Утре, петък – 24 март, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) организира пресконференция за журналисти.

Темата: Лекуваме книгите, ремонтираме сградата

Часът: 11,00

Мястото: Заседателната зала на втория етаж в сградата на библиотеката на бул. “Васил Левски” 88

Директорът на НБКМ – доц. д-р Красимира Александрова, и нейният екип ще запознаят присъстващите със системата “Аноксия”, позволяваща 100-процентово почистване от вредни микроорганизми на стари ръкописи и книги, без да се уврежда структурата на хартията. Това е иновативна разработка на българина Христо Златанов, който повече от 15 години работи за международна компания за опазване на културно наследство и прилага уменията си в престижни институции като Александрийската библиотека, националните библиотеки на Сингапур и Португалия, националните архиви на Мексико и Ангола, Зографския манастир в Света гора и др.

Златанов ще бъде гост на пресконференцията и ще разкаже по-подробно за работата на “Аноксия”. Журналистите ще имат възможност да зададат и своите въпроси към ръководството на библиотеката за извършваните в момента ремонтни дейности на покрива на сградата, който неотдавна пострада от обилния снеговалеж.

Заповядайте!