На 12 септември 2016 г. беше открит новият изложбен сезон в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” с представянето на гостуващата изложба с художествени фотографии „Киево-Печорска Лавра – светиня на Украйна”, посветена на един от най-известните исторически и духовни паметници  на страната. Експозицията е организирана съвместно от Посолство на Украйна в София и Националната библиотека по повод 25-ата годишнина от независимостта на държавата. Преди официалното откриване на изложбата доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, проведе работна среща с Н. Пр. г-н Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, и г-н Любомир Михайлина, директор на Киево-Печорския национален резерват, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество.

Киево-Печорската Лавра е исторически източно-православен пещерен манастир, който се в Киев на брега на река Днепър. Тя има голямо културно и национално значение за страната като един от основните центрове на православието в Източна Европа и същевременно с това е и една от най-прочутите украински туристически забележителности.

Изложбата включва уникални фотографии от манастирския комплекс, както и разнообразни албуми с богата информация за украинската култура и история. Централно място заема Житието на св. Иван Рилски, отпечатано през 1671 г. в печатницата на Киево-Печорската Лавра, което днес е част от колекциите на Националната библиотека. Почетен гост на събитието беше г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Изложбата беше открита с уводни думи от доц. д-р Красимира Александрова. Тя пожела успех на поредната съвместна културна проява на двете институции и изрази надеждата си, че тя ще бъде не само доказателство за добрите взаимоотношения между двата народа, но и ще допринесе за организирането на други бъдещи подобни изяви.

Г-жа Йорданка Фандъкова приветства гостите за празника, като отбеляза, че именно християнската вяра ни е запазила през вековете, затова ние трябва да се стремим да съхраняваме културното наследство за тези, които идват след нас.

Н. Пр. г-н Микола Балтажи отправи благодарности към Националната библиотека за проявеното домакинство и съдействие за организацията на изложбата. Той я определи като уникална възможност широката българска публика да се запознае с тази светиня център и сърце на Украйна, в чиито хранилища се съхраняват 70 000 културни експоната със сакрално значение.

Г-н Любомир Михайлина представи на гостите структурата и историята на Лаврата, която датира от XI в., когато манастирът е основан от монаха св. Антоний Печорски. В наши дни Киево-Печорската Лавра включва 144 архитектурни паметника на площ от 30 хектара и през 1990 г. е обявена за обект на културното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.