30 екземпляра от най-новото издание на книгата “Калуня-каля” от Георги Божинов получи Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” като подарък за своя 140-и рожден ден от Издателска къща “Хермес”. Дарението бе прието от доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, по време на възпоменателната вечер за 30-годишнината от появата на първото издание на романа.

На събитието, проведено в рамките на 46-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК, присъстваха управителят на ИК “Хермес” Стойо Вартолемеев, дъщерята на покойния Георги Божинов, писателят Георги Мишев, кинорежисьорката Иглика Трифонова, която работи по сценарий, вдъхновен от “Калуня-каля”, Тони Николов, главен редактор на Портал “Култура”, многобройни почитатели на литературата.

Доц. Тотоманова благодари на г-н Вартоломеев за направеното дарение: “Екипът на Националната библиотека оценява високо благородния жест на Издателска къща “Хермес”, направен в седмицата, когато най-старата културна институция в България чества своята 140-годишнина. Радваме се, че изборът на издателите е именно книгата “Калуня-каля” от Георги Божинов, която има вече 12 издания. Ще се постараем тя да достигне до повече читатели у нас и в чужбина.” На церемонията присъстваха също д-р Марчела Борисова, зам.-директор на НБКМ, и Цецка Янакиева, ръководител на Направление “Комплектуване на библиотечни документи”.

Фотографии: ИК “Хермес”