от Енинския апостол, на Бусинското евангелие и на Софрониевия препис на “История славянобългарска”; могат да се видят копие на Гутенбергова преса, холограмна пирамида, електронни книги и др.

През изминалата празнична седмица бе валидирана марка “140 г. Националната библиотека”, открита бе изложбата “Съкровищата на Националната библиотека” с оригинални ръкописи, старопечатни книги от архивни материали от фонда на НБКМ (до 11 декември), съпътствана от албума “Съкровищница”, и бе извършен водосвет от  Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Днес и утре е финалното събитие в програмата – Международна конференция “Благотворителност и култура на дарителството”.

Фотограф: Стефан Рангелов

Фотогалерия

7 декември – водосвет и откриване на изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“

Фотограф: Стефан Рангелов

Фотогалерия

5 декември – валидиране на пощенска марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Фотограф: Стефан Рангелов

2018-12-10T15:05:01+00:00 10.12.2018|Събития|