Бойко Ламбовски е притежател на завидна поетическа територия, плодовете от която могат да впечатлят и най-изтънчения вкус. Позволявам си това категорично обобщение, защото през последната седмица препрочетох всичките му /десетина/ поетични книги: като започнем от „Вестоносец“ /1986 г./ и стигнем до новоизлязлата „Аутисо“ /2016 г./. Как вкупом ги намерих ли? Помогна ми един почитател и приятел на Бойко Ламбовски. Учуди ме стриктната /направена с любов/ подредба на всички стихове на Бойко – и по години, и по азбучен ред. Блогът се казва: dragolov.domino.bg
Ако всеки доказал се български поет си имаше по един такъв фен, щяхме често да държим в длан /т.е. в таблета си/ родните шедьоври на поетичното изкуство. Така подредени, те сами издават хубостта, мъдростта и напетостта, както на автора, така и на езика. И човек бързо може да си направи изводи – добри или лоши. А моят извод е, че поетичните прозрения на Бойко Ламбовски можем да ги наречем „уроци по проглеждане“, а защо не и „поетично свестяване“. Защото поезията не се заключава в единственото самонадеяно римувано задоволство. Тя е магия – много по-всеобхватна, по-широка, по-дълбока, по-тържествена – като реката Ганг. В нея плуват аксесоарите на хилядите желаещи да я овладеят, но малко са тези, които се носят върху златния гръб на нейния мощен талвег. Бойко Ламбовски отдавна плува сред многоводието на съвременната българска поезия, а ние, добронамерените читатели, следим това най-жестоко състезание на автора със себе си.
Разбира се, че със своето „бране на думи“ Бойко Ламбовски е достигнал до лековити извлеци. Те са много: любовни, философски, екзистенциални – извлеци сладки като меда и виното.
Поводът за моя „освежаващ“ препрочит на поезията на Бойко Ламбовски е появата на новата му книга „Аутисо“ /изд. „Жанет-45“/. За нея ще си говорим в поредната „Галерия на думите“, на познатото ни място – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, на 14 декември 2016 г., от 18 часа. По-точно с нея ще започне срещата с автора, която – Бог знае – може да ни заведе в неподозирани територии. Особено ако нашите въпроси бъдат в полето на Бойковия Божи занаят.
Очакваме ви!  На 14.12.2016, от 18 часа.
Анго Боянов

Save